Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Pārvaldnieka pienākums nodrošināt temperatūru +18°C!”

123rf.com

Ko darīt, ja dažiem mājās ir auksti, bet citiem karsti? Svarīgie jautājumi, apkures sezonai sākoties 

Līdz apkures sezonas sākumam dzīvokļu īpašniekiem radušies jautājumi par siltumenerģijas piegādi un apmaksu. Kāpēc viena kubikmetra karstā ūdens uzsildīšana vienā mājā maksā 7 eiro, bet citā 18 eiro? Ko darīt, ja pat tad, kad ārā temperatūra ir zem nulles, telpas nesasilst virs +16°C? Vai ir vērts atteikties no vecajiem čuguna radiatoriem, un kā tas ietekmēs apkures kvalitāti? Uz lasītāju jautājumiem atbildēja uzņēmuma Rīgas siltums Energoefektivitātes daļas vadītājs Jānis Sterģis.

Pareizi jārīkojas

– Apkures sezonas sākumā iedzīvotāji bieži sūdzas, ka viņu istabās temperatūra ir tikai +16°C. Kas varētu izraisīt šādu situāciju?

– Ir ļoti svarīgi saprast, kad telpas atdziest. Ja tas notiek tā saucamajā starpsezonā, kad āra gaisa temperatūra dienas laikā gandrīz vienmēr paaugstinās līdz +10 grādiem, vēsums telpās var būt saistīts ar automātisku siltummezglu izslēgšanos. Taču, ja telpā ir auksti tad, kad āra temperatūra jau ir zem nulles, tas acīmredzami ir saistīts ar apkures sistēmas sliktu darbību, kas būs jāregulē mājas apsaimniekotājam.

– Iedzīvotāji bieži sūdzas par aukstumu, bet pārvaldnieks atbild: „Bet citiem ir karsti!” Vai Latvijā ir kāds normatīvs, kurš nosaka minimālo temperatūru dzīvojamās telpās?

– Jā, Latvijas būvnormatīvs LBN 231-15 noteic temperatūru amplitūdas dzīvojamās telpās: dzīvojamās istabās un virtuvē temperatūrai jābūt vismaz +18°C, vannas istabā +25°C, koplietošanas telpās + 16°C.

– Iznāk, ka apsaimniekotājam ir pienākums mājā nodrošināt šādu temperatūru?

– Jā, viņam ir pienākums atbildēt uz dzīvokļu īpašnieku sūdzībām, veikt pārbaudi un sastādīt aktu par temperatūras mērīšanu ne tikai pretenzijas pieteicēja dzīvoklī, bet arī citos dzīvokļos. Ja vienā dzīvoklī ir +13°C, bet citā +19°C, apkures sistēma ir jābalansē.

Tomēr vēlos atzīmēt, ka dzīvokļu īpašnieku kopība var pieņemt lēmumu par zemāku (vai augstāku) apkures temperatūru mājā, nekā to nosaka normatīvie akti.

– Vai īpašnieki var balsot par apkures temperatūras pazemināšanu tikai atsevišķos dzīvokļos, kur ir grūti sasniegt normālu komforta līmeni, nekarsējot pārējos iedzīvotājus?

– Nē, atsevišķu dzīvokļu īpašnieku tiesības nevar tikt aizskartas. Dzīvokļu īpašnieku kopība var pieņemt lēmumu par apkures temperatūras pazemināšanu tikai visā mājā vienlaikus.

Šāda pārbūve ir nelikumīga

– Kā rīkoties, ja vasaras mēnešos kaimiņš nomainījis radiatoru un uzstādījis tam termostatu? Tagad, kad viņam ir karsti, viņš aizver vārstu un izslēdz apkuri visai kāpņu telpai...

– Tas vistiešākajā veidā liecina par to, ka kaimiņa dzīvoklī veikta nelikumīga un nesaskaņota apkures sistēmas pārstrukturēšana. Kaimiņš radiatoram nav uzstādījis pāreju, un, kad regulatora vārsts ir aizvērts, siltumnesēja cirkulācija apstājas visā stāvvadā. Par to ir jāziņo mājas apsaimniekotājam.

– Vai dzīvokļu īpašnieki bieži pieļauj šādas kļūdas, mainot radiatorus?

– Diemžēl tā notiek bieži. Lai tā negadītos, dzīvokļu īpašniekiem radiatori jāmaina tikai saskaņā ar sertificēta speciālista izstrādātu projektu.

– Vai šādu dzīvokļa īpašnieku ir iespējams sodīt?

– Jā, jo viņa darbības klasificējamas kā nelikumīga mājas kopējās siltumapgādes sistēmas pārbūve.

Nesteidzieties mainīt radiatorus

– Lasītājs jautā, kas ir labāk: vecos čuguna radiatorus nomainīt vai tomēr tos paturēt?

– Ja čuguna radiatori uzsilst vienmērīgi, tie nav jāmaina. Čuguna radiatora priekšrocība ir tā, ka tas uzkrāj siltumu un atdod to pakāpeniski. Savukārt modernās apkures ierīces ātri uzsilst un tikpat ātri atdziest.

– Daudzās Rīgas mājās kāpņu telpā ir radiatori. Vai ir ieteicams tos atslēgt, lai taupītu siltumenerģiju un mazinātu kopējos apkures rēķinus?

– Pirmkārt, radiatori ir visu dzīvokļu īpašnieku kopīpašums. Tātad lēmumu par to atslēgšanu var pieņemt tikai dzīvokļu īpašnieku kopības vispārējā balsojumā. Otrkārt, ne vienmēr ir vēlams atslēgt visus kāpņu telpā esošos radiatorus, tas var izraisīt paaugstinātus siltuma zudumus dzīvokļos, no kurienes siltums tiks zaudēts kāpņu telpas apsildīšanai.

Cik maksā kubikmetrs karstā ūdens?

– Sterģa kungs, sakiet kāpēc dažādās mājās Rīgā ir tik atšķirīga cena par viena kubikmetra karstā ūdens sagatavošanu? Galu galā no fizikas stundām atceramiem, ka viena kubikmetra ūdens uzsildīšanai jebkuros apstākļos ir nepieciešams vienāds daudzums siltumenerģijas.

– Sāksim ar to, ka uzņēmums Rīgas siltums siltumenerģiju piegādā tikai līdz mājas siltumenerģijas skaitītājam, un tas uzskaita kopējo mēneša siltuma patēriņu visā mājā visām vajadzībām, t. i., karstā ūdens sagatavošanai, tā cirkulācijai un apkurei. Saskaņā ar vispārējā skaitītāja rādījumiem mūsu uzņēmums mājas apsaimniekotājam izsniedz vienu kopīgu rēķinu. Tālāk apsaimniekotājs pats sadala maksu starp dzīvokļu īpašniekiem par katru saņemto pakalpojuma pozīciju, tas ir, cirkulāciju, karstā ūdens sagatavošanu un apkuri.

Lai sadalītu siltumenerģijas maksājumus starp dzīvokļu īpašniekiem, apsaimniekotājs vadās pēc MK noteikumi Nr. 524 noteiktās metodes.

Bet atgriezīsimies pie jūsu jautājuma. Kāpēc dzīvokļu īpašnieki vienā ēkā no apsaimniekotāja saņem karstā ūdens rēķinu 7 eiro apmērā par kubikmetru, savukārt citā adresē rēķins var sasniegt pat 18 eiro? Tas atkarīgs no katras mājas tehniskajām īpašībām un iedzīvotāju patēriņa paradumiem. Piemēram, vienam patīk mazgāties ar ļoti karstu ūdeni, bet kādam citam – ar vēsāku.

– Skaidrs, ka viena ģimene var izmantot vairāk karstā ūdens nekā cita. Bet kāpēc cena par vienu kubikmetru karstā ūdens ir tik atšķirīga?

– Kā jau teicu, tas ir atkarīgs no mājas tehniskā stāvokļa, piemēram, ja pagrabā caurules ir slikti izolētas, tad cirkulācijas laikā ūdens stiprāk atdziest un tad nepieciešams vairāk enerģijas, lai to uzsildītu līdz normatīvos noteiktajai temperatūrai. Cenu ietekmē arī pašu iedzīvotāju disciplīna.

Ir mājas, kurās tikai puse dzīvokļu īpašnieku precīzi nolasa savus dzīvokļa ūdens skaitītājus.

Ja ir liela atšķirība starp iesniegtajiem un faktiskajiem rādījumiem par karstā ūdens patēriņu mājā, tad viena karstā ūdens kubikmetra cena mājā var kļūt ļoti augsta (maksu par siltumenerģiju, kas iztērēta ūdens sildīšanai, apsaimniekotājs izdalīs pēc disciplinēto iedzīvotāju deklarēto ūdens kubikmetru skaita – red. piezīme).

Sildiet karstāku!

– Atsevišķi apsaimniekotāji samazina karstā ūdens uzsildīšanas temperatūru siltummezglā, lai ietaupītu naudu iedzīvotājiem. Vai tas ir likumīgi?

– Siltummezgla izvadā karstā ūdens temperatūra nevar būt zemāka par 55 grādiem. Pagājušajā sezonā, saskaroties ar strauju siltumenerģijas cenu kāpumu, valdība ļāva apsaimniekotājiem uz laiku pazemināt karstā ūdens temperatūru, taču ne visi to izmantoja, jo bīstamo leģionāru slimību izraisošās legionellas baktērijas viegli vairojas vēsākā ūdenī.

– Vai Ministru kabineta noteikumi reglamentē arī to, kādai jābūt karstā ūdens temperatūrai dzīvokļu maisītājos?

– Nē.

– Dzīvokļu īpašnieki sūdzas, ka apkures sezonas laikā viņu mājās pieaug maksa par karstā ūdens sagatavošanu. Kāpēc tā?

– Mēs nevaram izskaidrot šo faktu. Parasti maksa par karsto ūdeni pieaug tieši siltajā sezonā, kad apsaimniekotājs maksu aprēķina, kopējo mājas iedzīvotāju iztērēto siltumenerģijas daudzumu sadalot tikai starp divām pozīcijām: cirkulāciju un ūdens uzsildīšanu.

Starp citu

– Vai taisnība, ka mājām Rīgā ūdens cirkulācijas maksa ir nemainīga un atkarīga no siltumapgādes uzņēmuma siltumenerģijas tarifa?

– Jā, pēc Rīgas domes noteikumiem dzīvokļu īpašniekiem jāmaksā ikmēneša maksa par karstā ūdens cirkulāciju 10% apmērā no siltumenerģijas tarifa. Taču dzīvokļu īpašniekiem ir atļauts ar kopības lēmumu izvēlēties citu karstā ūdens cirkulācijas maksas aprēķināšanas metodi.

Iedzīvotāji paši var sekot, vai apsaimniekotājs viņu dzīvokļiem godīgi sadala maksu par siltumenerģiju. Dzīvokļu rēķinos ir norādīts kopējais mājas patēriņš mēnesī, kā arī tā sadalījums pa pozīcijām: apkure, karstā ūdens cirkulācija un karstā ūdens sagatavošana.

Dzīvokļu īpašniekiem ir arī iespēja sekot iespējamiem parādiem par siltumenerģiju (ja mājai tādi izveidojušies) – atliek vien ievadīt savas mājas adresi parādnieku tabulā, kas atrodama uzņēmuma Rīgas siltums interneta vietnē (www.rs.lv).

Numuru arhīvs: spied un lasi!