Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Tiesa nosprieda: „Siltumu pieslēgt!”

Tiesa aizsargājusi daudzdzīvokļu māju iedzīvotājus no spīdzināšanas, ko tiem rīko siltuma piegādātājs – SIA Salaspils siltums. Diemžēl glābiņš nācis pārāk vēlu – četras no piecām cietušajām mājām jau padevušās monopolistam.

Vienošanās ar stobru pie deniņiem

Mēs jau stāstījām par piecu Salaspils māju iedzīvotāju strīdu ar vietējo siltumapgādes uzņēmumu Salaspils siltums. Pakalpojuma sniedzējs uzskata, ka 512 dzīvokļu īpašnieki ir tam parādā aptuveni 130 000 eiro par siltumu, kas patērēts iepriekšējā apsaimniekotāja – SIA Enerģētiķis 33 darbības laikā. Iedzīvotāji parādu noliedz, jo nav dabūjuši no SIA Enerģētiķis 33 mājas lietas, kurās vajadzētu būt fiksētiem viņu maksājumiem. Pret namu pārvaldes pārstāvjiem ierosināta krimināllieta.

Tagad iedzīvotāji pieprasa, lai tiesa atzītu par spēkā neesošu vienošanos par šķietamā parāda samaksu, ko viņi ar SIA Salaspils siltums noslēdza 2012. gadā, kad kārtējo reizi bija palikuši bez apkures. „Vai tad var atzīt tādu vienošanos, ko viena puse parakstījusi bailēs no pilnīgas nosalšanas?” vaicā Igors Trubko, māju tagadējais pārvaldnieks, uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs valdes priekšsēdētājs.

Vispār jau to, vai iedzīvotājiem SIA Salaspils siltums vecie rēķini jāmaksā vai ne, agrāk vai vēlāk jāizlemj tiesai. Bet siltumapgādes uzņēmums ņēma un aizskrēja vilcienam pa priekšu un šā gada vasarā atslēdza daudzdzīvokļu mājām siltumu. Pirmais sals nepatīkami pārsteidza cilvēkus mājās Celtnieku ielā 2, Enerģētiķu ielā 7, Rīgas ielā 2, Skolas ielā 3 un 12.

Tiesa aizstāvēja salstošos

Rīgas namu apsaimniekotājs vērsās tiesā un pieprasīja noteikt nodrošinājumu prasībai pret Salaspils siltumu, aizliedzot monopolistam līdz galīgā tiesas sprieduma pieņemšanai saldēt iedzīvotājus.

– Pirms gada pēc līdzīga pieprasījuma tiesa aizliedza mājām Celtnieku ielā 2, Enerģētiķu ielā 7, Rīgas ielā 2, Skolas ielā 3 un 12 atslēgt apkuri, kamēr nav izlemts, vai iedzīvotājiem jāmaksā parāds saistībā ar SIA Enerģētiķis 33 noslēgto līgumu. Bet šovasar Salaspilī bija plānots renovēt siltumtīklus, un aizliegums būtu traucējis siltumapgādes uzņēmumam veikt darbu,– stāsta Igors Trubko. – Tāpēc šoreiz tiesa atļāva Salaspils siltumam atslēgt mūsu klientiem siltumu darbu izpildes laikā. Darbi jau sen pabeigti, bet siltuma padeve joprojām nav atjaunota.

Bez apkures māja iet bojā

– Ko jūs, būdams pārvaldnieks, esat darījis?

– Mēs atkal vērsāmies tiesā ar prasību noteikt nodrošinājumu siltuma pieslēgšanas veidā līdz galīgā lēmuma pieņemšanai attiecībā uz mūsu prasību pret Salaspils siltumu. Prasības pieteikumu pamatojām ar būvekspertu slēdzieniem. Speciālisti apstiprina: ja mājām līdz salam netiks pieslēgta apkure, cietīs gan iekšējās komunikācijas, gan konstruktīvie elementi. Kaut kur sasals ūdens, kaut kur paaugstināta mitruma dēļ radīsies korozija, izplatīsies pelējums. Pat ja iedzīvotāji uzvarēs tiesas prāvu pret monopolistu, viņiem nāksies veikt māju kapitālo remontu. Protams, varētu nopirkt 512 elektriskos sildaparātus, bet māju iekšējā instalācija neizturētu tādu slodzi.

– Vai tiesa apmierināja jūsu pieteikumu par prasības nodrošinājuma noteikšanu un mājas saņem siltumu?

– Nekā tamlīdzīga. Tiesai vajadzēja uzreiz izskatīt mūsu lūgumu, taču dokumentus nosūtīja uz Rēzekni un lēmums tika pieņemts ar lielu novēlošanos. Tostarp iestājās auksts laiks (līdz –6 grādiem), un māju valdes neizturēja pārbaudījumu. Lai tikai tiktu pie apkures un karstā ūdens, iedzīvotāji piekrita šķietamā parāda segšanai pārskaitīt uzņēmumam Salaspils siltums daļu no remonta uzkrājumiem.

Izsita drošinātājus, nosvila lifts

– Vai Salaspils siltums piekrita ar tādu nosacījumu pieslēgt siltumu?

– Jā, un 31. oktobrī četrām mājām no piecām tas tika pieslēgts. Taču lēmumu pārskaitīt naudu pakalpojuma sniedzējam cilvēki pieņēma milzīga spiediena rezultātā. Skolas ielas 3. nama iedzīvotāji vāca parakstus tumsā, jo pārslodzes dēļ tur bija izsista viena fāze un visa māja palikusi bez gaismas. Iedomājieties, cik „demokrātisks” ir tāds lēmums, ja mājā valda tumsa, lifts nedarbojas, apkures nav, bet ārā mīnus seši grādi. Tā bija visīstākā roku izgriešana!

– Tātad iedzīvotāji brīvprātīgi piespiedu kārtā piekrita daļēji samaksāt apšaubāmo parādu...

– Pildot iedzīvotāju lēmumu, Rīgas namu apsaimniekotājs pārskaitīja daļu uzkrājumu uz Salaspils siltuma kontu. Uzskatu, ka tādējādi mēs esam samaksājuši svešus parādus. Piedevām Salaspils siltuma patvaļa mājām sagādājusi reālus zaudējumus. Vienā deviņstāvu mājā, piemēram, izdega lifta motors, tā remonts maksā 1000 eiro.

Pēdējie mohikāņi uzvarēja

– Kas notika ar to vienīgo māju, kuras iemītnieki nepiekrita atdot Salaspils siltumam savus remonta uzkrājumus?

– Nelokāmie mohikāņi dzīvo mājā Enerģētiķu ielā 7. Viņi nolēma cīnīties. Salaspils domes Dzīvokļu saimniecības komiteja atzina, ka Salaspils siltums, bez tiesas sprieduma liedzot iedzīvotājiem pakalpojumu, rīkojas nekorekti un ka apkure jāpieslēdz. Taču siltumapgādes uzņēmums deputātu lēmumu ignorēja. Toties tiesa 28. oktobrī beidzot apmierināja mūsu pieteikumu par prasības nodrošināšanu. Spriedumā teikts: pieslēgt mājām apkuri līdz brīdim, kad tiesa pieņems galīgo lēmumu par to, vai iedzīvotājiem jāmaksā parāds.

– Tātad izturīgie uzvarēja!

– Jā, mājai Enerģētiķu ielā 7 apkure tika pieslēgta bez Salaspils siltuma ultimāta pildīšanas. Bet spiediens bija ļoti nopietns un varēja novest pie nopietnām nelaimēm. Piemēram, viens no minētās mājas aktīvistiem ieradās uz Salaspils domes Dzīvokļu saimniecības komitejas sēdi ar galvas apdegumiem. Iemesls? Cilvēki elektrisko sildītāju bija novietojuši uz skapja. Bērns parāvis vadu, un tēvam tikai brīnumainā kārtā izdevies uzņemt tiecienu uz sevi. Ko tad, ja aparāts būtu uzkritis bērnam?

„Remontdarbi iesaldēti, gaidām tiesu”

– Kā jūs plānojat turpmāk cīnīties par cietušo māju iedzīvotāju tiesībām?

– 2015. gada februārī notiks tiesa, beidzot kļūs skaidrs, vai iedzīvotājiem jāmaksā 130 tūkstošu eiro parāds, kas, spriežot pēc papīriem, mājām iekrājies namu pārvaldes Enerģētiķis 33 darbības laikā. Negribu cilvēkiem neko solīt, spriedums var arī nebūt mums labvēlīgs. Tādā gadījumā iedzīvotājiem vajadzēs samaksāt visu bijušā apsaimniekotāja parādu.

– Kur lai viņi ņem tādu naudu?

– Esam vienojušies ar māju vecākajiem, ka rezervēsim šim mērķim visus remonta uzkrājumus. Mēs taču redzam, kādus līdzekļus izmanto Salaspils siltums. Ja uzņēmums uzvarēs tiesas prāvu pašā apkures sezonas vidū, tas mājām atslēgs apkuri kaut pie mīnus 20 grādiem. To nedrīkst pieļaut, tāpēc mums jābūt drošiem, ka māju kontos ir vajadzīgā summa.

– Vai visām mājām pietiek naudas?

– Pagaidām pietrūkst tikai mājai Enerģētiķu ielā 7. Šim daudzstāvu namam naudas pietiks tikai pirmajiem parāda samaksas mēnešiem. Bet no mūsu puses būtu zaimojoši jau šobrīd piedāvāt cilvēkiem maksāt vairāk. Iedzīvotāji jau tā ir briesmīgi apvainojušies uz iepriekšējo pārvaldnieku, kurš vienpusējā kārtā paaugstināja maksu par apsaimniekošanu, veica remonta darbus par nepamatoti augstu cenu utt. Mēs gaidīsim, kad stāsies spēkā tiesas spriedums, un pēc tam piedāvāsim dzīvokļu īpašniekiem savus problēmas risinājuma variantus.

– Kā, gaidot tiesu, mājās tiks veikti remonta darbi?

– Īpašnieki nobalsoja par to, lai pagaidām visi remonti tiktu veikti kā darbi avārijas situācijas novēršanai – par papildu samaksu.

Rūgta pieredze visai Latvijai

– Māju Celtnieku ielā 2, Enerģētiķu ielā 7, Rīgas ielā 2, Skolas ielā 3 un 12 iemītnieki atsakās maksāt parādus, jo uzskata, ka iepriekšējā namu pārvalde viņus apkrāpusi. Kas notiek ar citām tādām mājām visā Latvijā?

– Teikšu atklāti: no Rīgas namu apsaimniekotāja aprūpē esošajām 130 mājām apmēram pusi iepriekšējie pārvaldnieki ir apzaguši. Kopš 2010. gada mēs darbojamies kā tādi reanimētāji. Tas ir morāli un fiziski ļoti grūti. Mēs pārņemam mājas bez apkures, bez karstā ūdens un bez naudas un sākam risināt problēmu. Bet faktiski tā ir mūsu valsts problēma, kura neaizsargā iedzīvotājus. Kopš 2009. gada mēs kā apkrāpto iedzīvotāju pārstāvji esam ierosinājuši krimināllietas pret pieciem pārvaldniekiem un nevienā no tām neredzam būtisku virzību. Jā, mēs iegūstam kolosālu pieredzi, daudzi mūsu klienti ir ne tikai samaksājuši apšaubāmus parādus, bet arī veic vērienīgus labiekārtošanas darbus, remontē savas mājas. Bet ticiet man, tā vietā, lai tiesātos ar negodīgiem priekšgājējiem, mēs ar daudz lielāku prieku stādītu puķes pie mājām...

Numuru arhīvs: spied un lasi!