Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kas nosaka ūdens cirkulācijas tarifu?

“Dzīvojam hruščovkā. Vēl nesen dvieļu žāvētāji vannas istabās mūsu mājā bija pieslēgti apkures sistēmai, tādēļ ziemās sildīja, bet vasarās, loģiski, nē. Tad mēs tos pieslēdzām karstā ūdens apgādes sistēmai. Līdz ar to maksājam papildu par ūdens cirkulāciju 7,50 eiro mēnesī. Tādu kārtību izlēma mūsu mājas pārvaldniece, tikai neviens nespēj saprātīgi izskaidrot, vai ir likumīgi iekasēt papildu maksu par pieslēgumu cirkulācijas sistēmai un kurš ir noteicis mājas tarifu par šo pakalpojumu? Lūdzam sniegt skaidrojumu, jo mājā dzīvo daudz pensionāru, kuriem tā ir liela nauda, kas jāsamaksā katru mēnesi.”

Rimma

Atbild Ingrīda Mutjanko, Rīgas domes Mājokļa un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes priekšniece

– Iesākumā es izskaidrošu, kā tiek noteikta maksa par karstā ūdens cirkulāciju mājās, kuras apsaimnieko pašvaldības uzņēmums. Rīgā vadās pēc jau 2010. gada izstrādātās instrukcijas Rīgas pašvaldības īpašumā vai pārvaldīšanā esošajās daudzdzīvokļu mājās patērētās siltumenerģijas sadales un maksas aprēķināšanas kārtība. Šī instrukcija ir obligāta visām pašvaldības kapitālsabiedrībām, kuras apsaimnieko dzīvojamo fondu – tai skaitā arī Rīgas namu pārvaldnieks vai Rīgas pilsētbūvnieks. Pēc šīs instrukcijas, siltumenerģija, kas mājā patērēta pēc kopējā siltumpatēriņa skaitītāja, dzīvokļu rēķinos sadalās uz trim komponentēm: apkure, siltā ūdens pagatavošana un karstā ūdens cirkulācija.

– Cik rīdziniekiem izmaksā karstā ūdens cirkulācija?

– Maksa par šo pakalpojumu tiek noteikta 10% apmērā no viena siltumenerģijas megavata cenas konkrētajā mēnesī.

– Kā notiek aprēķins, ja māja atrodas citā pilsētā vai arī māju apsaimnieko privāts apsaimniekošanas uzņēmums?

– Ja dzīvokļu īpašnieki māju ir pārņēmuši savā valdījumā un par apsaimniekotāju izvēlējušies komercsabiedrību vai māju apsaimnieko DzĪKS, vai dzīvokļu īpašnieku biedrība, tad tikai dzīvokļu īpašnieku kopībai ir tiesības noteikt karstā ūdens cirkulācijas maksas lielumu.

– Vai viņi drīkst vispār atteikties no šīs maksas?

– Drīkst, tikai tādā gadījumā maksa par siltumenerģijas patēriņu mājai nesamazināsies, tikai citādi sadalīsies starp atlikušajām komponentēm – apkuri un karstā ūdens sagatavošanu. Turklāt, tas nebūs īsti taisnīgi, jo cilvēkiem ir jāsaprot, ka ūdens cirkulācijas pakalpojums un ar to saistītie zudumi siltumapgādes tīklā nekur nepazudīs un, visticamāk, turpmāk tiks iekļauti maksā par karsto ūdeni.

– Kas gan tur ir netaisnīgs?

– Būs situācija, ka cilvēki, kuri vairāk tērē karsto ūdeni, maksās lielāku summu par cirkulāciju, kaut gan pēc taisnības cirkulācijas pakalpojumu visi mājas iedzīvotāji saņem vienlīdzīgi, neatkarīgi no individuālā karstā ūdens patēriņa.

– Lūdzu izskaidrojiet, kas tas ir – karstā ūdens cirkulācija?

– Lielākais vairākums iedzīvotāju uzskata, ka viņi apmaksā par siltumu tajā nelielajā cauruļu posmā dzīvoklī, ko sauc par dvieļu žāvētāju vannas istabā. Taču tas pavisam nav tā. Tā ir maksa par to, lai karstais ūdens ar speciālu sūkņu palīdzību nepārtraukti cirkulētu karstā caurulēs un neatdzistu. Tas nepieciešams, lai tiktu ievērots normatīvs, kurš nosaka, ka iedzīvotājiem karstais ūdens tādā temperatūrā, kāda ir noteikta, no krāna tiktu padots 10 sekunžu laikā pēc tā atvēršanas. Ja mājā nav cirkulācijas, tad augšējo stāvu iedzīvotāji ir spiesti līdz pusstundai notecināt aukstu ūdeni par karstā ūdens cenu, bet beigās saņemt labi ja remdenu ūdeni.

– Vai apsaimniekotājs var patvaļīgi paaugstināt cirkulācijas cenu, ja mēs runājam par biedrību vai privātu apsaimniekošanas uzņēmumu?

– Privāts apsaimniekošanas uzņēmums mainīt maksas kārtību drīkst tikai pēc dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmuma. Turklāt, ja mājas iedzīvotāji nav apmierināti ar maksas lielumu, viņi var paši sasaukt sapulci vai veikt aptauju un izmainīt mājas tarifu par karstā ūdens cirkulāciju.

– Vai Rīgas namu pārvaldnieka vai Rīgas pilsētbūvnieka apsaimniekoto māju dzīvokļu īpašnieki arī ir tiesīgi atteikties no maksas par karstā ūdens cirkulāciju vai izmainīt tās tarifu?

– Jā, viņiem ir šādas tiesības. Lai to veiktu nepieciešams pieņemt lēmumu kopsapulcē vai arī aptaujas veidā nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci, kā to nosaka Dzīvokļu īpašuma likums.

Numuru arhīvs: spied un lasi!