Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Jauns līgums ar veco pārvaldnieku

Pilsētas dome atkal uzdeva Rīgas namu pārvaldnieks sniegt pakalpojumus iedzīvotājiem

Pagājušajā nedēļā Rīgas dome apstiprināja jauno līgumu dzīvojamo māju apsaimniekošanā, kuras netika pārņemtas no pašvaldības bilances. Atgādinām, ka galvaspilsētā ir apmēram 5000 šādu māju. Līdz šim šo dzīvojamo fondu pēc pilsētas pašvaldības uzdevuma vadīja uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks. Neko jaunu deputāti neizdomāja, tāpēc Rīgas namu pārvaldnieks turpinās apsaimniekot galvaspilsētas mājas arī turpmāk. Līgums ar namu pārvaldi ir noslēgts ne vairs uz pieciem, bet 10 gadiem.

Tikai mums – viss teksts

Rīgas iedzīvotāji bieži jautā, kāds ir pamatojums, ka mājas apsaimnieko Rīgas namu pārvaldnieks (RNP). Piemēram, daudzi nesaprot, kāpēc RNP iedzīvotāju vārdā noslēdz līgumus ar zemes, kas atrodas zem mājām, īpašniekiem, kāpēc katru gadu sūta mums remontdarbu tāmes, kāpēc izliek uz ielas parādniekus. Atbilde ir vienkārša: visas šīs funkcijas namu pārvaldei ir uzticējusi Rīgas dome.

Vēlaties zināt, kas ir jādara namu pārvaldei pēc līguma ar Rīgas domi? Tikai pie mums – viss šī dokumenta teksts!

Kāpēc mūsu vietā izvēlas pilsētas pašvaldība?

Atbilstoši Likumam par privatizāciju iedzīvotājiem, kuri privatizējuši savus dzīvokļus, pusgada laikā pēc šī procesa bija jāizveido majās īpašnieku sabiedrība vai jāievēl pilnvarota persona. Tālāk sabiedrībai vai pilnvarotajam nācās pārņemt mājas kopīpašumu no Rīgas domes bilances. Bet mājas, kuru iedzīvotāji izpildīja šīs prasības, Rīgā var saskaitīt uz pirkstiem.

Mājas, kuras nepārņēma iedzīvotāji, tāpat kā līdz šim skaitījās pašvaldības. Tas nozīmē, ka atsevišķus dzīvokļus pārvalda īpašnieki – iedzīvotāji, bet kopīpašums (teritorijas, pagrabi, kāpņu telpas un tamlīdzīgi) turpina “karāties” pilsētas pašvaldības bilancē. Tas dod tiesības nozīmēt šādām mājām pārvaldnieku pēc savas gaumes. Rīgā nepārņemtās mājas pieskata Rīgas namu pārvaldnieks.

Pārvaldnieku var atlaist?

Protams, iedzīvotājiem ir ne mazums pretenziju pret pašreizējo pārvaldnieku. Tāpēc, apspriežot projekta jauno līgumu ar Rīgas namu pārvaldnieks, Rīgas domes deputātiem radās daudz jautājumu.

– Piemēram, kā pilsētas izpildvara spēs kontrolēt, vai namu pārvalde labi strādā? – jautāja Valdis Gavars.

Paskaidrojumus sniedza Ingrīda Mutjanko, Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Apsaimniekošnas pārvaldes priekšniece.

– Līgumā pirmo reizi pārskatīti pārvaldnieka darba kvalitātes kritēriji, – informēja viņa.

Šādu kritēriju līgumā ir septiņi. Piemēram, RNP pienākums ir nodrošināt māju apsaimniekošanu to teritorijā un rūpēties, lai iedzīvotāji saņemtu visus komunālos pakalpojumus. Pārvaldnieka pienākums ir laikus atbildēt uz sūdzībām, priekšlikumiem vai iedzīvotāju jautājumiem, veikt izglītojošus pasākumus un taml.

Ja RNP sāks izpildīt šos uzdevumus nevīžīgi, tad iedzīvotāji varēs par to sūdzēties Mājokļa un vides departamentā. Tas kļūs par pamatu, lai pārskatītu līgumu ar pārvaldnieku.

Cita namu pārvalde? Diez vai!

– Jūs taču saprotiet, ka Rīgas namu pārvaldnieks – tas ir uzņēmums, kas pilnībā pieder pašvaldībai, tāpēc iedzīvotāju sūdzību gadījumā dome diez vai sāks meklēt citu namu pārvaldi savām mājām, – atzīst Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko. – Bet tagad mums ir pārvaldnieka darba kvalitātes novērtējuma kritēriji, un jebkuras problēmas starp Rīgas namu pārvaldnieks un iedzīvotājiem mēs nākotnē varēsim atrisināt, piemēram, mainot uzņēmuma vadību.

Vēl viens jautājums, kas ļoti uztrauc deputātus, – tas ir līguma termiņš ar pārvaldnieku. Iegūt pilnvaras uz 10 gadiem – tas nav tas pats, kas pārslēgt līgumu reizi piecos gados, kā bija agrāk.

– Mēs palielinājām līguma termiņu ar Rīgas namu pārvaldnieks, lai pārvaldnieks varētu nodarboties ar ilgtermiņa projektiem māju labiekārtošanā, – atbildēja Ingrīda Mutjanko. – Vai namu pārvalde neatslābināsies un nesāks halturēt? Nedomāju. Rīgas domei paliek tiesības jebkurā momentā pieņemt lēmumu par citu kārtību savu namu pārvaldīšanā.

Kas jādara Rīgas namu pārvaldnieks?

Jaunajā līgumā, kuru pašvaldība noslēdza ar Rīgas namu pārvaldnieks, ir ne mazums svarīgu detaļu. Piemēram, nolemts, ka jebkurus darbus mūsu mājās namu pārvalde var veikt tikai par līdzekļiem, kas iegūti no iedzīvotājiem. Dzīvokļu īpašnieki var atmest cerības, ka jumtu, sienas vai caurules viņu mājās saremontēs uz pilsētas pašvaldības rēķina.

Tālāk punktā 1.2.2 teikts, ka namu pārvaldniekam ir jānoslēdz līgums ar zemes, uz kuras atrodas dzīvojamā māja, īpašniekiem. Nepatīk, ka Rīgas namu pārvaldnieks parakstījis līgumu ar zemes īpašniekiem, neapspriežot īres likmi ar iedzīvotājiem? Taču pilsētas pašvaldība ir devusi uzņēmumam šādas pilnvaras.

Attiecībā par cīņu pret parādniekiem, Rīgas namu pārvaldnieks ir jāstrādā ar viņiem un jāpiedzen parādi pēc iespējas efektīvāk. Piemēram, līgumā ir teikts, ka tiesas lēmums par izlikšanu vai parāda piedziņu jāizpilda ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc stāšanās spēkā. Tas nozīmē, ka parādniekiem būs jāatbrīvo dzīvokļi maksimāli īsā laikā.

Pārvaldnieka pienākums ir regulāri atskaitīties par savu darbu domei. Rīgas namu pārvaldnieks katru gadu līdz 31. maijam ir jāiesniedz Mājokļa un vides departamentam atskaite par darbu iepriekšējā sezonā. Pilsētas varas iestādes novērtēs, cik korekti un efektīvi pārvaldnieks sadarbojas ar klientiem, kā cīnās ar parādniekiem un tamlīdzīgi. Katru gadu līdz 30. jūnijam departamentam ir pienākums izteikt viedokli par Rīgas namu pārvaldnieks darbu un informēt par to Rīgas domi.

Galvenais – mēs pārbaudījām līguma tekstu un pārliecinājāmies, ka tikai kā galējais līdzeklis pilsētas pašvaldībai ir tiesības pārtraukt līgumu ar savu apsaimniekošanas uzņēmumu un izvēlēties citu kārtību savu māju pārvaldīšanā. Cerēsim, ka līdz šādam galējam līdzeklim Rīgā nenonāks...

Numuru arhīvs: spied un lasi!