Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Mājas saimnieks paaugstina īres maksu par dzīvokli!

“Vēlos noskaidrot, kāds likums pašlaik regulē denacionalizēto namu īpašnieku un šajās mājās dzīvojošo savstarpējās attiecības? Paskaidrošu: man ir sen (vēl padomju gados) noslēgts dzīvokļa īres līgums, taču nesen mājas īpašnieks atsūtīja paziņojumu par īres maksas paaugstināšanu. Kā man šādā situācijā pareizi jārīkojas?”

Uz jautājumu atbild Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes vadītāja Ingrīda Mutjanko.

– Pašlaik īres maksas noteikšanas kārtību nosaka likuma Par dzīvojamo telpu īri 13. pants: Dzīvojamās telpas īres līguma grozīšanas noteikumi. Tajos noteikts, ka dzīvojamās telpas īres līguma nosacījumus var grozīt, īrniekam un izīrētājam vienojoties rakstveidā.

Ko tas nozīmē iedzīvotājiem? Ja īres līgumā ir atrunāts, ka īres maksa līguma darbības laikā var tikt palielināta, tad izīrētāja pienākums ir īrnieku par to brīdināt ne mazāk kā 6 mēnešus iepriekš (ja vien īres līgumā nav noteikta citāda kārtība). Šajā brīdinājumā izīrētājam ir pienākums norādīt kā īres maksas paaugstināšanas iemeslu, tā finansiālo pamatojumu. Ja īrnieks šim skaidrojumam nepiekrīt, viņam par to rakstveidā jāinformē mājas īpašnieks. Tālāk strīdu var risināt tikai tiesa. Ja īpašniekam izdosies savu taisnību pierādīt tiesā, tad jaunā cena stāsies spēkā ar brīdi, kas bija norādīts pirmajā brīdinājumā par īres maksas paaugstināšanu. Agrāk Latvijā bija noteikti tā sauktie īres maksas ”griesti” denacionalizēto māju iedzīvotājiem, taču 2007. gadā ar Konstitucionālās tiesas spriedumu visus ierobežojumus atcēla.

Numuru arhīvs: spied un lasi!