Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Gāzes noplūdi vienmēr var sajust!”

123rf.com

Kādos gadījumos gāzes baloni kļūst bīstami un kā izvairīties no uzsprāgšanas kopā ar kaimiņiem? Skaidro eksperti 

Neskatoties uz to, ka mūsu valsts tiek uzskatīta par gazificētu, daudzās pilsētās, piemēram, Ventspilī, Tukumā, Kuldīgā un citviet, izmanto balonus ar sašķidrināto naftas gāzi (LPG). Kurš atbild par gāzes balonu drošību? Ko darīt, ja no kaimiņa dzīvokļa nāk gāzes smaka? Kāpēc eksplodē gāzes baloni?

Vairāk par pusi – no padomju laikiem

Nesen Sabilē notika nelaimes gadījums. Dzīvokļa saimniece Ligita pastāstīja, ka nomaiņas laikā eksplodējis pilns gāzes balons. Par laimi, lielu postījumu vai upuru nebija.

Uz jautājumiem par gāzes baloniem un to izmantošanas niansēm atbild uzņēmuma Latvijas propāna gāze tehniskais direktors Ruslans Jurgensons.

– Sabilē eksplodēja gāzes balons, bet māja palika neskarta. Vai viņiem vienkārši palaimējās?

– Gāzes baloni nesprāgst, eksplodē gāzes un gaisa maisījums. Un katastrofas mērogs ir atkarīgs no tā, cik intensīva un cik ilga bijusi gāzes noplūde.

– Kā liecina statistika, 90% negadījumu notiek ar gāzes baloniem, kas palikuši ekspluatācijā no padomju laikiem. Vai Latvijā ir daudz šādu balonu?

– Vairāk nekā puse no visiem apgrozībā esošajiem baloniem.

– Vai tie ir mūžīgi?

– Protams, ka ne. To kalpošanas laiks ir 40 gadi no izgatavošanas brīža ar nosacījumu, ka pārbaude notiek reizi divos gados. Ja pārbaudē tiek atrastas nopietnākas problēmas par vārsta nomaiņu, balonu vairs neremontē un neatjauno. To vienkārši nodod metāllūžņos pirms termiņa. Tādā veidā pamazām, bet dabiski padomju tipa gāzes baloni pamet mūsu tirgu. Nav precīzi zināms, cik drīz tas notiks, jo šobrīd patērētāji izmanto balonus, kas ražoti 20. gs. 80. gadu sākumā.

– Tautā runā, ka vecie baloni ir izturīgāki par jaunajiem Eiropas tipa...

– Ja runājam par metāla biezumu, no kura izgatavots pats balons, tad jāpiekrīt tautai. Bet svarīgākais ir balona vārsts un dizains. Šajā aspektā padomju laika izstrādājumi ļoti atpaliek no jaunajiem, kas ražoti saskaņā ar Eiropas standartiem.

– Kas vainas vecās modifikācijas vārstiem?

– Tos ir diezgan viegli sabojāt. Pati cilindra uzbūve nespēj pasargāt šo vissvarīgāko un tajā pašā laikā neaizsargātāko balona daļu. Savukārt jaunā tipa baloniem ir aizsargājoša apmale, kas novērš vārsta bojāšanos krītot transportēšanas laikā vai kādos citos apstākļos. Vārstu var sabojāt tikai tīši, lai gan katram balonam ir pievienota ilustrēta lietošanas instrukcija.

– Kāds balons tiek uzskatīts par atbilstīgu jaunajām prasībām?

– Tāds, kas ražots pēc vienotiem Eiropas kvalitātes standartiem, – ar drošības sistēmu un speciālu marķējumu. Šie baloni ir pārbaudīti, lai spētu izturēt lielāku spiedienu, un tiem ir speciāls spiediena mazināšanas vārsts. Tos pārbauda ik pēc desmit gadiem. Pārbaudē balonu nogādā sertificētā uzņēmumā, kur to, tā teikt, vērtē kopumā: no balona izsūknē atlikušās gāzes paliekas, noskrūvē vārstu, pārbauda no iekšpuses un ārpuses. Ņemot vērā koroziju, veic hidraulisko pārbaudi, spiedienu paaugstinot līdz 30 bāriem. Ja balons ir izturējis hidraulisko pārbaudi un tam nav mehānisku bojājumu, to nosūta uz apstrādi ar smilšu strūklu, noņemot veco krāsu, tad nokrāso un uzliek jaunu marķējumu, ieskrūvē jaunu vārstu un balonu nogādā atpakaļ gāzes tirgotājam vēl desmit gadus ilgai lietošanai, ja vien neatgadās kas ārkārtējs.

– Kā rīkoties, ja starp pārbaudēm ar balonu tomēr atgadās kas īpašs?

– Ir kritēriji, kuri noteic, kad gāzes balons ir jāizņem no tirdzniecības. Piemēram, ja ir redzama korpusa deformācija – tas ir ieliekts vai manāmas citas konstrukcijas izmaiņas. Šādos gadījumos gāzes balons tiek nosūtīts pirmstermiņa atkārtotai pārbaudei.

„Palīdzēsiet pieslēgt?”

– Ja cilvēks šobrīd lieto jaunā tipa gāzes balonu, vai, to nomainot, viņam var iedot veco?

– Nē. Balonus maina ar identisku paraugu.

– Un kā rīkoties, ja cilvēks vēlas apmainīt padomju balonu pret jaunu?

– Viņam vecais balons jānodod otrreizējai pārstrādei un jāiegādājas jauns. Jau vairākus gadus mēs īstenojam programmu, kuras ietvaros klients, kurš mums nodevis utilizācijai padomju balonu, saņem atlaidi jaunā balona iegādei (sīkāk https://www.lpg.lv/lv/kampaņas).

– Bet ja cilvēks tikai tagad kļūst par jūsu klientu? Kāda veida balonu viņš varēs iegādāties?

– Tagad klientiem padomju tipa, sarkanie augstie 50 litru baloni vairs netiek piedāvāti – tie pamet tirgu. Jaunajiem klientiem tātad piedāvājam 5, 27 un 46 litru balonus. Un tad tā ir klienta izvēle – pats balons maksā no 50 līdz aptuveni 90 eiro, un tā ir vienreizēja maksa. Pēc tam klients tikai maksā par tukšā balona nomaiņu pret pilnu, t. i., par gāzi.

– Vai cilvēks bez īpašām prasmēm var pats atslēgt un pieslēgt balonu gāzes plītij?

– Noteikti. Atļaušos apliecināt vēl vairāk –  tā rīkojas lielākā daļa patērētāju – gāzes balona īpašnieki paši tos atvieno, paši atved uz maiņas punktu, apmaina un tad paši atkal pievieno. Tā ir diezgan izplatīta parādība, jo īpaši tāpēc, ka, es atkārtoju vēlreiz, katram balonam ir pievienota detalizēta instrukcija.

– Ja nu pēkšņi kaut kas noiet greizi?

– Uz katra balona redzamā vietā ir diennakts palīdzības tālruņa numurs, pa kuru mūsu klients var vērsties pēc jebkāda rakstura palīdzības. Mūsu uzņēmumam tas ir 80000404. (Katram uzņēmumam ir savs diennakts atbalsta numurs – Autora piezīme).

– Ko darīt, ja cilvēks baidās vai fiziski nespēj pieslēgt balonu?

– Tad to veiks tā uzņēmuma speciālists, kur patērētājs iegādājas balonu. Šo problēmu katram lietotājam atrisina atsevišķi. Bet parasti jautājumi un bažas rodas, tikai pirmoreiz mainot balonu, jo patiesībā procedūra ir diezgan vienkārša.

– Vai ir iespējams uzpildīt gāzes balonu mājās?

– Tieši klienta mājās – ne. Vēlos atzīmēt, ka arī degvielas uzpildes stacijās uzpildīt balonus ir aizliegts! Bet, ja klientam ir ļoti svarīgs tieši viņa balons (tādi gadījumi, kaut arī reti, bet gadās), vai arī viņam ir balons, kura nomaiņa var būt apgrūtināta, tad to var atnest uz termināli, atdot, pagaidīt pusstundu, samaksāt par uzpildīšanu un saņemt tieši to pašu balonu piepildītu atpakaļ.

– Ar ko ir piepildīti baloni?

– Baloni pildīti ar divu veidu sašķidrināto ogļūdeņraža gāzi (LPG): propāna – butāna maisījumu, kas paredzēts gāzes plītīm un lietošanai iekštelpās, un propāna gāzi, ko izmanto apkures sistēmās un balonos, kas ziemā atrodas ārpus telpām. Tā visa ir sašķidrināta ogļūdeņraža gāze, ko iegūst naftas pārstrādes laikā.

Ko jūs man tur ielējāt?

– Vai patērētājs var kļūdīties, izvēloties sašķidrināto gāzi?

– Ja cilvēks, kuram gāze vajadzīga tikai virtuvei, prasīs tīru propānu, viņš vienkārši pārmaksās. Bet tiem, kam rūpnieciskiem nolūkiem nepieciešama sašķidrinātā naftas gāze, ir jāsaprot, kas tieši viņiem vajadzīgs.

– Kāda ir atšķirība starp dabasgāzi un sašķidrināto gāzi?

– Pirmā ir dabiska, vienmēr atrodas gāzveida stāvoklī. Mūsu produkts ir sašķidrināts, attiecīgi vienmēr ir šķidrā stāvoklī. To pārvadā tikai slēgtos rezervuāros – sākot no šķiltavām līdz dzelzceļa vai gāzes pārvadātāju cisternām. Mūsu valstī dabasgāze klientam tiek piegādāta tikai pa caurulēm. Bet ar sašķidrināto gāzi iespējams nodrošināties jebkurā, pat visattālākajā vietā, ja vien lietotājam ir balons un plīts, grils, gāzes sildītājs vai gāzes lampa.

– Vai sašķidrinātā gāze noplūst tāpat kā dabasgāze?

– Dabasgāze ir vieglāka par gaisu, un noplūdes gadījumā tā paceļas līdz griestiem un izplūst caur ventilāciju (ja tāda ir). Sašķidrinātā gāze ir smagāka, un jebkura noplūde krīt uz leju, aizpildot visas zemās vietas (piemēram, pagrabus)... Ja noplūdes brīdī atver dzīvokļa durvis, tad gāze, tāpat kā ūdens, plūst uz leju. Ja šādā brīdī zemāk esošs cilvēks aizdedzina cigareti, tad notiek „lielais blīkšķis”.

– Kā var atklāt gāzes noplūdi?

– Ir dūmu detektoriem līdzīgi gāzes detektori, kurus var iegādāties un instalēt. Ja ir liela noplūde, to var saklausīt kā svelpjošu skaņu, kas nāk no balona vai savienojuma vietas. Un, protams, tāpat kā dabasgāzes noplūdi, balongāzes noplūdi var saost.

– Cik lielai ir jābūt noplūdei, lai to sajustu?

– Sprādziens notiek, ja gāzes koncentrācija gaisā ir no 1,8 līdz 9%. Gāzei tiek pievienots odorants, specifisks aromāts, kas nodrošina, lai smarža būtu skaidri jūtama jau tad, kad gāzes koncentrācija ir 0,36%, kas vēl ir droši. Un tad patērētājam ir pietiekami daudz laika reaģēt (atvērt logus, balkonu, pievilkt vārstu, izsaukt tehnisko palīdzību no gāzes dienesta).

Ne vairāk par 27 litriem!

– Ja cilvēks vēlas uzstādīt gāzes balonu virtuves plītij, teiksim, savā vasarnīcā, kādas prasības viņam jāievēro?

– Ir ugunsdrošības noteikumi, kas nosaka, ka jebkurā dzīvojamā telpā ir tiesības bez projekta un bez saskaņošanas uzstādīt vienu gāzes balonu līdz 14 kg (27 litriem).

– Bet kā tad ar visiem lielajiem baloniem, arī augstajiem padomju laika baloniem?

– Likums aizliedz to izmantošanu dzīvojamās telpās, taču mūsu valstī nav resursu, lai regulāri uzraudzītu šīs prasības ievērošanu.

– Ja nu tāds nelegāls balons eksplodē?

– Uzsprāgt var arī mazāks balons, tikai, eksplodējot lielajam gāzes balonam, zaudējumi netiks atlīdzināti, piemēram, ja mājoklis bijis apdrošināts un ticis konstatēts noteikumu pārkāpums.

– Kāpēc baloni uzsprāgst?

– Baloni nesprāgst. Eksplodē gāze, kad tā sajaukusies ar gaisu un tajā brīdī radusies dzirkstele, piemēram, kāds aizsmēķējis cigareti vai ieslēdzis elektrības slēdzi... Gāze pašaizdegas 500 grādu temperatūrā. Un nav svarīgi, kas tieši to ir uzkarsējies līdz šai temperatūrai: vai tā ir dzirkstele no plīts elektriskās aizdedzes, vai ogle no cigaretes, vai dzirkstele no izdegušas spuldzes.

– Un kādas var būt sekas?

– Vai tas būs lokāls sprādziens, vai arī cilvēks pazaudēs visu māju, to noteiks gāzes koncentrācija gaisā. Ja koncentrācija ir nebūtiska, tad nekas nenotiks, pat ja sērkociņu dedzinās pie paša balona.

No kaimiņa dzīvokļa jūtama gāzes smaka, kā rīkoties?

– Ko darīt, ja kaimiņam ir gāzes balons un no viņa dzīvokļa jūt gāzes smaku? Gāzes balonu nav iespējams noslēgt, neiekļūstot dzīvoklī... Sēdēt un gaidīt sprādzienu?

– Nekavējoties zvanīt 112, un operatīvā komanda desmit minūšu laikā ieradīsies notikuma vietā un pārņems situācijas kontroli. Svarīgi – neizmantot kaimiņa durvju zvanu: to darbina ar elektrību, un nav zināms, kādā tehniskā stāvoklī tas atrodas. Lai pārliecinātos, vai kaimiņi ir mājās, jāklauvē pie durvīm. Ja klauvēšana nedod rezultātus un gāzes smaka nopietni traucē, jāzvana Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam. Glābēji, lai atrisinātu problēmu, var evakuēt iedzīvotājus, uzlauzt durvis vai iekāpt pa logu.

Katra plīts nederēs!

– Kas jāņem vērā sašķidrinātās gāzes patērētājam – iesācējam – pirms gāzes balona pievienošanas plītij?

– Jāpārliecinās, vai plīts ir piemērota gāzes balonam.

– Kā pašam to pārbaudīt?

– Plītij, kas paredzēta savienošanai ar gāzes baloniem, ir atbilstīgs marķējums ar kodu G30/31. Pēc noklusējuma visas plītis ir paredzētas dabasgāzei (metāna kods G20), taču tikai plītīm ar šo marķējumu ir atbilstīgs aprīkojums. Bieži nākas saskarties ar situāciju, kad cilvēks kaut kur krāmu tirdziņā iegādājies plīti, nolicis to lauku mājā un mēģina pievienot balonu, taču bez rezultāta. Šīm vecajām plītīm noteikti vairs nav iespējams iegādāties pārveidošanas komplektus.

– Kādas prasības ir telpai, kurā plānots uzstādīt vai jau uzstādīts gāzes balons?

– Jebkurā telpā, kurā tiek izmantota gāzes plīts, jābūt dabiskai ventilācijai. Tās nav durvis un logi, bet ventilācijas atvere virtuvē, kas iziet uz ventilācijas šahtu. Mūsdienu virtuvēs tur bieži tiek izvadīta tvaika nosūcēja ventilācijas caurule, kas ir nelikumīgi. Ja šādā mājā ir gāzes plīts, gāzes servisa inspektors šī pārkāpuma dēļ gāzes padevi atslēgs.

– Ko darīt, ja īpašniekam gāze ir balonā? Kurš to atslēgs un kā?

– Tā kā mājsaimniecībās gāzes balonu pārbaudes nenotiek, tad neviens neko neatslēgs, tikai jāatceras, ka patērētājs uzņemas visu risku. Ja pēkšņi notiks nelaime un īpašums būs apdrošināts, kompensācija tiks atteikta, jo nebija ievēroti gāzes lietošanas noteikumi.

– Bet, ja ar pašu balonu kaut kas atgadīsies, kurš būs atbildīgs?

– Ja ekspertīzē atklāsies, ka vainīgs ir uzņēmums, kas izdevis pārbaudes atzīmi, tad atbildīgs būs tas. Savukārt, ja lietotājs pēc savas iniciatīvas, piemēram, būs nolēmis ar āmuru uzsist pa vārstu, tad tā būs viņa vaina. Ikvienā negadījumā, kurā iesaistīts gāzes balons, to nosūtīs uz ekspertīzi, kas noteiks, kā vainas dēļ noticis negadījums.

– Un bieži patērētājs tiek atzīts par vainīgu?

– Bieži. Nesen bija gadījums: klients vienā no Latvijas būvniecības veikalu ķēdēm iegādājās nepiemērotu regulatoru. Pieskrūvēja to balonam... un pazaudēja savu māju. Neskatoties uz to, ka klients aiz nezināšanas iegādājās preci, kuru Latvijā principā nevajadzētu pārdot (šādiem regulatoriem piemērotu balonu pie mums nav), par vainīgo nelaimes gadījumā atzina viņu.

Nelegāli baloni eksistē!

– Kas dod garantiju balonam un ko tā apliecina?

– Garantiju apliecina maksājuma čeks. Garantijas laiks ir trīs mēneši no balona iegādes (vai nomaiņas) datuma, kura laikā klients bez nosacījumiem vai iemesla var atdot vai nomainīt balonu. Ja periods ir garāks, situācija tiek izskatīta individuāli.

– Vai pastāv problēma ar nelegālām uzpildes vietām un balonu maiņas punktiem, vai arī šī joma ir pilnībā legalizēta un krāpniecība nav iespējama?

– Pastāv arī gāzes balonu pelēkais bizness – zvans uz zināmu numuru, un ar busiņu atved balonu. Mēs nezinām, kur šie tirgotāji ņem gāzi un balonus, vai šie baloni tiek pārbaudīti (jo tie ir padomju tipa baloni). Bet cenas tur, protams, ir zemākas, – līdz desmit eiro. Turklāt pastāv liela varbūtība, ka nelegālajos balonos pāris litru gāzes nav ielieti. Salīdzinot ar kopējo svaru, patērētājs atšķirību nepamanīs. Tomēr lielākais risks ir nepārbaudīts vārsts.

– Kam pievērst uzmanību, lai neiekristu pelēko komersantu nagos?

– Uz katra legāla balona ir norāde, kur tas uzpildīts. Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) mājaslapā ptac.lv iespējams atrast informāciju par visām Latvijā reģistrētajām gāzes balonu uzpildes vietām. To nav vairāk par piecām. Ja uzņēmuma, kas piedāvā nelegālo gāzi, nav šajā sarakstā, tad pircēja ziņā ir izlemt, vai ir vērts riskēt dažu eiro dēļ. Starp citu, turpat, PTAC vietnē, var atrast informāciju par katru balonu, piemēram, kad tas ir pārbaudīts (šim nolūkam ir jāievada marķējumā norādītais numurs).

– Vai legāls komersants vienmēr pārdos pilnu balonu?

– Balons nekad nevar būt piepildīts līdz augšai – saskaņā ar noteikumiem tā aizpilde ir 85%, ņemot vērā gāzes tilpuma palielināšanos, paaugstinoties ārējai temperatūrai. Ja balons ir piepildīts vairāk par norādīto slieksni, tad tas ir pirmais solis uz jūsu virtuves vai mājas eksploziju.

– Vai sašķidrinātās gāzes cena pēdējos gados ir mainījusies?

– Tagad sašķidrinātā gāze ir kļuvusi ievērojami lētāka par dabasgāzi. Kas tāds notiek pirmo reizi 20 gadu laikā. Parasti balonu apkalpošanas un gāzes piegādes izmaksu dēļ sašķidrinātās naftas gāzes izmaksas bija ievērojami augstākas nekā dabasgāzes izmaksas. Taču nu ir pienācis brīdis, kad pēdējā laikā atsevišķi klienti līdzekļu taupīšanas nolūkos pārgājuši no dabasgāzes uz sašķidrināto gāzi. Taču šāda situācija, es atkārtošos, – visdrīzāk ir izņēmums.

Numuru arhīvs: spied un lasi!