Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Nelaist vai tomēr ielaist?

Freepik.com

Kāpēc nevajadzētu pretoties ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas nomaiņai dzīvoklī

Dzīvojamajās mājās Latvijā tiek mainītas komunikācijas. „Šajā gadā mūsu mājā Latgales ielā Rīgā plānots mainīt visu stāvvadu komplektu,” – raksta Mihails Stešins. – „Mans dzīvoklis nesen ir izremontēts. Vai man ir tiesības atteikties no stāvvadu nomaiņas, lai nebūtu jādemontē tikko ieklātās flīzes vannas istabā?”

Ekonomikas ministrijā uz Mihaila jautājumu atbildēja šādi: „Ja mājas kopējo komunikāciju daļas atrodas atsevišķā dzīvokļa īpašumā, tad šī dzīvokļa īpašniekam nav tiesību liegt iekļūšanu telpās.”

■ ■ ■

Apsaimniekošanas uzņēmuma darbinieku tiesības veikt pārbaudes un remontdarbus atsevišķā dzīvokļa īpašumā noteiktas Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta septītajā daļā, kur sacīts, ka dzīvokļa īpašniekam ir pienākums „nodrošināt iespēju dzīvokļu īpašnieku kopības vai pārvaldnieka pilnvarotiem speciālistiem veikt dzīvokļa īpašumā darbības, kas nepieciešamas ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistītu komunikāciju, būvkonstrukciju un citu elementu ierīkošanai un normālai funkcionēšanai, kā arī nodrošināt iespēju apsekot atsevišķo īpašumu.”

„Turklāt dzīvokļa īpašniekam ir pienākums atvieglot sava individuālā dzīvokļa īpašuma apsekošanu,” skaidro Ekonomikas ministrijas darbinieki.

■ ■ ■

Bet kā rīkoties, ja atsevišķā dzīvokļa īpašnieks tik un tā neatver durvis ne meistariem, ne mājas pārstāvjiem? Tāda likuma, kas dotu tiesības apsaimniekošanas uzņēmuma pārstāvjiem uzreiz iekļūt spītīgā īpašnieka dzīvoklī, diemžēl nav, taču ir iespēja nesaprātīgo kaimiņu saukt pie atbildības par kaitējumu, ko viņa rīcība var nodarīt kaimiņiem.

Šim nolūkam dzīvokļu īpašnieku kopībai jāizmanto Dzīvokļa īpašuma likuma 14. pants, kurā sniegta informācija par zaudējumu atlīdzināšanu, kas nodarīti trešajai personai.

Piemēram, deviņstāvu mājā tiek mainīti stāvvadi, bet dzīvokļa īpašnieks devītajā stāvā atsakās ielaist meistarus. Rezultātā meistari jauno stāvvadu kaut kā pievieno vecajam cauruļu posmam. Bet paiet aptuveni pusgads un sāk tecēt cauruļu savienojuma vieta. Avārijas rezultātā tiek applūdināti dzīvokļi līdz pat sestajam stāvam, kā arī kāpņu telpa. Salējuma dēļ dzīvokļos tiek sabojāts remonts, kāpņu telpā sāk lobīties krāsa, uz sienām parādās pelējums.

Šajā gadījumā mājai nodarītos zaudējumus apmaksās dzīvokļa īpašnieks – spītnieks, kurš atteicās reizē ar pārējiem nomainīt stāvvadus.

Mājas pārstāvji cels prasību tiesā, iesniedzot aktu par dzīvokļa īpašnieku atteikšanos mainīt stāvvada posmu savā dzīvoklī un kāpņu telpas remonta tāmi. Šos izdevumus piedzīs no vainīgā.

Tāpat šī īpašnieka dzīvoklī vairs neveiks stāvvadu remontdarbus. Pareizāk sakot, ja vecā caurule sāks tecēt vai plīsīs, to salabos, bet nevis par mājas kopējiem līdzekļiem, bet gan par dzīvokļa īpašnieka naudu.

Ko saka likums?

Dzīvojamās ēkas elementu vidējo kalpošanas laiku nosaka MK noteikumu Nr. 907 2. pielikums Konstruktīvo elementu, apdares un inženierietaišu vidējais kalpošanas ilgums. Šajā dokumentā ir noteikts atšķirīgs cauruļu un citu konstrukciju kalpošanas laiks dažādu kapitalitātes grupu mājām.

Padomju periodā celtās mājas galvenokārt atbilst IV un V kapitalitātes grupai, piemēram, 316., 318. un 119. sērijas augstceltnes ietilpst IV grupā, bet 103., 104., 464., 467. un 602. sērijas mājas V grupā.

Šajos noteikumos teikts, ka cinkoto aukstā ūdens cauruļu kalpošanas laiks sērijveida mājās ir 30 gadi, kas lielākoties jau ir beidzies. Savukārt daudzslāņu caurules kalpo 15–20 gadus, tāds pats kalpošanas laiks paredzēts plastmasas caurulēm.

Cinkotās karstā ūdens caurules jāmaina ik pēc 20 gadiem, bet, ja sistēmā nenotiek ūdens sagatavošana, tad ik pēc 15 gadiem. Daudzslāņu un plastmasas karstā ūdens cauruļvadu kalpošanas laiks ir 15–20 gadi, bet melnā metāla caurulēm – 10 gadi.

Kas attiecas uz vecajām kanalizācijas caurulēm, to kalpošanas laiks ir 45 gadi. Mūsdienīgākas plastmasas caurules kalpo ilgāk – 70 gadus.

Dvieļu žāvētāji saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem kalpo vidēji 30 gadus.

Tiklīdz ir beidzies komunikāciju vidējais kalpošanas laiks jebkurā mājā, apsaimniekotājam ir pienākums organizēt tehnisko apsekošanu un nepieciešamības gadījumā veikt nolietoto cauruļu nomaiņu.

„Paldies mūsu mājas vecākajai!”

„Mūsu mājā Kaņiera ielā 14 šogad jau esam nomainījuši vienu virtuves stāvvadu komplektu 12 dzīvokļos. Augustā plānota vēl divu komplektu nomaiņa 24 dzīvokļos. Darbs notiek, pateicoties mūsu mājas vecākajai Tatjanai. Liels paldies!

Taču nesen uzzināju, ka daži kaimiņi atsakās nomainīt caurules. Iebilstot, ka būšot netīrs, putekļains un dzīvokļa remontu žēl! Es vēlos teikt tā: cienījamie kaimiņi, caurules mūsu mājā ir kritiskā stāvoklī, kanalizācijas sistēmas saturs vairs neaizplūst, bet pa revīzijas lūkām nonāk tieši pagrabā. Notekūdeņi tek pa kanalizācijas stāvvada ārpusi!

Jums tikai jāpriecājas, ka tiek piedāvāts remonts. Ja atteiksieties, stāvvadi citos dzīvokļos tiks nomainīti jebkurā gadījumā un izrādīsies, ka jūsu iemaksas par mājas apsaimniekošanu tiks izmantotas, lai uzlabotu apstākļus citiem dzīvokļu īpašniekiem. Vai to jūs vēlaties?

Ja žēlojat dzīvokļa remontu, tad iesaku padomāt, kas ar to notiks, ja plīsīs kanalizācijas vai ūdensvada caurules. Nāksies mainīt ne tikai flīzes, bet arī uzbriedušo laminātu, tapetes, iespējams pat mēbeles...”

Personīga pieredze

„Pagājušajā gadā mūsu mājā Rīgā, Dammes ielā 32 tika organizēta daļēja siltā un aukstā ūdens, kā arī kanalizācijas stāvvadu nomaiņa divistabu dzīvokļu tualetēs,” stāsta Franсiska.

Zinu, ka daudziem ir bail no šādiem darbiem, tāpēc vēlos dalīties pieredzē.

„Mūsu ģimene ļoti atbalstīja cauruļu nomaiņu, lai gan jau iepriekš zinājām, ka tas radīs papildu izdevumus. Visi stāvvadi mūsu dzīvoklī ir aizsegti ar rīģipša sienām un noflīzēti. Santehniķi iepriekš ieradās pārbaudīt situāciju un pieprasīja, lai mēs paši atveram piekļuvi caurulēm. Neko nevarējām darīt, piezvanījām meistaram, kurš savulaik veica vannas istabas remontdarbus, un samaksājām par demontāžas darbiem un būvgružu izvešanu ap 100 eiro.

Meistari sāka mainīt stāvvadus dzīvokļos, kas atrodas pirmajos stāvos, un mēs jau iepriekš no kaimiņiem uzzinājām, ka tas ir ļoti putekļains darbs. Dzīvoklī viss tiekot noklāts ar ļoti smalkiem celtniecības putekļiem, pat lietas, kas atrodas skapjos. Mēs, protams, nolēmām sagatavoties un līdz noteiktajai dienai visas mantas no gaiteņa pārvietojām uz istabu, bet durvis aizklājām ar būvniecības plēvi, kas nopērkama veikalā Depo. Aplīmējām skapjus un pat sienas, bet... uzreiz atzīšos, ka plānā plēve mums nepalīdzēja, putekļi iekļuva visur, pat kurpju kastēs. Iespējams, jālīmē izturīgāka poli­etilēna plēve, taču, to darot, neizbēgami pastāv risks sabojāt tapetes. Faktiskā stāvvadu nomaiņa ilga divas dienas. Pirmajā dienā bija ļoti trokšņains un netīrs, jo meistari saveda dzīvoklī caurules, lauza atvērumu griestos, lai savienotos ar dzīvokli stāvu augstāk. Starpstāvu pārsegumu necementē, bet aizpilda ar celtniecības putām. Nākamajā dienā meistari jau lauza apakšējo pārsegumu, lai pievienotos mūsu kaimiņu dzīvoklim. Šie darbi tika pabeigti diezgan ātri.

Trešajā dienā mēs ieraudzījām bojājumus. Atlikumi no celtniecības putām un citi netīrumi mūs nepārsteidza. Tikai bija nepatīkami konstatēt, ka, nomainot dvieļu žāvētāju vannas istabā, ir sasista viena flīze. Ar remontu vannas istabā nebijām rēķinājušies.

Kā negatīva pieredze jāatzīmē trokšņa līmeņa palielināšanās dzīvoklī aptuveni divas līdz trīs reizes. Acīm redzot jaunās plastmasas kanalizācijas caurules troksni vairs neslāpē, tāpēc tagad dzirdam, kā kaimiņi noskalo tualetē ūdeni.

Teikšu tā, ja jūsu vannas istaba nav nesen izremontēta, tad stāvvadu nomaiņa neatstās nepatīkamas sekas. Taču skaistuma cienītājiem būs jāveic remonts.

Sākumā cerējām iztikt ar demontētās ģipša sienas atjaunošanu, bet vajadzīgās flīzes neatradām. Rezultātā izremontējām tualeti.

Trokšņainās kanalizācijas problēma tika atrisināta, izveidojot caurulēm īpašu skaņas izolācijas slāni. Arī caurumu vannas istabas sienā, kas palika pēc dvieļu žāvētāja nomaiņas, esam kaut kā aizlāpījuši. Acīmredzot šogad jāremontē arī šī telpa.

Taču, lai kā arī būtu, esmu apmierināta ar cauruļu nomaiņu. Šis darbs gadiem ilgi dzīvokļu īpašniekiem bija kā Damokla zobens virs galvas. Periodiski sāka tecēt vecās sarūsējušās caurules. Vienā šādā gadījumā pirms trim gadiem mums nācās demontēt arī daļu no rīģipša sienas. Tagad caurules ir jaunas un mēs guļam mierīgi.

Ja jūsu mājā caurules vēl nav nomainītas, iesaku neaizsegt stāvvadus ar rīģipsi. Labāk izveidot noņemamu paneli. Dzirdēts, ka to var piestiprināt ar magnētiem. Tā var ietaupīt tūkstošiem eiro.”

Numuru arhīvs: spied un lasi!