Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā pareizi aizstiklot balkonu?

“Mans jautājums saistīts ar balkonu un lodžiju aizstiklošanu. 2014. gada 2. septembrī spēkā stājās Ministru kabineta noteikumi Nr. 529 Ēku būvnoteikumi, kuros noteikts, ka lodžiju aizstiklošanu drīkst veikt tikai pēc arhitekta sagatavotas vienotas skices visai mājai, kas saskaņota Būvvaldē. Cik saprotams, šie noteikumi tika pieņemti, lai saglabātu kaut cik vienotu pilsētas vizuālo tēlu, jo līdz šim valdīja džungļu likumi un katrs stikloja, kā mācēja un varēja atļauties. Patlaban katrai atsevišķai mājai ir savs vienotais projekts.

Jautājums – vai šie noteikumi attiecas arī uz bezrāmju stiklojumu? Šis modernais stiklošanas paņēmiens nodrošina pilnīgu caurspīdību, bez vertikālā dalījuma, tādēļ konstrukcija nespēj izkropļot fasādes risinājumu, jo ir praktiski neredzama. Tāpat ar bezrāmju stiklojuma palīdzību balkonu vai lodžiju nevar pievienot dzīvoklim, jo tas ir tā sauktais ”aukstais paņēmiens” bez siltināšanas elementu izmantošanas. Ja reiz bezrāmja stiklojumam saskaņošana ir nepieciešama, tad tas varētu attiekties uz lodžiju īpašniekiem? Bet balkonu īpašniekiem ir jāsaskaņo visas fasādes vienkāršotās renovācijas projekts?”

Uz jautājumu atbild Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes vadītāja Ingrīda Mutjanko.

– Ja daudzdzīvokļu ēkā tiek plānota balkona vai lodžijas aizstiklošana, bet nav paredzēti citi darbi – lodžijas pievienošana dzīvoklim, tad normatīvi noteic šādu darbu kārtību:

■ iegūt mājas dzīvokļu īpašnieku vairākuma (50%+1 balss) piekrišanu. Piekrišanas iegūšanai jāvadās pēc Dzīvokļu īpašuma likuma 19. vai 20. pantā noteiktās kārtības – sasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci vai rīkojot aptauju bez dzīvokļu īpašnieku kopsapulces sasaukšanas;

■ sertificētam speciālistam jāpasūta mājas lodžiju aizstiklošanas skice un paskaidrojuma raksts. Dokumentus (izņemot īpašnieka iesniegumu) trīs oriģinālos eksemplāros sagatavo arhitekts;

■ iesniegumam pievieno īpašumu apliecinošus dokumentus vai arī tiesības rīkoties ar konkrēto īpašumu apliecinošus dokumentus; skici saskaņo ar mājas pārvaldnieku;

■ dokumentu paketi iesniedz Rīgas pilsētas Būvvaldē saskaņošanai. Būvvalde aizstiklošanas projektu saskaņo, neskatoties uz to, kādā veidā līdz šim ir aizstiklotas lodžijas konkrētajā mājā.

Pēc saskaņošanas Būvvaldē visas nākamās lodžijas būs jāaizstiklo, vadoties pēc jau izveidotās skices. Tas nozīmē, ka katram dzīvokļa īpašniekam, ja viņam radīsies ideja aizstiklot lodžiju, vispirms būs jāvēršas pie mājas pārvaldnieka, jo tur glabāsies viens skices oriģināls. Saskaņotā skice kļūst par mājas lietas sastāvdaļu.

Būvvalde skici saskaņo tikai vienu reizi, tādēļ katra nākamā aizstiklotāja darbošanās būs vieglāka.

Jāatzīmē, ka balkonu aizstiklošana Latvijas likumdošanā vispār nav paredzēta. Saistībā ar Ekonomikas ministrijas komentāriem šajā jautājumā jāsecina, ka balkonus mājā var aizstiklot visus reizē vienlaicīgi, ar izmaiņām fasādē, pēc saskaņota būvniecības projekta. Izņēmuma gadījumus šī kārtība neparedz.


Numuru arhīvs: spied un lasi!