Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Valsts dod naudu!

123rf.com

Kā dzīvokļu īpašniekiem saņemt simtiem tūkstošu eiro savas mājas remontam un glābšanai?

Teju katrai otrajai mājai Rīgā nepieciešams steidzams remonts, bet īpaši aktuāli tas ir nelielām ēkām. Ja mājā ir tikai astoņi vai 12 dzīvokļi, kaimiņiem ir viegli vienoties par remonta organizēšanu, taču atrast tam līdzekļus – grūti. Tikmēr valsts un pašvaldības šādām mājām sniedz palīdzību desmitiem un pat simtiem tūkstošu eiro apmērā. Kā saņemt šo naudu?

„Gandrīz iegāzāmies pie kaimiņiem!”

16 dzīvokļu koka ēkas Rīgā, Latgales ielā 137 (agrāk Maskavas ielā 137) iedzīvotāji atceras, kā pirms pāris gadiem mājā gandrīz iebruka otrā stāva griesti.

– Kas notika tajā dienā, to nav iespējams aizmirst! Sešos no rīta ar ieslēgtām bākugunīm pie mums attraucās policijas patruļa un glābēju brigāde. Būvinspekcijas inspektori sāka mājas stāvokļa pārbaudi un uz brīdi likās, ka visus mūsu dzīvokļus atzīs par dzīvošanai bīstamiem un mums liks izvākties, – atceras Larisa.

Saprotot situācijas nopietnību, mājas dzīvokļu īpašnieki vienbalsīgi pieņēma lēmumu par pilnu renovāciju. Darbu organizēšana tika uzticēta mājas apsaimniekošanas uzņēmumam Rīgas namu apsaimniekotājs.

Kompleksa mājas renovācija, kas ietvēra sienu siltināšanu, nesošo konstrukciju nostiprināšanu un logu nomaiņu tika pabeigta 2023. gada rudenī un izmaksāja 718 000 eiro. Taču pusi no šīs summas, proti, gandrīz 360 000 eiro, dzīvokļu īpašnieki neatmaksājama granta veidā saņēma no finanšu institūcijas Altum.

Saņēma paziņojumu par izlikšanu

Mājas Rīgā, Dagdas ielā 4, kurā ir 20 atsevišķi dzīvokļi, iedzīvotāji pirms sešiem gadiem ēkas apsaimniekošanu uzticēja uzņēmumam Rīgas namu apsaimniekotājs.

– Pirms iedzīvotāji sazinājās ar mums, māja jau bija nonākusi traģiskā situācijā, – stāsta uzņēmuma pārstāvis Igors Trubko. – Iedzīvotāji jau bija saņēmuši brīdinājumu no Rīgas domes Būvju sakārtošanas pārvaldes. Pēc ekspertu domām, māja bija sasniegusi to stadiju, kad tajā dzīvot vairs nebija droši.

Dzīvokļu īpašniekiem tika piedāvāts vai nu steidzami novērst avārijas situāciju, vai arī mājas ekspluatācija tiks aizliegta ar Būvju sakārtošanas pārvaldes rīkojumu.

Mainoties apsaimniekošanas uzņēmumam, iedzīvotāji problēmas nolēma atrisināt vienā rāvienā, tāpēc nobalsoja par kompleksu mājas renovāciju ES fondu līdzfinansējuma programmas ietvaros.

Mājai tika nosiltinātas sienas (izņemot vēsturisko fasādi), bēniņi, nostiprināti un nosiltināti pagraba pārsegumi, atjaunots jumts. Pusi no darbu izmaksām gandrīz 370 000 eiro apmērā sedza Altum grants – nauda, kas iedzīvotājiem nav jāatmaksā.

Mājā bija ļoti auksti

2023. gada rudenī apsaimniekošanas uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs vadībā tika pabeigta 12 dzīvokļu ēkas, kas atrodas Garkalnē, Sēņu ielā 1, renovācija.

– Kopējās darbu izmaksas bija 320 000 eiro (ar PVN), aptuveni 120 000 eiro no šīm izmaksām sedza Altum grants, – skaidro Rīgas namu apsaimniekotāja attīstības direktors Aleksandrs Sakovskis. – Aprēķini ir pierādījuši, ka turpmāk šīs mājas iedzīvotāji par apkuri maksās par aptuveni 50% mazāk nekā līdz šim.

Avīzei Darīsim kopā! savu viedokli neslēpa mājas īpašnieki, pēc viņu teiktā pirms renovācijas viņu mājā bijis ļoti auksti un neomulīgi.

– Māju pirms daudziem gadiem uzcēla celtniecības bataljona strādnieki, – stāsta Aija. – Mājas sienas bija ļoti plānas, ziemā bija auksti. Tagad, protams, uz māju ir prieks skatīties, turklāt dzīvoklī ir daudz komfortablāk.

Bija lieli apkures rēķini

Renovācijas jautājums mājas, kas atrodas Rīgā, Lokomotīves ielā 32, dzīvokļu īpašniekus sāka satraukt jau 2014. gadā, kad viņi nobalsoja par priekšlikumu uzticēt ēkas uzturēšanu uzņēmumam Rīgas namu apsaimniekotājs. Mājas vecākais Uldis Valters atceras iemeslus, kāpēc dzīvokļu īpašnieki nolēma mainīt apsaimniekotāju:

– Iepriekšējais pārvaldnieks tērēja iedzīvotāju naudu, kā gribēja, un mums nesniedza skaidru atskaiti. Ja mājā bija nepieciešams remonts, saņēmām atbildi: „Jūsu uzkrājumā nav pietiekami līdzekļu, tādēļ sāciet krāt.”

Un tā sanāca, ka nepieciešamie remontdarbi gadu no gada tika atlikti, un mājā pieauga avāriju skaits, par kuru novēršanu apsaimniekotājs prasīja dubultu un pat trīskāršu samaksu.

– Pirms diviem gadiem absolūtais dzīvokļu īpašnieku vairākums nobalsoja par mājas renovāciju, – stāsta Uldis Valters. – Kopējās renovācijas darbu izmaksas sastādīja 512 500 eiro, no kuriem 241 000 eiro sedza finanšu institūcijas Altum grants. Nosiltinājām ne tikai sienas, bet arī nomainījām visas iekšējās komunikācijas. Var teikt, ka no vecās mājas mums ir palikušas tikai sienas.

12 dzīvokļu mājas iedzīvotāji ar pārliecību var teikt, ka viņu rēķini par siltumu pēc remonta un siltināšanas ir samazinājušies vairāk nekā uz pusi.

Piemēram, 2022. gada decembrī, tas ir, pirms renovācijas māja patērēja 23,38 megavatstundas siltumenerģijas. Pēc pabeigtiem siltināšanas darbiem 2023. gada decembrī, siltumenerģijas patēriņš mājā bija samazinājies līdz 8,7 megavatstundām.

Bija laiks māju glābt

Ēkā, kas atrodas Rīgā, Krustpils ielā 75/4, ir tikai 12 dzīvokļi, tā celta 1961. gadā un jau sen nepieciešama renovācija.

– Es pārcēlos uz šejieni pirms septiņiem gadiem un uzreiz redzēju, ka neviens par māju nerūpējas. Tolaik māju apkalpoja kooperatīvs, – atceras Jeļena. – Situāciju vēroju aptuveni gadu, bet, kad sapratu, ka neviens neko negrib darīt, nolēmu ņemt šo lietu savās rokās.

Aktīvie iedzīvotāji sāka ar apsaimniekošanas uzņēmuma maiņu. 2019. gadā, balstoties uz atsauksmēm un pozitīvām publikācijām, iedzīvotāji izvēlējās Rīgas namu apsaimniekotāju, kas jau tobrīd palīdzēja saviem klientiem piedalīties renovācijas līdzfinansēšanas programmās.

Iedzīvotāji ne uzreiz, bet nobalsoja par mājas kompleksu atjaunošanu ar valsts atbalstu. Tagad mājai Krustpils ielā 75/4 ir nosiltināta fasāde, pamati, pagraba un bēniņu pārsegumi, uzlikts jauns jumts, atjaunoti skursteņi. Iedzīvotāji stāsta, ka pirmajā apkures sezonā pēc renovācijas mājas siltummezgls bijis noregulēts uz minimālo režīmu, taču telpās vienalga bijis silti. Tajā pašā laikā apkures rēķini bijuši daudz mazāki nekā kaimiņiem tāda paša tipa mājās.

Mājas iedzīvotāji renovācijas darbiem no finanšu iestādes Altum saņēma gandrīz 174 000 eiro. Iedzīvotāji kredīta veidā paņēma vēl gandrīz 200 000 eiro, kas tiks atmaksāti nākamo 15 gadu laikā. Bet visus šos gadus viņi dzīvos ērtā, tīrā un faktiski atjaunotā mājā.

Valsts un pašvaldības turpina atvēlēt lielas summas, lai atbalstītu remonta un siltināšanas darbus mūsu mājās. Kā iegūt šo līdzfinansējumu? Par to uzzināsiet Rīgas apsaimniekošanas asociācijas bezmaksas seminārā, kas notiks Rīgā, 22. aprīlī plkst.18.00 Emīlijas Benjamiņas ielā 5 (agrāk Gogoļa ielā 5). Nāciet!

Numuru arhīvs: spied un lasi!