Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Visiem sildīties!

Ja jūsu mājai vēl nav pieslēgta apkure, pats drošākais paņēmiens, kā izvairīties no apaukstēšanās, ir sildītāja iegāde. Latvijā ir pieejami visi iespējamie modernas alternatīvās apkures veidi. Diemžēl kaloriferi ir ārkārtīgi „ēdelīgi” un dienā patērē 15–20 kilovatstundas elektroenerģijas. Kādu sildaparātu iegādāties, lai Latvenergo rēķini jūs neizputinātu?

Eļļas radiators (cena, sākot no 20 latiem). Ar eļļu pildītie sildītāji darbojas līdzīgi centrālapkures radiatoriem. Eļļas radiatoru galvenais trūkums ir tas, ka tie lēni sasilda gaisu. Ražotāji šo problēmu cenšas atrisināt divos veidos. Pirmkārt, iebūvējot ierīcē speciālus taimerus, kuri automātiski ieslēdz sildītāju noteiktā laikā, piemēram, stundu pirms saimnieka pārnākšanas mājās. Otrkārt, iemontējot korpusā nelielus ventilatorus, kuri paātrina gaisa sasilšanu istabā.

Vēl viens trūkums – augsta sildvirsmas temperatūra darbības laikā (var sasniegt pat 100 grādu). Līdzās šādam sildītājam nedrīkst atstāt kūstošus priekšmetus, arī pašiem jābūt uzmanīgiem, lai neapdedzinātos.

Vidējā jauda, kW................................... 1,5

Telpas sasilšanas laiks, stundas...................... 5

Apsildes izmaksas, Ls............................... 0,61

Konvektora tipa sildītājs (no 25 latiem). Ierīcē gaisu sasilda caurulīte, kurā ir sakarsēta spirāle (tā dēvētais TEN – cauruļveida elektrosildītājs).

Viena no ierīces priekšrocībām ir simpātiskais ārējais izskats, kas ļauj tam viegli rast vietu dzīvokļa interjerā. Bez tam sildītāja korpuss pārāk nesakarst, tāpēc to var piestiprināt pie sienas vai griestiem. Viens no galvenajiem trūkumiem ir tas, ka lēni sasilda telpu.

Vidējā jauda, kW................................... 1,5

Telpas sasilšanas laiks, stundas...................... 3

Apsildes izmaksas, Ls............................... 0,36

Siltuma ventilators (no 15 latiem). Šo ierīci var dēvēt par palielinātas jaudas fēnu, jo darbības princips ir tieši tāds pats – elektriskā spirāle silda gaisu, bet ventilators silto gaisu izkliedē telpā. Ierīces galvenā priekšrocība – zemā cena.

Diemžēl šīm ierīcēm ir vairāk trīkumu nekā visām pārējām. Pirmkārt, tām ir viszemākais vērtējums no ugunsdrošības viedokļa; otrkārt, sakarsusī spirāle sadedzina skābekli, putekļu daļiņas un sīkus kukainīšus, radot nepatīkamu smaku. Tamlīdzīgu problēmu nav siltuma ventilatoriem ar keramikas sildelementu, bet tie maksā, sākot no 70 latiem.

Vidējā jauda, kW................................... 2

Telpas sasilšanas laiks, stundas...................... 6

Apsildes izmaksas, Ls............................... 1,3

Infrasarkano staru sildītāji (120 latu). Tie ir dārgākie, taču arī modernākie un ekonomiskākie. Sildītāja galvenā sastāvdaļa ir spuldze, kas izstaro infrasarkanos starus, kuri silda līdzīgi kā saule. Stari nesilda gaisu, bet gan apkārtējos priekšmetus, sienas, grīdu, mēbeles, arī cilvēkus, kas pēc tam, atdodot siltumu, sasilda telpu. Šāda „adresēta” sildīšana ļauj ietaupīt līdz 40% enerģijas.

Šā tipa sildītāji nededzina skābekli un novērš mitruma rašanos telpā. Tos ieteicams uzstādīt iespējami augstāk, lai stari nosegtu lielāku laukumu. Galvenais šīs sildierīces trūkums – augstā cena.

Vidējā jauda, kW................................... 2

Telpas sasilšanas laiks, stundas...................... 8

Apsildes izmaksas, Ls............................... 1,4.

25 kvadrātmetru lielas telpas ar trīs metrus augstiem griestiem apsildes vidējās izmaksas. Aprēķiniem izmantots Latvenergo starta tarifs – 0,0818 Ls/kWh.

Tas ir svarīgi!

Sildierīcēm jābūt aprīkotām ar aizsargsistēmu. Piemēram, siltuma ventilatoros kvēldiegu atvēsina pieplūstošais gaiss. Ja ierīce nokritīs uz grīdas un turpinās darboties, spirāle tā sakarsīs, ka izkausēs korpusu, un tas var beigties ar ugunsgrēku. Tāpēc sildītājā jābūt sensoram, kas ierīces apgāšanās gadījumā aptur tās darbību.

Numuru arhīvs: spied un lasi!