Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Jūs aplaupa paša ledusskapis!

Freepik.com

Kā krasi samazināt elektroenerģijas patēriņu, nemainot pamatieradumus? Skaidro uzņēmuma Latvenergo eksperti 

Šomēnes valsts iedzīvotāji atkal saņems lielus elektrības rēķinus. Priekšplānā izvirzās jautājums, kā samazināt elektrības patēriņu, neizjūtot diskomfortu? Skaidro uzņēmuma Elektrum Energoefektivitātes centra eksperte Anna Luīze Blodone.

Uzmanību: pārbaude!

Mūsu sarunu biedre uzsvēra, ka padomi enerģijas patēriņa samazināšanai ir balstīti uz precīziem elektroefektivitātes ekspertu aprēķiniem un pārbaudīti Energoefektivitātes centra laboratorijās.

Ieradumi, kas dārgi izmaksā

– Cilvēki bieži neapjauš, cik elektroenerģijas patērē mājās esošās elektroierīces, kā arī nezina, kā tās ekonomiski lietot, – stāsta speciāliste. – Piemēram, vairums cilvēku mobilā telefona, datora, klēpjdatora, mikroviļņu krāsns un citu elektroierīču kontaktdakšas atstāj rozetēs arī tad, ja šīs ierīces neizmanto. Ir pierādīts, ka modernās tehnoloģijas gaidīšanas režīmā tērē līdz pat 10% no elektroenerģijas daudzuma, ko tās patērē darba režīmā. Iekārtas, kas ražotas pirms vairāk nekā pieciem gadiem, gaidīšanas režīmā var patērēt pat 20–25% elektroenerģijas, turklāt, atstājot vadu kontaktā, tiek pārkāptas ugunsdrošības prasības.

Pēc Annas Luīzes teiktā, visvairāk elektroenerģijas gaidīšanas režīmā patērē mūsdienu plazmas televizori – tie apēd pat vairāk elektrības nekā darba režīmā (no 20 līdz 80 vatiem stundā), kas mēnesī var sasniegt 28 kW. Tas ir desmit reižu vairāk nekā televizors ar LED ekrānu gaidīšanas režīmā.

Arī citas ierīces gaidīšanas režīmā patērē pietiekami daudz elektroenerģijas: stacionārais dators var patērēt 2–3 kW dienā, bet audio sistēmas – 6 kW dienā.

– Kāpēc pirms desmit gadiem ražotās elektroierīces gaidīšanas režīmā patērē daudz vairāk enerģijas nekā mūsdienu ierīces?

– Eiropas Komisija elektrotehnikas ražotājiem ir izvirzījusi nosacījumu: sākot ar 2013. gadu, ierīces, kas neizmanto interneta pieslēgumu, nedrīkst patērēt vairāk par 0,5 kWh. Savukārt ierīces, kas izmanto internetu (televizori, audio sistēmas, datori) un ir ražotas pēc 2017. gada, drīkst patērēt no 3 līdz 13 kWh. Salīdzinājumam: ierīces, kas izmanto internetu un izlaistas pirms 2017. gada, patērē no 20 līdz 80 kWh. Tātad no elektroenerģijas taupīšanas viedokļa izdevīgāk ir iegādāties modernas iekārtas, nevis izmantot vecās.

Ja ir iespējams nomainīt esošo aprīkojumu pret jaunu, tad, izdarot izvēli, jāpievērš uzmanība marķējumam, kas apzīmē ierīces energoefektivitātes klasi. Jo augstāka klase, piemēram – A, jo ekonomiskāka būs ierīce, jo zemāka – jo vairāk enerģijas tā patērēs. Neiesaku pirkt D un zemākas klases elektroierīces. Atšķirība starp A klases un D klases ierīcēm ir līdz 20–30% lielāks elektroenerģijas patēriņš.

Samazinām rēķinu

Anna Luīze Blodone stāsta, kā, pareizi lietojot elektrotehniku, samazināt elektrības rēķinu.

Elektriskā plīts (elektrības ietaupījums līdz 30%).

– Ja iespējams, vajadzētu iegādāties indukcijas plīti, jo, salīdzinot ar citām elektriskajām plītīm, tā patērē uz pusi mazāk enerģijas, – stāsta eksperte. – Šāda plīts uzsilst dažās sekundēs, tās sildvirsmas siltums tiek patērēts tikai pannas vai kastroļa dibena sildīšanai virsmu saskares laukumā. Iespējams trūkums – šādai plītij nepieciešami īpaši trauki.

Visvairāk starp elektriskajām plītīm enerģiju apēd plītis ar paaugstinātu metāla sildvirsmu, jo siltums tiek tērēts ne tikai pannas vai kastroļa sildīšanai.

Pirms dažiem gadiem Energoefektivitātes centra darbinieki veica eksperimentu: pusotru stundu vārīja zupu uz keramikas, indukcijas un vecā modeļa elektriskās plīts. Pusotras stundas gatavošanas laikā vecā modeļa elektriskā plīts iztērēja 0,9 kW, keramikas – 0,65 kW, bet indukcijas – 0,6 kW. Rezultāts ir acīmredzams.

– Ekonomiskai plītij vajadzētu būt ar lielu sildīšanas režīmu skaitu. Jo vairāk režīmu, jo labāk, – uzskata Anna Luīze Blodone. – Tas palīdzēs ietaupīt. Pareizi lietojot plīti, piemēram, ja zupa uzvārās, samazināt karstumu, nevis noņemt vāku un turpināt vārīt ēdienu ar pilnu jaudu, elektroenerģijas patēriņu var samazināt vēl par 20%.

Ledusskapis (elektrības ietaupījums līdz 20%).

– Svarīgākais noteikums, kas ļauj būtiski samazināt ierīces elektroenerģijas patēriņu, ir tā pareizā atrašanās vieta virtuvē, – stāsta eksperte. – Ledusskapis jānovieto pēc iespējas tālāk no apkures ierīcēm: plīts, cepeškrāsns, apkures radiatoriem vai tiešiem saules stariem.

Turklāt ledusskapis jāuzstāda 5–10 centimetru attālumā no sienas un mēbelēm, lai starp virsmām paliktu gaisa slānis.

Lai samazinātu enerģijas patēriņu, regulāri jātīra ledusskapja durvju blīvgumijas, jo uz tām sakrājušies netīrumi var ļaut ledusskapī iekļūt siltam gaisam.

Tas vēl nav viss! Ja ledusskapi un saldētavu regulāri neatkausē, tad katrs ledus centimetrs elektrības patēriņam pievienos 5%.

Nākamais padoms: noregulējiet temperatūru saldētavā līdz –18º un ledusskapī līdz +5º, jo katrs papildu grāds palielina elektroenerģijas patēriņu par 5%.

– Ledusskapja enerģijas patēriņu ietekmē pat tas, vai produktu ledusskapī liekam iepakojumā/tarā vai bez tā. Ja prece nav iepakota, ledusskapis no tās paņems mitrumu, kas vēlāk uzkrāsies uz ledusskapja sieniņām, pārvērtīsies ledū un palielinās elektrības patēriņu, – skaidro sarunu biedre. – Beidzamā norāde – ledusskapī nevar likt ne karstus, ne arī siltus ēdienus, tie tikai palielinās elektrības patēriņu.

Boilers karstā ūdens sildīšanai (elektrības ietaupījums līdz 50%).

– Lai boilers karstā ūdens sildīšanai nepatērētu daudz elektroenerģijas, karstā ūdens temperatūra jāiestata no 55 līdz 59 grādiem, – iesaka Anna Luīze Blodone. – Ja ūdens temperatūra būs zemāka, tas kaitēs boileram, ja tā būs augstāka – ierīces sildelements ātrāk pārklāsies ar kaļķi, rezultātā boilers patērēs trīs līdz četras reizes vairāk elektrības. Paturiet prātā: ja boilers no ārpuses uzsilst, tas nozīmē, ka tas nav pareizi noregulēts.

Pēc mūsu sarunu biedres domām, reizi gadā ierīce ir jātīra un tas jāuztic speciālistam. Ja boilers netiks tīrīts, tad ierīces iekšpusē veidosies kaļķakmens, kas ietekmē elektroenerģijas patēriņa pieaugumu divas reizes. Attiecīgi, ja boilers tiks iztīrīts, elektroenerģijas patēriņš samazināsies uz pusi.

Vēl viens padoms. Pirms ūdens sildīšanas ierīces iegādes ir skaidri jāsaprot, cik daudz karstā ūdens būs nepieciešams. Ja boilers būs pārāk liels, tad tas lieki tērēs enerģiju ūdens sildīšanai, savukārt pārāk mazs boilers atkal un atkal sildīs jaunas ūdens porcijas.

Televizors (elektrības ietaupījums 15%).

– Pirms televizora ekrāna spilgtuma iestatīšanas uz pilnu jaudu jāpatur prātā, ka šādā gadījumā palielināsies elektroenerģijas patēriņš. Varbūt izdevīgāk ir palielināt telpas apgaismojumu, nevis ekrāna spilgtumu vai novietot televizoru tuvāk logam, bet tā, lai saules stari to nesasildītu, – stāsta eksperte. – Tāpat jāatceras, ka liels televizora ekrāns patērē vairāk elektrības nekā mazs.

Speciālisti uzskata, ka, izslēdzot televizoru ar pogu, nevis tālvadības pulti, tas elektroenerģiju ietaupīs par 10% no kopējā ierīces patēriņa.

Beidzamā lieta: neizmantojiet savu televizoru kā radio, radio ir desmit reizes lētāks nekā televizors.

Veļasmašīna (elektrības ietaupījums līdz 25%).

– Svarīgākais padoms: mazgāt temperatūrā, kas nav augstāka par 30–40 grādiem, augstākā – piemēram, 60 grādu temperatūrā, veļa ātrāk nolietojas, turklāt vairāk tērējas elektrība, – stāsta eksperte. – Ja veļu regulāri mazgā 30 grādu, nevis 60 grādu temperatūrā, tad veļasmašīna patērē tieši divas reizes mazāk enerģijas, kas nozīmē, ka arī maksājums būs uz pusi mazāks.

Otrs padoms: ja iespējams, veļas mazgājamās mašīnas tvertni pielikt pilnu, tas arī ļauj ietaupīt. Tomēr, ja tvertne ir paredzēta, piemēram, 6 kg, tad ir jāievieto nedaudz mazāk veļas, jo slapjas lietas mazgāšanas laikā sver vairāk nekā sausas.

Ja ir izvēle, kādu veļasmašīnu iegādāties, tad jāsaprot: lielākā daļa elektroenerģijas tiek tērēta ūdens sildīšanai, tāpēc ir vērts iegādāties veļasmašīnas ar mazāku ūdens patēriņa funkciju. Ja jautājums ir par to, vai pirkt veļasmašīnu ar vai bez iebūvēta žāvētāja, tad pareizāk būtu pirkt atsevišķu veļasmašīnu un atsevišķu žāvētāju. Veļas žāvētājs patērē tikpat daudz enerģijas kā veļasmašīna, kas iestatīta visekonomiskākajā režīmā, savukārt veļasmašīna ar iebūvētu žāvēšanas funkciju patērē daudz elektrības.

Runājot par pašu veļas žāvētāju, enerģijas patēriņu var samazināt, regulāri to tīrot un izžāvējot drēbes, lai tās paliktu nedaudz mitras.

Trauku mazgājamā mašīna (enerģijas ietaupījums līdz 20%).

– Lai trauku mazgājamā mašīna patērētu pēc iespējas mazāk elektrības, tajā jāmazgā viegli netīri trauki mazgāšanas režīmā ar zemu temperatūru, – stāsta eksperte. – Ļoti svarīgi ir arī regulāri tīrīt filtrus, tas samazinās elektroenerģijas patēriņu.

Fakts

Speciālisti aprēķinājuši, ka, izmantojot trauku mazgājamo mašīnu, saimniece tērē četras reizes mazāk ūdens nekā traukus mazgājot ar rokām. Vācijā veiktā eksperimentā  tika noskaidrots, ka pie vienāda netīro trauku skaita to nomazgāšana trauku mazgājamajā mašīnā patērēja 13 litrus ūdens, savukārt, mazgājot ar rokām, izlietojās 60 litri. Turklāt trauku mazgājamā mašīna tērē tikai aukstu ūdeni, bet, mazgājot traukus ar rokām, tiek lietots karstais ūdens.

Mikroviļņu krāsns un cepeškrāsns (elektrības ietaupījums līdz 50%).

Pirms dažiem gadiem Energoefektivitātes centra darbinieki veica šādu eksperimentu: elektriskajā cepeškrāsnī un mikroviļņu krāsnī izcepa divus vienādus kēksiņus.

Cepeškrāsnī kēkss izcepās 45 minūtēs, plus cepeškrāsns uzsila 15 minūtēs, savukārt mikroviļņu krāsnī tas pats kēkss izcepās 11 minūtēs un netika tērēts laiks mikroviļņu krāsns sildīšanai, kas nozīmē – elektroenerģija netika izniekota.

Vēl viens tests tika veikts ar kartupeļiem. Mikroviļņu krāsnī kartupeļi izcepās 19 minūtēs, cepeškrāsnī – pusstundā. Secinājums: mikroviļņu krāsns patērē uz pusi mazāk enerģijas, salīdzinot ar elektrisko cepeškrāsni. Turklāt mikroviļņu krāsns nav jāsilda, tāpēc, ja ir iespēja gatavot mikroviļņu krāsnī, tas ir jādara.

Elektriskie sildītāji un grīdas apsilde (enerģijas ietaupījums līdz 30%).

– Vislielākie elektroenerģijas patērētāji ir sildītāji, – uzskata Anna Luīze Blodone. – Lai samazinātu elektrības patēriņu, tie noteikti jāatvieno no tīkla, ja netiek lietoti. Naktī ieteicams samazināt apkures temperatūru līdz +18, dienā atstāt līdz +22 grādiem. Tas ietaupīs līdz pat 30% elektroenerģijas.

Zināšanai: apsildāmās grīdas salīdzinājumā ar elektriskajiem sildītājiem un radiatoriem ietaupa līdz 30% enerģijas. Temperatūra grīdā ir zemāka nekā sildītājā, bet, pateicoties tam, ka siltums nekur nepazūd, telpa kļūst silta.

Tējkanna (enerģijas ietaupījums līdz 20%).

Lai elektrību izmantotu efektīvi, elektriskajā tējkannā jāuzvāra tikai nepieciešamais ūdens daudzums. Ja vajadzīgā 1 litra ūdens vietā uzsilda 1,5 litrus, tad ar patērēto elektrību pietiktu, lai uzceptu grauzdiņus visai ģimenei.

Visekonomiskākā tomēr ir elektriskā tējkanna, jo tā uzreiz uzsilda ūdeni un nepatērē ne sekundi, lai sildītu pati sevi. Savukārt tējkannai, kas tiek uzvārīta uz elektriskās plīts, ir viena no zemākajām efektivitātēm.

Gludeklis (enerģijas ietaupījums līdz 30%).

Vecā tipa gludekļu jauda ir tikai 500 kW, savukārt jauno – 1800 vai 2000 kW. Turklāt mūsdienīgs gludekļa modelis pēc uzkaršanas pats atslēdzas no elektrības un pēc tam atkal pieslēdzas. Attiecīgi mūsdienu gludeklis patērē gandrīz par trešdaļu mazāk enerģijas nekā tā vecais līdzinieks. Piemēram, vienādā laikā vecā modeļa gludeklis apēd 0,38 kWh, bet jaunās paaudzes ierīce patērē tikai 0,18.

Bezmaksas konsultācijas par elektroenerģijas taupīšanu iespējams saņemt uzņēmuma vietnē: https://www.elektrum.lv/ru/dlya-doma/energoeffektivnost/tsentr-energoeffektivnosti/e-konsultatsiya.

Kāpēc ir pieaudzis elektroenerģijas patēriņš?

Uz jautājumiem atbild AS Sadales tīkls Komunikācijas nodaļas vadītāja Alīna Kozlovska.

– Mūsu lasītāja stāstīja, ka viņas mājsaimniecībā ir pieaudzis elektrības patēriņš, lai gan dzīvojošo skaits nav mainījies. Kāds tam varētu būt iemesls?

– Ir vairāki iemesli: mainījies iedzīvotāju skaits dzīvoklī, mainījušies elektroierīču lietošanas paradumi, kā arī mājā parādījušās jaunas elektroiekārtas. Turklāt, jo vairāk nolietota elektrotehnika, jo vairāk tā sāk patērēt elektrību.

Gadās arī, ka elektroenerģijas patēriņa pieaugums var signalizēt par iespējamām problēmām dzīvokļa iekšējā elektrotīklā. Tas ir saistīts ar elektrības noplūdi, kas var rasties, ja vadi vai kabeļi sienās ir bojāti vai nodiluši.

Saskaņā ar MK noteikumos Nr. 238 noteikto vienu reizi 10 gados dzīvokļa īpašniekam ir pienākums ar sertificēta elektriķa palīdzību pārbaudīt elektroinstalāciju un elektrības kabeli.

Retos gadījumos neizskaidrojams elektroenerģijas patēriņa pieaugums var būt saistīts ar cita elektroenerģijas patērētāja nesankcionētu pieslēgšanos tīklam aiz klienta elektrības skaitītāja.

Ja ir aizdomas par to, jāsazinās ar īpašuma apsaimniekotāju un jālūdz, lai sertificēts elektriķis pārbaudītu situāciju. Nelegāla pieslēguma gadījumā elektriķis to konstatēs, pārbaudot elektroinstalāciju no skaitītāja uz dzīvokli un dzīvoklī. Ja bažas par elektrības zādzību apstiprinās, patērētājam ir tiesības vērsties policijā.

Savukārt, ja klientam ir bažas, ka skaitītājs neprecīzi reģistrē patērēto elektroenerģiju, ieteicams vispirms veikt pašpārbaudi, atvienojot visas elektroierīces no elektrotīkla un pārbaudot, vai skaitītājs turpina darboties.

Ja mājā jau ir uzstādīts viedais elektrības skaitītājs, pievērsiet uzmanību LED jeb sarkanajai gaismai, kas mirgo elektrības skaitītāja darbības laikā. Kad ierīce ir atvienota, gaismas diodei jāpārtrauc mirgot.

– Kur cilvēkam jāvēršas, ja neatkarīgas pārbaudes laikā viņš konstatē, ka skaitītājs nedarbojas pareizi?

– Viņam jāuzraksta iesniegums un tas jānosūta uzņēmumam Sadales tīkls. To var izdarīt vai nu portālā www.sadalestikls.lv, vai zvanot uz klientu apkalpošanas centru pa tālruni 8403.

Numuru arhīvs: spied un lasi!