Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā kaimiņus piespiest aizvākt atkritumus?

“Mēs dzīvojam Rīgā, Grīvas iela 17, bet mums kaimiņos – Grīvas ielā 15, atrodas bērnu dārzs. Gluži nesen tur taisīja remontu – mainīja žogu. Tas būtu skaisti, ja vien aiz bērnu dārza teritorijā esošā šķūnīša, sētnieks nebūtu izveidojis personīgo atkritumu kaudzi – viņš tur samet pilnīgi visus atkritumus. Mūs, kā blakus dzīvojošus, tas uztrauc, jo vasarā mieru neliek mušas, bet turpat blakus netīrībai rotaļājas bērni. Rudenī neizturēju un piezvanīju uz bērnudārzu, taču man atbildēja, ka atkritumu izvešana maksā ļoti dārgi, tādēļ atkritumu kaudze tikai pieņemas izmēros. Ko darīt kaimiņu mājas iedzīvotājiem?”

Atbild Ingrīda Mutjanko, Rīgas domes Mājokļa un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes priekšniece

– Atbilstoši Rīgas domes saistošajiem noteikumiem Nr. 90 Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas saistošie noteikumi, par atkritumu izvešanu vispirms atbild nekustamā īpašuma īpašnieks, bet otrā atbildīgā persona ir nekustamā īpašuma apsaimniekotājs. Tas nozīmē, ka atbildīgajai personai ar atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu jānoslēdz līgums par atkritumu izvešanu. Minēto noteikumu ievērošanu uzrauga municipālā policija, bet kontrolē pašvaldības Administratīvās pārvaldes inspektori. Pēc iedzīvotāju signāla viņi ieradīsies un fiksēs situāciju uz vietas, sastādīs aktu par noteikumu pārkāpumu. Ja atkritumi tik tiešām nebūs izvesti, vainīgais tiks sodīts.

– Reizēm iedzīvotāji jautā: “Vai tiešām policija sodīs skolu vai bērnudārzu, vai pašvaldības apsaimniekošanas uzņēmumu? Visi šie uzņēmumi taču ir Rīgas domes īpašums!”?

– Tā tas nav. Policija absolūti vienādi vērtē pārkāpumu, neatkarīgi no tā, vai vainīgais ir privāts vai pašvaldībai piederošs uzņēmums.

Iespējams, vainīgo iesākumā brīdinās un dos viņam laiku pārkāpuma novēršanai, taču, ja atkritumi netiks aizvākti, sodīs ar naudas sodu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!