Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā mājās ieviest iekšējās kārtības noteikumus?

“Dzīvoju daudzstāvu mājā. Par nelaimi mani augšstāva kaimiņi iecienījuši smēķēt kāpņu telpā, turklāt regulāri atstāt atvērtu kāpņu telpas logu. Daudzi kaimiņi cieš no caurvēja un ir bijuši gadījumi, kad baidoties no saaukstēšanās, vienās čībiņās skrien kāpņu telpā aizvērt nelaimīgo logu. Kā sodīt šādus kaimiņus, kas nerēķinās ar iedzīvotāju vairākuma viedokli? Kā ieviest mājas iekšējās kārtības noteikumus, kuri būtu saistoši visiem?”

Artūrs

“38 gadus nodzīvoju strādnieku kopmītnēs Juglā, līdz beidzot mums šīs istabas atļāva privatizēt. Vairākas istabas šobrīd īrē vieglas uzvedības meičas, kuras mūsu koplietošanas dušās ved svešus vīriešus – savus klientus. Es šeit nevēlos stāstīt, kādas neķītrības tur tiek darītas. Man taču arī pieder kopīpašuma domājamā daļa, tādēļ vēlos noskaidrot, vai šīs sievietes drīkst kā vien vēlas izmantot koplietošanas dušas telpas, ja, piemēram, es esmu kategoriski pret?”

Jana

Atbild Ingrīda Mutjanko, Rīgas domes Mājokļa un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes priekšniece

– Artūra un Janas jautājumi ir līdzīgi, jo skar mājas koplietošanas telpu iekšējās kārtības noteikumu ievērošanu. Sāksim ar to, ka dzīvokļu īpašnieku kopība jebkurā Latvijas daudzdzīvokļu mājā ir tiesīga izstrādāt un apstiprināt savas mājas iekšējās kārtības noteikumus. Šie noteikumi stājas spēkā, kolīdz par tiem nobalsojuši vairāk par 50% dzīvokļu īpašnieku.

Tagad konkrētāk par situāciju, ar kuru saskāries Artūrs, jo nelaime – kaimiņi-pīpētāji – nav sveša ļoti daudziem daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem. Saskaņā ar Latvijā spēkā esošā likuma Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu 11. pantu, smēķēt ir aizliegts daudzdzīvokļu māju kāpņu telpās, gaiteņos vai citās koplietošanas telpās. Ja cilvēkam ļoti gribas uzpīpēt, viņš to var darīt ārā, attālinoties no mājas ieejas durvīm desmit metrus, vai savā dzīvoklī. Smēķēšana ir pieļaujama arī uz balkona vai lodžijas, ar nosacījumu, ja vien kāds no mājas iedzīvotājiem pret to pamatoti neiebilst.

– Kā atradināt kaimiņus no smēķēšanas kāpņu telpā?

– Trīs mājas iedzīvotājiem ir jāsastāda akts par to, ka kāds no kaimiņiem ir smēķējis kāpņu telpā. Kad municipālajā policijā saņem iesniegumu un šādu aktu, policistu pienākums ir iesniegumā minētos faktus pārbaudīt un noteikt profilaktiskos pasākumus, piemēram, organizēt pārrunas ar kārtības traucētājiem. Pēc tāda pat plāna ir jārīkojas, sākot cīņu ar vieglās uzvedības dāmām, kuras ar saviem kavalieriem okupē mājas koplietošanas dušas telpas.

– Mēdz gadīties, kad kādam no mājas iedzīvotājiem ir par maz svaiga gaisa un viņš vienmēr atstāj atvērtas kāpņu telpas durvis. Pārējiem kāpņu telpas iedzīvotājiem tas parasti nav pa prātam. Vai balstoties uz mājas iekšējās kārtības noteikumiem viņiem ir tiesības paredzēt sodus par šādām darbībām?

– Mājas iekšējās kārtības noteikumos noteikti var paredzēt soda mērus. Piemēram, ja cilvēks atstāj atvērtu kāpņu telpas logu vai neaizver ārdurvis, kā rezultātā ir izsaldēta visa kāpņu telpa, viņu var sodīt ar piespiedu darbiem mājas kopējam labumam.

– Vai naudas sodu nevar piemērot?

– Ar naudas sodu būs sarežģītāk, jo tādā gadījumā mājas pārstāvjiem jāvar pierādīt soda pamatotība (piemēram, izskaitļojot, cik daudz mājas iedzīvotāji bijuši spiesti pārmaksāt uz izsaldētās kāpņu telpas rēķina). Ja vainīgais atsakās maksāt labprātīgi, tad no viņa nauda jāpiedzen tiesas ceļā.

– Ko darīt, ja mājas iedzīvotāji nav pieņēmuši iekšējās kārtības noteikumus?

– Viņiem par pārkāpējiem jāziņo apsaimniekotājam, kurš, savukārt, brīdina kārtības pārkāpēju par viņa rīcības nepieļaujamību.

Numuru arhīvs: spied un lasi!