Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Remonta briesmas kaimiņos

Gados pavecā rīdziniece Jūlija Šahnova baidās, ka agrāk vai vēlāk viņas dzīvoklī iebruks griesti. Pirms dažiem gadiem augšējie kaimiņi, jauna ģimene, veica savā dzīvoklī nopietnu remontu, tostarp pārvietoja sienu. Drīz vien pensionāre pamanīja plaisas apmetumā. Viņa ir pārliecināta, ka remontu kaimiņi veikuši nelikumīgi un tas apdraud mājas kopējo stāvokli. Kam jāuzrauga dzīvojamo namu drošība? Kopš Zolitūdē notikušās traģēdijas šis jautājums nodarbina daudzus jo daudzus.

No griestiem birst, bet remonts ir likumīgs?

Jūlija Šahnova jau ilgus gadus dzīvo 602. sērijas deviņstāvu namā Keldiša ielā 24. Viņa stāsta, ka jaunie kaimiņi pēc ievākšanās veikuši dzīvokļa remontu, kas, pēc neatkarīga būveksperta atzinuma, nodarījis kaitājumu mājas nesošajām konstrukcijām.

– Uz maniem griestiem parādījās plaisas, – pastāstīja Jūlijas kundze, – bet skaņas izolācijas bojājumu dēļ es dzirdu katru augšējo kaimiņu soli. Jau vairākus gadus nevaru mierīgi gulēt, visu laiku virs galvas dun soļi. Beigu beigās esmu sākusi baidīties, ka kādu dienu griesti uzgāzīsies uz galvas.

Pēc Būvvaldes informācijas, augšstāva kaimiņš patiešām remontu veicis bez saskaņošanas, par ko pēc Jūlijas Šahnovas sūdzības ticis administratīvi sodīts. Būvinspektors uzdevis pensionāres kaimiņiem veiktos darbus saskaņot. Konstrukcijas atjaunot nebija nepieciešams, jo Būvinspekcija atzina, ka remonts principā nav bijis bīstams mājas kopējām konstrukcijām.

Sūdzība par sūdzību

Jūlija Šahnova tomēr pasūtīja alternatīvu būvekspertīzi. Neatkarīgie speciālisti apstiprināja, ka plaisas apakšējā dzīvokļa griestos radušās nesaskaņotā remonta gaitā. Veikts arī Jūlijai Šahnovai nodarītā kaitējuma novērtējums, un tas mērāms tūkstošos latu.

– Diemžēl Būvinspekcija mazgā rokas nevainībā un mani neviens neaizstāv, – žēlojas Jūlijas kundze. – Vēl ļaunāk, augšstāva kaimiņi par mani pašu iesnieguši sūdzību – lodžija manā dzīvoklī esot iestiklota bez vajadzīgo dokumentu noformēšanas. Tā ir taisnība, un par to es samaksāju naudas sodu – veselus 50 latus. Ar to manas sarunas ar Būvvaldi beidzās.

Saskaņošana ar atpakaļejošu datumu ir likumīga

Būvvaldē paskaidroja, ka Jūlijas Šahnovas kaimiņi veiktos remonta darbus ir legalizējuši un tagad viņiem esot visi vajadzīgie dokumenti. Likums pieļauj saskaņošanu veikt ar atpakaļejošu datumu, ja dzīvokļa īpašnieki ir samaksājuši naudas sodu par patvaļīgu būvniecību un darba rezultāti neapdraud mājas vispārējo stāvokli. Tieši tāda, pēc speciālistu domām, ir situācija daudzstāvu namā Keldiša ielā.

Bet tas neliedz Jūlijas kundzei vērsties ar prasību tiesā. Tā kā eksperti ir atzinuši, ka cēlonis plaisām viņas dzīvokļa griestos ir augšstāva dzīvoklī veiktie remonta darbi, Jūlijs Šahnova var tiesas ceļā pieprasīt zaudējumu kompensāciju.

Diemžēl mūsu lasītāja ir gados veca sieviete, tiesāties viņai būtu grūti. Ja godīgi, tad augšstāva kaimiņiem vajadzētu pēc brīvas gribas atlīdzināt viņai zaudējumus. Raugi, pie viena arī attiecības mājā kļūtu labākas.

Numuru arhīvs: spied un lasi!