Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kādēļ īrniekiem jāmaksā vairāk nekā dzīvokļu īpašniekiem?

“Mēs dzīvojam Čiekurkalna 3. šķērslīnijā, Rīgā un mūsu māja ir avārijas stāvoklī. Pēc dzīvokļu īpašnieku lēmuma tika uzsākta līdzekļu krāšana remontam. Kopumā mājā ir 30 dzīvokļi, no kuriem 7 ir neprivatizēti. Tad, lūk, kamēr privatizēto dzīvokļu īpašnieki maksā 2,50 eiro par vienu dzīvokļa kvadrātmetru, tad mums, pašvaldības dzīvokļu īrniekiem, spiež maksāt 5 eiro par kvadrātmetru mēnesī. Turklāt mēs nemaz nevaram atteikties no maksāšanas, jo esam dzīvokļu rindā un baidāmies, ka Mājokļu un vides departaments mums atteiks dzīvošanai piemērota dzīvokļa ierādīšanu, ja redzēs, ka esam parādnieki par iepriekšējo dzīvokli. Kā risināt problēmu?” Inese

Uz jautājumu atbild Ingrīda Mutjanko, Rīgas domes Mājokļa un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes priekšniece.

– Problēma tik tiešām pastāv. Saskaņā ar Dzīvokļu īpašumu likumu, dzīvokļu īpašnieki jebkurā brīdī ir tiesīgi izlemt par uzkrājumu remontiem maksas palielināšanu, un šis lēmums būs saistošs ne tikai īpašniekiem, bet arī nomniekiem. Tajā pašā laikā nomniekiem nomas maksas paaugstināšana nenotiek operatīvi. Pēc likumā Par dzīvojamo telpu īri noteiktā, iznomātāja pienākums ir brīdināt nomnieku par maksas paaugstināšanu sešus mēnešus iepriekš. Lūk tādēļ izveidojas situācija, ka īpašnieki jau maksā 2,50 eiro uzkrājumu fondā, kamēr nomnieki to sāk pēc pusgada, tādēļ atlikušajos sešos gada mēnešos ir spiesti maksāt pa 5 eiro, lai gada griezumā uzkrājuma fondā iemaksātā nauda būtu vienāda.

– Iznāk, ka likums, kuram nomnieki būtu jāpasargā no negaidītām nomas maksas izmaiņām, šoreiz “pagriežas” pret viņiem. Iedzīvotāji nespēj maksāt 5 eiro par vienu kvadrātmetru, tādēļ ir spiesti kļūt par parādniekiem...

– Mēs pa šo jautājumu esam runājuši ar pašvaldības apsaimniekotāju un piedāvājām nomniekiem sekojošu risinājumu: rūpīgi izpētiet Mājas apsaimniekošanas un plānoto remontdarbu tāmi 2017. gadam. Tāmes jau kopš 2016. gada oktobra vidus ir saņemamas Rīgas namu pārvaldnieks klientu apkalpošanas centros. Ja ieraugāt, ka no 1. janvāra apsaimniekošanas maksa paaugstinās, tad rakstiet apsaimniekotājam sekojošu iesniegumu: “Lūdzu piemērot man paaugstināto nomas maksu sākot ar 2017. gada 1. janvāri, bet nevis ar 1. jūliju, kā to paredz likums”. Rezultātā nomnieki jau no 1. janvāra varēs maksāt tādu pašu summu kā dzīvokļu īpašnieki, bet no 1. jūlija nesaņems rēķinus ar dubultu maksu.

– Rīgā daudz neprivatizēto dzīvokļu atrodas vecajās mājās, kuras steidzami prasa remontu. Ja dzīvokļu īpašnieki nolemj veidot lielu uzkrājumu remontiem, summa paliek nesamaksājama nomniekiem. Ko šiem cilvēkiem darīt?

– To pašvaldības dzīvokļu īrnieki, kuri dzīvo mājās, kuras pašvaldība atzinusi par dzīvošanai nepiemērotām, pēc palīdzības var vērsties Mājokļu un vides departamentā. Viņiem tiks ierādīta pagaidu dzīvojamā platība līdz laikam, kad pienāks viņu kārta dzīvokļu rindā. Līdz ar to viņiem tiks izbeigts iepriekšējā dzīvokļa nomas līgums, bet pārmaiņu rezultātā cilvēki nezaudēs savu vietu dzīvokļu rindā un būs tikuši vaļā no neiespējami liela maksājuma remontdarbu fondā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!