Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Maksājumu disciplīna sasniedz 98%

Rīgas namu apsaimniekotājs (RNA) apsaimnieko aptuveni 10 000 dzīvokļu. Kā uzņēmumam beigusies sarežģītā apkures sezona, un kādi ir plāni vasarai?

Latvijas vēsturē grūtākā apkures sezona tuvojas noslēgumam. Pat valsts atbalsts Latvijas iedzīvotājus neglāba no rekordlieliem rēķiniem par dzīvokli. Kā iedzīvotāji maksāja par komunālajiem pakalpojumiem, un kas viņus sagaida 2023. gada vasarā? Uz jautājumiem atbild uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs valdes priekšsēdētāja Taisa Štāle.

Kā norāda Taisa Štāle, neprognozējamā situācija ar komunālo pakalpojumu tarifiem 2022. gada rudenī kļuva par pārbaudījumu ne tikai dzīvokļu īpašniekiem, bet arī māju pārvaldniekiem.

– Ierastos apstākļos aptuveni 30% no dzīvokļa rēķina veido maksājumi par mājas apsaimniekošanu un pārvaldīšanu, pārējie ir tā sauktie tranzītmaksājumi, tas ir, iedzīvotāju maksājumi par siltumenerģiju, ūdensapgādi un citiem, – stāsta RNA vadītāja. – Kopš 2022. gada novembra situācija mainījās: maksa par mājas apsaimniekošanas un pārvaldīšanas pakalpojumiem vairs bija tikai 10% no kopējā dzīvokļa rēķina summas. Viss pārējais – pieaugušais komunālo pakalpojumu rēķins.

■ ■ ■

Ziemas mēnešos RNA, kā to paredz likums, ūdens un siltuma piegādātājiem pārskaitīja tikai tās summas, kuras bija samaksājuši iedzīvotāji. Martā, kad dzīvokļu īpašnieki sāka aktīvi dzēst ziemā izveidojušos dzīvokļu parādus, apsaimniekošanas uzņēmums atgriezās pie ierastās prakses pilnībā apmaksāt pakalpojumu sniedzēju izrakstītos rēķinus.

– Mēs patiešām nākam klientiem pretim, – apstiprina Taisa Štāle. – Piemēram, ja mājas kopējais apkures rēķins ir 1000 eiro, bet iedzīvotāji mēneša laikā samaksājuši tikai 800 eiro, tad piegādātājam AS Rīgas siltums mēs vienalga samaksājam visus 1000 eiro. Tad sākam strādāt ar dzīvokļu īpašniekiem–nemaksātājiem, lai panāktu, ka viņi sedz savus parādus.

Apsaimniekošanas uzņēmums ir gatavs apmaksāt rēķinus pilnā apmērā, lai iedzīvotāji tajā laikā, kamēr apsaimniekotājs piedzen parādus no bezatbildīgiem dzīvokļu īpašniekiem, nepiedzīvotu neērtības.

– Šāda prakse tiek pielietota tikai tajās mājās, kurās iedzīvotāju vispārējā maksājumu disciplīna pārsniedz 80% un ir panākta atbilstoša vienošanās ar dzīvokļu īpašnieku kopību vai viņu pilnvaroto personu, – uzsver uzņēmuma valdes priekšsēdētāja. 

■ ■ ■

Kas attiecas uz maksājumu disciplīnu, tā RNA klientiem ir augsta un 2022. gadā vidēji sasniedza 98%. Taisa Štāle stāsta, ka janvārī, kad uzņēmumam bija vērojams parādu pieaugums, visus rēķinus laikus samaksāja tikai 92% dzīvokļu īpašnieku:

– Jau martā situācija izlīdzinājās un iedzīvotāji apmaksāja ne tikai kārtējos rēķinus, bet arī daļu parādu, un kopējais maksājums sasniedza 103 procentus.

Jāatzīmē, ka RNA apkalpo simtiem māju Rīgā un Rīgas reģionā – Salaspilī un Jūrmalā. Kopumā tie ir vairāk nekā 10 000 dzīvokļu. Parādnieku skaitu samazināt palīdzēja skrupulozs darbs ar dzīvokļu īpašniekiem, ko uzņēmums sāka 2022. gada rudenī.

■ ■ ■

Caurmērā aizvadītais gads uzņēmumam bijis salīdzinoši veiksmīgs. Taisa Štāle stāsta, ka uzņēmuma kopējais apgrozījums pieaudzis par 9% (no 3 miljoniem eiro 2021. gadā līdz 3,2 miljoniem 2022. gadā). Vienlaikus dzīvojamo ēku remontdarbos ieguldīto līdzekļu apjoms pieaudzis par 27% – līdz 2,4 miljoniem eiro.

– Tas, protams, liecina ne tikai par remontdarbu skaita pieaugumu, bet arī par sadārdzinājumu, ar ko 2023. gadā saskārās visi apsaimniekošanas uzņēmumi, – komentē Taisa Štāle, – bet kopumā tas ir mūsu uzņēmuma veiksmīga darba rādītājs.

Nozīmīgs atvieglojums dzīvokļu īpašniekiem ir uzņēmuma sniegtā palīdzība dalībai dažādās renovācijas programmās, kuru ietvaros mājas var saņemt gan valsts, gan pašvaldības līdzfinansējumu. Piemēram, 2022. gadā māju Ģenerāļa Radziņa krastmalā 21 un Tallinas ielā 32 dzīvokļu īpašnieki no pašvaldības saņēma maksimāli pieejamo līdzfinansējuma summu fasādes atjaunošanai, katrs objekts – 30 000 eiro. Šogad plānots piesaistīt līdzfinansējumu vēl piecu māju remontdarbiem.

Pēc uzņēmuma vadītājas paustā, uzņēmuma apsaimniekoto māju dzīvokļu īpašnieki 2023. gadā savu māju remontdarbiem jau sakrājuši aptuveni 2 miljonus eiro.

– Papildus jau minētajām iespējām mēs saviem klientiem piedāvājam izmantot finanšu institūcijas Altum aizdevuma līdzekļus, ko esam saņēmuši pirms vairākiem gadiem. Mājas šīs programmas ietvaros var saņemt finansējumu līdz 480 000 eiro. Daudzi mūsu klienti jau ir izmantojuši šo iespēju. Aizdevums uz izdevīgiem procentiem palīdz iedzīvotājiem jau tagad organizēt mājas remontu un par to samaksāt pakāpeniski.

No redakcijas piebildīsim, ka šis ir īpaši izdevīgs piedāvājums augstās inflācijas periodā, kad būvdarbu cenas aug par 15–20% gadā.

■ ■ ■

Taisa Štāle uzsver, ka dzīvokļu īpašniekiem, kuri savai mājai izvēlas jaunu apsaimniekotāju, rūpīgi jāiepazīstas ar uzņēmuma finanšu datiem:

– Piemēram, RNA nepārtraukti attīstās, palielina apgrozījumu un kopējo bilanci. Tam pateicoties, mēs 2022. gadā ieguvām vidējā uzņēmuma statusu. Būtiski ir arī tas, ka visi iedzīvotāju uzkrājumi remontdarbiem reāli glabājas apsaimniekošanas uzņēmuma kontos, proti, tie dzīvokļu īpašniekiem ir pieejami pēc pirmā pieprasījuma. Māju uzkrājumu līdzekļi remontdarbiem ir neaizskarama nauda.

Liels pluss ir tas, ka RNA akcionāri jau kopš 2008. gada uzņēmuma peļņu neizņem dividenžu veidā, bet novirza to paša uzņēmuma attīstībai. Pieaugošais kopējais apgrozījums ļauj RNA atbalstīt klientus viņu mājai grūtos brīžos, piemēram, ja mājā parādās liels parādnieks.

– Nav šaubu, ka nelielas mājas dzīvokļu īpašnieki paši var uzturēt savu īpašumu, – komentē Taisa Štāle. – Taču, tiklīdz nelielā māja nonāk lielos parādos, tai ir nepieciešams apgrozāmais kapitāls, lai samaksātu piegādātāju rēķinus un veiktu remontus, kamēr īrnieki, kas nepilda saistības, tiek iesūdzēti tiesā. Daudzas mazo apsaimniekotāju un īpašnieku biedrības šādu pārbaudījumu neiztur, taču uzņēmumam ar lielu apgrozījumu, kāds ir mūsējais, klientus atbalstīt nav problēmu.

■ ■ ■

Runājot par nākotni, Taisa Štāle dzīvokļu īpašniekiem vasarā prognozē īsu atelpu: pēc apkures atslēgšanas rēķini mājās var samazināties pat uz pusi. Taču jau maijā beidzas valsts atbalsts apmaksai par siltumu, līdz ar to par karsto ūdeni būs jāmaksā pilna cena. Tas nozīmē, ka, piemēram, rīdziniekiem viena kubikmetra karstā ūdens cena līdz jūnijam var sadārdzināties par trešo daļu (pie pašreizējiem Rīgas siltuma tarifiem).

No otras puses, vasara ir periods, kad dzīvokļu īpašnieki labprāt veido uzkrājumus savas mājas remontam un labiekārtošanai. Kā stāsta RNA vadītāja, daudzas mājas apkures sezonā samazina uzkrājumus remontiem, bet siltajā sezonā tos atkal palielina.

– Mums ir arī tādas mājas, kuru īpašnieki arī tagad, vispārējās dārdzības periodā, labprāt balso par uzkrājumu remontiem maksas dubultošanu, – pieredzē dalās uzņēmuma vadītāja. – Galvenais nosacījums, kas pārvaldniekam jāizpilda, ir dzīvokļu īpašnieku iepazīstināšana ar skaidru un precīzu remontdarbu plānu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!