Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Vai pārvaldnieks pareizi aprēķina apmaksu par sadzīves atkritumu izvešanu

“Dzīvoju mājā, kurai pārvaldnieks ir dzīvokļu īpašnieku kooperatīvs (DzĪKS), kura biedre esmu arī es. Daudzus gadus mūsu māju apsaimnieko uzņēmums. Jau labu laiku nevaru no apsaimniekotāja uzzināt, pēc kāda principa mums aprēķina maksu par atkritumu izvešanu. Manā īpašumā neviens nav deklarēts, pati arī tur nedzīvoju, neesmu izīrējusi, jo dzīvot tur nav iespējams – ir tikai pelēkā apdare. Katru gadu pašvaldībai maksāju paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli par to, ka dzīvoklī neviens nav deklarēts.

Taču rēķinos par apsaimniekošanu pārvaldnieks neņem vērā faktu, cik cilvēku dzīvoklī ir deklarēts. Aprēķinos par sadzīves atkritumu izvešanu viņš visiem dzīvokļiem ailītē deklarētās personas raksta – 1, atsaucoties uz to, ka viņam nav iespējams iegūt informāciju par deklarētajām personām. Vai pārvaldniekam ir tiesības tā rīkoties, ņemot vērā, ka mūsu mājā ir ne viens vien dzīvoklis, kuros deklarētas 2 līdz 5 personas. Kopsapulcēs nekad neapspriežam jautājumu par atkritumu izvešanas apmaksas kārtību, tā kā, cik saprotu, pārvaldnieks ir spiests ievērot Ministru kabineta noteikumus Nr. 1013. Tikai kāpēc man ir jāmaksā paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis un vēl arī par atkritumu izvešanu – pakalpojumu, kuru vispār neizmantoju?”

Uz jautājumu atbild Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes vadītāja Ingrīda Mutjanko.

– Ja mājas dzīvokļu īpašnieki paši nav pieņēmuši lēmumu par atkritumu izvešanas pakalpojuma apmaksas kārtību, tad pārvaldniekam ir pienākums piemērot to kārtību, kāda noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 1013 Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu. Minēto noteikumu 17.4 punkts noteic, ka maksa par sadzīves atkritumu izvešanu tiek sadalīta starp dzīvokļu īpašniekiem proporcionāli katrā dzīvokļu īpašumā deklarēto personu skaitam. Ziņas par deklarēto personu skaitu pārvaldniekam jāiegūst, izmantojot visas viņam pieejamās datu bāzes. Ja dzīvoklī neviens nav deklarēts, tad dzīvokļa īpašniekam ir pienākums maksāt par vienu personu. No tā izriet, ka dzīvokļa īpašnieks nekādi nevar tikt pilnība atbrīvots no maksas par atkritumu izvešanu.

Ja pārvaldnieks nepielieto minēto noteikumu prasības, tad dzīvokļu īpašnieki var vērsties tiesā, mainīt apsaimniekošanas uzņēmumu vai arī pieņemt kopīgu lēmumu par atkritumu izvešanas apmaksas kārtību, kas būs saistoša kā pārvaldniekam, tā visiem dzīvokļu īpašniekiem.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 524 Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem, kuri stājās spēkā 2015. gada 15. septembrī, dzīvokļu īpašnieku kopība var izvēlēties vienu no šādām atkritumu izvešanas apmaksas noteikšanas metodikām:

■ atbilstoši dzīvojamā mājā esošo dzīvokļu, mākslinieka darbnīcu un nedzīvojamo telpu skaitam;

■ atbilstoši katram dzīvojamās mājas īpašniekam piederošās domājamās daļas apmēram;

■ atbilstoši dzīvoklī dzīvojošo personu skaitam. Dzīvojamās mājas īpašnieks par nedzīvojamā telpā vai mākslinieka darbnīcā radīto sadzīves atkritumu izvešanu slēdz atsevišķu līgumu ar pakalpojuma sniedzēju vai vienojas ar dzīvojamās mājas īpašniekiem par maksājamās daļas apmēru;

■ atbilstoši dzīvoklī deklarēto personu skaitam. Dzīvojamās mājas īpašnieks par nedzīvojamā telpā vai mākslinieka darbnīcā radīto sadzīves atkritumu izvešanu slēdz atsevišķu līgumu ar pakalpojuma sniedzēju vai vienojas ar dzīvojamās mājas īpašniekiem par maksājamās daļas apmēru.

Ja dzīvojamās mājas īpašnieki lemj par maksājamās daļas noteikšanu par sadzīves atkritumu izvešanu atbilstoši dzīvoklī dzīvojošo personu skaitam, tad lēmumā:

■ norāda katrā dzīvoklī dzīvojošo personu skaitu;

■ var norādīt kārtību, kādā fiksē dzīvoklī dzīvojošo personu skaita izmaiņas.

Numuru arhīvs: spied un lasi!