Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kontrolējiet savas mājas remontdarbus!

Jau 14. martā Jūrmalā notiks seminārs plašam klausītāju lokam, kurā varēs uzzināt, kā organizēt remontdarbus daudzdzīvokļu mājā

Jūrmalā turpinās izglītojoši informējošu semināru cikls daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem. Šīs tikšanās organizē Jūrmalas apsaimniekotāju asociācija ar Rīgas apsaimniekotāju asociācijas atbalstu. Februāra beigās Kauguru kultūra namā tika apspriesta daudziem dzīvokļu īpašniekiem tik sāpīgā ūdens zudumu problēma.

”Zaudēt” ūdeni ir pārlieku dārgi!

Seminārā, kurš bija veltīts tā sauktajiem ūdens zudumiem mājā, sapulcējās daudzi Kauguru iedzīvotāji. Interese nav nejauša – jūrmalniekiem, kuru mājām ir centralizētā kanalizācijas sistēma, viens ūdens kubikmetrs maksā 3,16 eiro (ietverot PVN). Salīdzinājumam – mājai Rīgā šāds pats pakalpojums maksā 1,55 eiro. Tātad katrs ”pazudušais” ūdens kubikmetrs Jūrmalā arī ir divas reizes dārgāks nekā galvaspilsētā.

– Seminārā uzstājās pārstāvji no Latvijas Ūdens un gāzes lietotāju asociācijas, kā arī Jūrmalas ūdens un Jūrmalas domes speciālisti, – stāsta Rīgas apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Igors Trubko. – Protams, vispirms iedzīvotāji vēlējās zināt, kā rodas starpība ūdens uzskaitē un kā var izvairīties no korekcijas maksas.

Cik maksā jauni skaitītāji visos dzīvokļos?

Izvairīties no maksājumiem par korekciju tik tiešām ir iespējams. Rīgas un arī Jūrmalas pieredze rāda, ka visefektīvākais paņēmiens cīņā ar starpību ūdens skaitītāju rādījumos (mājas kopējais: katra dzīvokļa skatītāja summa), ir vienādu augstas jutības ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšana visos dzīvokļos.

– Dzīvokļu īpašnieki, kuri jau ir uzstādījuši jaunos skaitītājus, uzsver, ka svarīga ir arī attālinātās nolasīšanas sistēma, – stāsta asociācijas priekšsēdētājs. – Vai tie ir lieli izdevumi dzīvokļa īpašniekam? Dzīvoklī ar diviem skaitītājiem jārēķinās ar vienreizēju ieguldījumu 100–120 eiro, ja dzīvoklī ir četri skaitītāji, tad summa – divas reizes lielāka.

Svarīga ir pareiza uzstādīšana

Ūdens patēriņa uzskaites speciālisti seminārā uzsvēra – svarīgs ir  skaitītāju lietošanas aspekts. Izrādās, ūdens patēriņa skaitītājus dzīvoklī ir jāuzstāda horizontāli – ar ciparnīcu uz augšu. Ja skaitītājs ir novietots vertikāli, tā jutība samazinās uz pusi. Piemēram, šāds skaitītājs pārstāj uzskaitīt ūdeni, kas plūst nelielā strūkliņā.

– Informācija par skaitītāja uzstādīšanu un tā jutības klasi (R) ir norādīta uz ierīces ciparnīcas, – stāsta I. Trubko. – Ideālais risinājums – ja dzīvokļa skaitītāja jutības klase ir 100. Taču, ja šāds mērinstruments būs uzstādīts vertikālā pozīcijā, tā jutība samazināsies uz 40. Tātad, ja mājas dzīvokļu īpašnieki pieņem lēmumu visos dzīvokļos uzstādīt augstas jutības ūdensskaitītājus, pārvaldnieka pienākums ir pārliecināties, lai mērierīces būtu pareizi instalētas. Pretējā gadījumā ūdens starpība mājā var saglabāties.

Kā kontrolēt remontdarbus?

Nākamais seminārs, kurš atkal notiks Kauguru kultūras namā jau 14. martā, būs veltīts remontdarbu organizēšanas kārtībai daudzdzīvokļu mājās.

Dzīvokļu īpašuma likums noteic, ka par mājas uzturēšanu ir atbildīgi tās īpašnieki – dzīvokļu īpašnieku kopība, – atgādina Jūrmalas apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Sakovskis.

Gadījumos, kad mājas dzīvokļu īpašnieki māju nav pārņēmuši savā valdījumā, remontdarbu sarakstu viņiem izveido pārvaldnieks. Taču, jo vairāk īpašnieku piedalīsies šo plānu apspriešanā, jo lielāka varbūtība, ka tiks izpildīts tieši mājai visnepieciešamākais remonts.

– Dzīvokļa īpašniekam ir tiesības jebkurā laikā pārvaldniekam pieprasīt mājas remontdarbu plānu. Tāpat īpašniekiem ir tiesības šo plānu apspriest un ar kopsapulces lēmumu to mainīt, – uzsver A. Sakovskis.

Jāatzīmē, ka apsaimniekošanas uzņēmums mājai nepieciešamo remontu plānu izveido prioritārā secībā. Piemēram, ja plāns vispirms paredz logu nomaiņu un tikai pēc tam jumta remontu, tad tieši tādā secībā pārvaldnieks arī darbosies.

– Ja iedzīvotāji vispirms vēlas remontēt jumtu un tikai pēc tam mainīt logus, tad viņiem ir jāsasauc dzīvokļu īpašnieku kopsapulce un ar balsu vairākumu jānobalso par izmaiņām plānā, – paskaidro A. Sakovskis.

Kā ieekonomēt, veicot remontdarbus? Kā pašiem izvēlēties izdevīgāko būvnieku piedāvājumu? Visus šos jautājumus un vēl klausītāju uzdotos apspriedīs seminārā, kas notiks 14. martā Kauguros.

Numuru arhīvs: spied un lasi!