Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā pārdzīvot „ledus laikmetu”?

Iestājies sals, un daudzi iedzīvotāji, kas nav paspējuši laikus parūpēties par siltuma saglabāšanu savos mājokļos, tagad steidz aizdarīt visas spraugas un vairs neatstāj logus ziemas vēdināšanas režīmā, raksta portāls www.lsm.lv. Ko darīt, ja komunālie dienesti kurina un apgalvo, ka kurina labi, bet dzīvoklī vienalga ir auksti? Nelielas viltības palīdzēs ja ne paaugstināt temperatūru, tad vismaz panākt, lai siltums no mājokļa neaizplūstu.

Katrs pa savam tiek galā ar „ledus laikmetu” savos kvadrātmetros. Briti, piemēram, ņem līdzi gultā pudeles ar karstu ūdeni. Japāņi siltumu cenšas saglabāt pa vecam, izmantojot šim nolūkam kotacu – ar segu pārklātu sasildītu galdu. Bet Urālos starp sienu un radiatoriem liek dzelzs loksnes, lai tās atstarotu siltumu istabā. Arī Latvijā ir savas sadzīves gudrības. Lai arī radušās padomju laikā, aktualitāti tās joprojām nav zaudējušas.

Dzīvokļu un komunālo jautājumu speciālista Aivara Salinieka rīcībā ir bēdīgi statistikas dati: veseli 30% siltuma izplūst caur vecajiem logu rāmjiem. Ja tos nenosiltina un savienojuma vietas nenoblīvē, siltums mājoklī neturēsies, lai kā kurinātu. „Mēs visi zinām, kā to dara – ar vati, pakulām, porolonu. Ar kaut ko jau siltinām, blīvējam. Nolīmējam ar siltinošu papīru,” viņš skaidro.

Arī modernie plastikāta logi nav ideāli. Slazdi slēpjas vēdināšanas režīmā, kad loga veramās daļas augša ir atgāzta.

„Tā mēs vairāk izlaižam silto gaisu un ielaižam auksto, nekā vēdinām. Tāpēc labāk darīt pa vecam – uz kādu brīdi pilnībā atvērt logu,” saka speciālists.

Reizēm radiatori pienācīgi nepilda savu funkciju, jo cilvēki izmisīgi vēlas tos „aizdekorēt”. To Aivars Silinieks ir pieredzējis ne reizi vien: „Savulaik bija mode radiatorus „iebāzt” kaut kur sienā, atstājot tikai ventilācijas caurumus. Tas jau nebūtu nekas, ja nesamazinātos radiatoru atdeve, jo gaiss necirkulē kā nākas”.

Pēc speciālista teiktā, pat radiatoru krāsai un virsmas faktūrai ir liela nozīme. Labāk apkures ierīci nokrāsot tumšā tonī, nevis šobrīd tik ierastajā baltajā vai bēša krāsā. Melna, brūna, tumši zila krāsa silda par 10% labāk nekā gaiša. Radiatori ar gludu virsmu atdod siltumu intensīvāk nekā ar grumbuļainu. Pareiza krāsa un tekstūra palīdzēs jums papildus iegūt līdz diviem grādiem siltuma.

Ir arī vienkāršas, ar tehnoloģiju nesaistītas sadzīves gudrības. Vajag paprātot un likt uz plīts kaut ko ilgāk gatavojamu. Ja dzīvoklis ir liels, kādu istabu var arī aizvērt un visiem padzīvot vienā – būs saspiesti, bet silti. Raugieties, lai mēbeles un logu aizkari neaizsegtu radiatorus – paceliet aizkarus, uzlieciet apakšējo daļu uz palodzes. Arī dzīvokļa ārdurvīm jābūt nosiltinātām, bet vēl piedevām uz grīdas pie durvīm nolieciet biezāku paklājiņu vai salocītu vecu segu.

Tad visiem būs silti!

Numuru arhīvs: spied un lasi!