Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kaimiņu drošība iziet tautās

Pirms dažiem gadiem Latvijā sarosījās cilvēki, kas vēlas iedzīvināt īpašu kaimiņu sardzes sistēmu – Kaimiņu drošība. Aktīvisti uzskata, ka neviens nevar labāk parūpēties par iedzīvotāju drošību kā paši iedzīvotāji. Dzīvokļu īpašnieki – brīvprātīgie kārtības sargi var uzraudzīt paši savus dzīvojamos rajonus. Sistēma jau darbojas daudzās valstīs un palīdz novērst tūkstošiem noziegumu.

Taču ar „Kaimiņu patruļas” iedzīvināšanu Latvijā pagaidām neiet tik gludi, kā varētu vēlēties. Daži cilvēki gribētu iesaistīties, bet nezina, ar ko sākt un kur meklēt atbalstu. Vienkārši tāpat ielās neiziesi, vajag vienoties ar kaimiņiem un vietējo varu.

– Ir divi Kaimiņu drošības programmas varianti dzīvojamo namu rajoniem, – stāsta projekta vadītāja asistents Jurijs Keišs. – Pirmais variants – klasiskais: pilnvarotie iedzīvotāji vērīgi uzrauga rajonu un, pamanot mājā aizdomīgas personas vai skaļas kompānijas, ziņo par to policijai. Šāds patrulēšanas paņēmiens Latvijā vēl nav izplatīts, jo trūkst aktīvistu. Otrs variants – tehniskais. Pēc dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma mājai pieslēdz signalizāciju un piecām pilnvarotām personām nodod „trauksmes pogas”. Ja pagalmā vai kāpņu telpā manāmas nekārtības, mājas vecākais nospiež izsaukuma pogu, un piecu minūšu laikā notikuma vietā ierodas apsardze.

Dažas mājas jau noslēgušas līgumus ar apsardzes firmām. Iedzīvotāji teic, ka „trauksmes pogas” viešot pārliecību, ka viss būs kārtībā. Taču biedrības Kaimiņu drošība aktīvisti nezaudē cerību ieviest Latvijā arī klasisko kaimiņu patrulēšanas programmu. Biedrība bija sarīkojusi semināru ciklu, naudu šim nolūkam piešķīra Eiropas Sociālais fonds.

– Mēs apmācījām 15 biedrības biedrus, kuri organizēs savu rajonu iedzīvotājus, – skaidro Jurijs Keišs. – Par programmu interesi izrādījušas vietējās varas iestādes. Seminārus apmeklēja Rīgas pašvaldības policijas pārstāvji, Rīgas domi pārstāvēja deputāts Vladimirs Frolovs.

Biedrība Kaimiņu drošība pārtulkoja latviešu valodā mācību materiālus nākamiem patrulētājiem, atvēra savu mājas lapu – www.kaiminudrosiba.lv. Projekta ietvaros analizēta „Kaimiņu patruļu” darbība citās valstīs.

– Mēs esam apņēmības pilni virzīties tālāk, – saka Jurijs Keišs. – Šobrīd jau esam iesnieguši projektu Rīgas domes konkursā, ceram uz papildu finansējumu. Šajās dienās pie mums vērsās cēsinieki, kuri vēlas izveidot savu Kaimiņu drošības šūniņu. Esam saņēmuši uzaicinājumu uz Eiropas konferenci par kaimiņu drošību, kas notiks oktobrī Austrijā.

Informāciju par biedrības Kaimiņu drošība darbību Latvijā var saņemt no biedrības aktīvista Oļega Ostrovska pa tālruni 26410760.

* 92,07 % no projekta finansē Eiropas Savienība ar Eiropas sociālā fonda starpniecību.  Apakšaktivitāti administrē Valsts kanceleja sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas  fondu.

Kas ir Kaimiņu drošība? Tā ir iedzīvotāju un policijas metodiskas sadarbības programma noziegumu novēršanai. Pamati tai likti 1972. gadā Amerikas Savienotajās valstīs ar Nacionālās šerifu asociācijas atbalstu.

Mūsdienās Kaimiņu drošība jeb „Kaimiņu patruļa” ASV tiek realizēta 20 000 apdzīvoto vietu. Pētījumi liecina, ka rajonos, kur darbojas programma, noziedzība krītas par 40%.

1988. gadā kaimiņu sadarbības grupās darbojās 7 līdz 20% procenti amerikāņu, programmā piedalījās 38% procenti dzīvojamo rajonu. Pētnieki norāda, ka „Kaimiņu patruļas” biežāk darbojas pilsētās nekā laukos vai piepilsētās.

1988. gadā veiktie pētījumi parādīja, ka lielākā daļa „Kaimiņu patruļas” grupu darbojas apdzīvotās vietās, kur dominē privātā apbūve, kur ir maz vai vispār nav tirdzniecības uzņēmumu un ir maz iebraucēju (cilvēki dzīvesvietu maina ne biežāk kā reizi piecos gados).

1996. gadā ASV prezidents Bils Klintons saņēma dāvanā no kompānijas Cellular Telecommunications Industry 50 000 mobilo telefonu, kurus pēc tam nodeva „Kaimiņu patruļas” aktīvistiem visā valstī. Interesanti, ka uzņēmēji ne tikai uzdāvināja brīvprātīgajiem telefonus, bet arī apmaksāja viņiem sarunas.

2005. gada janvārī pasaulē startēja projekts Nation of Neighbors („Kaimiņu nācija”) – pirmais „Kaimiņu patruļu” atbalstam radītais sociālais tīkls. Tagad programmas dalībnieki internetā var informēt kaimiņus, tiesībsargājošās iestādes un citas ieinteresētās personas par sapulcēm, jaunumiem un noziegumiem.

ASV „Kaimiņu patruļām” palīdz gan valsts iestādes, gan sabiedriskās organizācijas. Piemēram, Losandželosas policijas departaments  apmāca brīvprātīgos patrulētājus un palīdz veidot jaunas grupas.

Kādas lielas lidsabiedrības vadītājs Kalifornijā pamanīja, ka teritorijā palielinājies automobiļu zādzību skaits. Uzņēmumā tika izveidota sava „Kaimiņu patruļa”, un jau pirmajā gadā mašīnu zādzību skaits samazinājās par 35%.

Anglijā pirmā „Kaimiņu patruļa” sāka darboties 1982. gadā Molingtonā, tagad tās darbojas visā Anglijā un Velsā. 2007. gadā organizācijas apvienojās. Vienoto organizāciju finansē Lielbritānijas Iekšlietu ministrija, bet britu „Kaimiņu patruļām” ir arī korporatīvie sponsori.

Tiek lēsts, ka Lielbritānijā patruļu uzraudzītajās teritorijās noziedzības līmenis krities par 79%.

Kustība „Kaimiņu patruļa” pastāv arī tepat kaimiņos Igaunijā. Tur kārtības sargu centrālo biroju par 50% finansē Tieslietu ministrija, par 45% pašvaldības.

Numuru arhīvs: spied un lasi!