Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Kāpēc tik ilgi?”

Freepik.com

Noskaidrosim, kā rīkojas mājas pārvaldnieks, ja mājas ūdensvados ir atrastas leģionellas

Bīstamā baktērija leģionella var savairoties ikvienas daudzdzīvokļu mājas ūdensapgādes sistēmā. Inficējoties ar leģionelozi, sauktu arī par leģionāru slimību, cilvēks var saslimt ļoti smagi, sekas var būt arī letālas. Tomēr normatīvais regulējums nenodrošina iedzīvotāju tūlītēju aizsardzību pret šo ļauno slimību. Izrādās, ka katrs no mums ir pakļauts riskam. 

„Kur gan steigties?”

– Mūsu mājas ūdensvadā tika atrastas leģionellas, – raksta rīdziniece Ina no Latgales ielas 415. – Apsaimniekošanas uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) paziņoja, ka cauruļvadu dezinfekcija notiks tikai pēc astoņām dienām, bet faktiski to veica tikai pēc divām nedēļām. Uz manu jautājumu, kāpēc tas nenotika ātrāk, saņēmu atbildi, ka vispirms apsaimniekotājam bija jāizpilda kādas birokrātiskas darbības. Vai šāda izturēšanās pret cilvēkiem, kuru īpašums nodots apsaimniekotāja atbildībā, būtu uzskatāma par normālu praksi?

Sašutusī mājas iedzīvotāja pastāstīja, ka no RNP darbinieka saņēmusi vien padomu pirms karstā ūdens izmantošanas to kādas 40 sekundes notecināt, tomēr nav skaidrs, vai tas tiešām garantēs drošību.

Piesardzības pasākumi veikti!

Ar jautājumiem par situāciju Inas mājā vērsāmies pie RNP Ūdens un siltumapgādes sistēmu daļas vadītāja Vitālija Lūkina. Speciālists paskaidroja, ka nevienā normatīvā nav noteikts, cik ātri šādās situācijās jādezinficē ūdensvads, bet RNP ir noslēgts līgums ar uzņēmumu Ūdens risinājumi par dezinfekcijas pakalpojuma sniegšanu ne vēlāk kā piecas dienas pēc pieteikuma saņemšanas.

– Vēlos atzīmēt, ka saskaņā ar epidemiologu norādījumiem ūdeni, kurā konstatētas leģionellas, ATĻAUTS izmantot gan dzeršanai, gan mazgāšanai, tai skaitā, vannošanās nolūkos –  stāsta mūsu sarunas biedrs. – Inficēšanās draudi pastāv, tikai ieelpojot mikroskopiskus aerosola pilieniņus, tādēļ no dušas lietošanas vajadzētu atteikties. Tiklīdz mājā ir atklātas leģionellas, iedzīvotājiem izsūtām Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informāciju, kā droši lietot ūdeni līdz ūdensvada sistēmas dezinficēšanai.

– Jūs teicāt, ka dezinfekcija jāveic ne vēlāk kā pēc piecām dienām. Kāpēc mūsu lasītājas aprakstītajā gadījumā to veica tikai pēc dažām nedēļām?

– Jā, šoreiz mājā Latgales ielā dezinfekcija nesākās tik ātri, kā vēlējāmies. Iemesls bija vairāku neatliekamu tehnisku darbu izpilde: mājā pirms dezinfekcijas bija jāuzstāda dezinfekcijas līdzekļa dozēšanas vārsts, jāierīko papildu elektrības kontaktligzda pagrabā un jāiztīra karstā ūdens sūkņa netīrumu filtrs. Bet mēs ātri pabeidzām šos darbus, lai varētu ķerties pie dezinfekcijas.

2023. gadā Veselības inspekcija no Slimību profilakses un kontroles centra saņēmusi 53 ziņojumus par leģionelozi, 2022. gadā – 41 ziņojumu. Par 2024. gadu datu vēl nav.

Profilakse... nenotiek!

– Cik bieži tiek veikta cauruļu profilaktiskā dezinfekcija?

– Cauruļu dezinfekcija kā preventīvs pasākums nav nepieciešama, jo tas nav priekšnoteikums ūdens tīrībai. Turklāt cauruļu dezinfekcija varētu radīt diskomfortu iedzīvotājiem, jo tās laikā ūdens astoņas stundas ir skābs un duļķains, bet iedzīvotājiem ir jāatrodas mājās un savā dzīvoklī jāielaiž dezinfekcijas veicēji.

– Ko paši iedzīvotāji var darīt savas drošības labā?

– Iedzīvotājiem regulāri jāatver visi krāni un jānotecina kā karstais, tā aukstais ūdens. Diemžēl dažādu iemeslu dēļ – ilga prombūtne vai taupība – iedzīvotāji šo padomu neievēro, tādēļ leģionellas netraucēti savairojas.

– Pastāv viedoklis, ka leģionellu izplatībā vainojami māju apsaimniekotāji, kas laicīgi nav veikuši preventīvos pasākumus. Ko par to teiksiet?

– Šāds viedoklis nav pareizs. Mūsu pienākums ir nodrošināt, lai visās mājās būtu normatīvā noteiktā karstā ūdens temperatūra. Bet tas, ka mājās caurules ir vecas, iedzīvotāji netīra krānu un dušu galvas, neļauj ūdenim notecēt un sasniegt maksimālo temperatūru, var provocēt leģionellu vairošanos.

Atzīmēju, ka no visām RNP apsaimniekošanā esošajām ēkām šī gada jūlijā tikai vienā mājā tika atklātas leģionellas. Speciālisti uzskata, ka daudzos gadījumos slimība netiek reģistrēta, jo to viegli sajaukt ar akūtu respiratorisku slimību (ARS), gripu vai citu slimību. Pacientiem ir drudzis, drebuļi, vispārējs savārgums, muskuļu sāpes un galvassāpes.

Dezinfekcija

– Kā notiek ūdensvadu dezinfekcija? Varbūt to var izdarīt cilvēks pats?

– Nē, pats dzīvokļa īpašnieks to paveikt nevar. Prasības dezinfekcijas procesa gaitai ir detalizēti izklāstītas Ministru kabineta noteikumos, un to atļauts veikt tikai sertificētiem speciālistiem. Mājas cauruļvadu sistēmai ir pievienots dozēšanas sūknis, kas gādā, lai ūdens apgādes sistēmā nonāktu nepieciešamais dezinfekcijas līdzekļu apjoms. Dezinfekcijas laikā katrā dzīvoklī visiem krāniem jābūt atvērtiem, lai dezinfekcijas līdzeklis izkliedētos visā sistēmā. Dezinficēšanas laikā tehniķi apmeklē visus dzīvokļus, lai pārliecinātos, vai krāni ir atvērti. Viss process aizņem apmēram astoņas stundas, un šajā laikā ūdeni aizliegts izmantot ēdiena gatavošanai vai mazgāšanai.

– Vai dzīvokļu īpašniekiem papildu parastajam rēķinam jāmaksā par dezinfekciju?

– Nē, par šo pakalpojumu papildus nav jāmaksā, tas ir iekļauts apsaimniekošanas cenā. Tomēr mājas Latgales ielā 415 iedzīvotāja Ina avīzes Darīsim kopā! redakcijai pavēstīja, ka māja par ūdensvada avārijas dezinfekciju saņēmusi papildu rēķinu 1880 eiro apmērā.

2022. gada 1. novembrī no leģionellu izraisītas slimības nomira 49 gadus veca sieviete Augusta Deglava ielā 108 k-2, Rīgā.

Mēs neveicam pārbaudes!

Ja dezinfekciju profilaktiskos nolūkos neveic mājas apsaimniekotājs, tad varbūt Latvijas Veselības inspekcija regulāri pārbauda daudzdzīvokļu māju cauruļvadus, lai atrastu leģionellas? Veselības inspekcijas pārstāve Ilze Balode sacīja, ka arī viņas pārstāvētā iestāde neko tādu nedara.

– Par leģionellu klātbūtni mājā uzzināsim tikai tad, ja to mums darīs zināmu Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) eksperti, –  stāsta Ilze Balode. – Pastāv šāda kārtība: ja cilvēks saslimst, viņš dodas pie ārsta. Ja ārsts konstatē, ka viņam ir leģioneloze, tad viņš par to ziņo SPKC. (Nedrīkst aizmirst, ka šai slimībai ir gripai vai saaukstēšanās gadījumiem līdzīgi simptomi, tāpēc ne visi slimie dodas pie ārsta – red. piezīme). Slimību profilakses un kontroles centra darbinieks veic epidemioloģisko izmeklēšanu un ņem dzeramā ūdens paraugu konkrētajā mājā, lai noteiktu leģionellu klātbūtni. Ja baktērija tiek konstatēta, SPKC darbinieks par to sūta informāciju Veselības inspekcijai. Tālāk mēs mājas apsaimniekotājam dodam rīkojumu dezinficēt konkrētas mājas ūdensvadu.

– Cik ātri jāveic dezinfekcija? Piemēram, mājā Latgales ielā 415 dezinfekcija notika tikai pēc divām nedēļām...

– Tiesību aktos nav noteikts konkrēts termiņš, taču tiek uzskatīts, ka dezinfekcija jāveic pēc iespējas ātrāk. Tāpat jāzina, ka pēc dezinfekcijas mājas apsaimniekotājam ir pienākums laboratorijai iesniegt ūdens pārbaudes paraugus. Un laboratorijā tos pēta vismaz desmit dienas.

– Vai saņēmāt informāciju par leģionellu klātbūtni mājā Latgales ielā 415?

– Jā, un nosūtījām mājas apsaimniekotājam vēstuli ar norādījumu veikt dezinfekciju un atkārtoti paņemt ūdens paraugu. Pēc desmit dienām mājas apsaimniekotājs ziņoja, ka daudzdzīvokļu mājas  iekšējā dzeramā (aukstā) un karstā ūdens sistēma ir iztīrīta un dezinficēta.

– Pirms gada Ekonomikas ministrija taupības nolūkos pieļāva karstā ūdens temperatūras pazemināšanu zem 55 grādiem. Eksperti brīdināja, ka tas varētu izraisīt leģionellu savairošanos. Ko šobrīd nosaka normatīvs par karstā ūdens pieļaujamo temperatūru?

– Attiecībā uz karstā ūdens temperatūru normatīvajā regulējumā nekas nav mainījies, tur teikts, ka dzīvojamās mājas pārvaldītājam ir pienākums izejā no siltummaiņa pastāvīgi nodrošināt karstā ūdens temperatūru, kas nav zemāka par +55°C. Lai dezinficētu sistēmu, ja nepieciešams, karstā ūdens temperatūru ir atļauts paaugstināt līdz +70°C.

Kad pirms diviem gadiem EM ierosināja pazemināt ūdens temperatūru, lai mazinātu augsto apkures izmaksu kāpumu, Veselības inspekcija brīdināja par iespējamām sekām ar leģionellu savairošanos. Diemžēl mūsu brīdinājumus toreiz neviens nesadzirdēja.

Numuru arhīvs: spied un lasi!