Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kas var pierādīt, ka balkons ir bīstams?

“Es nesen iegādājos dzīvokli Salaspils ielā 18/4, Rīgā un gandrīz momentā izsaucu apsaimniekotāja – Rīgas namu pārvaldnieks – komisiju balkona apsekošanai. Mans jauniegūtais dzīvoklis atrodas piektajā stāvā, bet balkona metāla konstrukcijas ir bojātas, betona gabali krīt nost. 6. oktobrī apsaimniekotāja pārstāvis, kurš veica apsekošanu, mani brīdināja, ka ir nepieciešami metināšanas darbi, par ko viņš informēšot savu priekšniecību. Taču ko jūs domājat? 7. oktobrī es no apsaimniekotāja saņēmu rakstveida atbildi, kurā bija sacīts, ka balkona konstrukcijas ir apmierinošā stāvoklī. Ko man tagad darīt un kur meklēt palīdzību?

Tāpat šajā mājā, pēc santehniķa sacītā, ir bojāta karstā ūdens cirkulēšanas sistēma, kādēļ no krāna tek “vasaras” ūdentiņš. Man ir četrgadīga meitiņa, kuru es nevaru mazgāt tādas temperatūras ūdenī, jo viņa katru gadu slimo ar bronhītu un plaušu karsoni.” Oksana

Uz jautājumu atbild Ingrīda Mutjanko, Rīgas domes Mājokļa un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes priekšniece.

– Saskaņā ar Dzīvokļu īpašumu likumu, visas mājas ārējās norobežojošās konstrukcijas: galerijas, terases, lodžijas un balkoni ir jāsaved kārtībā par mājas kopējo uzkrājumu remontiem līdzekļiem, turklāt apsaimniekotājam par šo darbu finansēšanas kārtību ir jāvienojas ar dzīvokļu īpašniekiem.

– Kamēr apsaimniekotājs runās un vienosies ar iedzīvotājiem, balkons var arī nogāzties...

– Ja situācija kļūst tik draudīga, ka betona atlūzas jau atdalās, tad apsaimniekotājam ir nekavējoties jāveic ārkārtas avārijas novēršanas remonts. Pēc darbu pabeigšanas, saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumu, viņam jāizstāda rēķins dzīvokļu īpašniekiem. Kā redzams, dzīvokļu īpašniekiem daudz izdevīgāk ir laicīgi sākt krāt līdzekļus balkonu renovācijai.

– Ko darīt gadījumā, kas aprakstīts vēstulē – īpašnieks uzskata, ka balkons ir avārijas stāvoklī, bet pārvaldnieks atbild – viss ir normas robežās?

– Strīdu atrisināt var tikai sertificēts būveksperts, kurš pēc dzīvokļa īpašnieka uzaicinājuma veic apsekojumu un izsniedz eksperta slēdzienu. Ar šādu neatkarīga eksperta slēdzienu apsaimniekotājam ir jārēķinās.

– Ko jūs varat atbildēt lasītājai par neapmierinošas kvalitātes karstā ūdens cirkulāciju mājā? Sieviete taču nesaņem pakalpojumu!

– Viņas teiktais liecina par tehnisku bojājumu sistēmā. Lai atjaunotu karstā ūdens cirkulāciju, apsaimniekotājam pašam vai pēc dzīvokļu īpašnieku pieprasījuma šie remontdarbi jāiekļauj nākamo periodu remontdarbos, bet iedzīvotāju pienākums ir šim nolūkam veidot līdzekļu uzkrājumu. Ja par sliktu karstā ūdens cirkulāciju sūdzas visi mājas iedzīvotāji, tad tas liecina par avārijas situāciju un prasa no apsaimniekotāja nekavējošu darbību.

Numuru arhīvs: spied un lasi!