Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Pārvaldnieks atsakās parādīt līgumu

“Sveicināti! Vēršamies pie jums pēc skaidrojuma. Mēs vēlamies ar savu pārvaldnieku parakstīt līgumu par mājas apsaimniekošanu un pārvaldīšanu. Taču pirms parakstīšanas vēlamies iepazīties ar pakalpojumu sniedzēju līgumiem, piemēram, par atkritumu izvešanu, u.t.t. Pie viena vēlamies redzēt pārvaldnieka atskaites par beidzamajiem pieciem gadiem. Mums pārvaldnieks var parādīt tikai līgumu ar Rīgas ūdens un citu informāciju sniegt nevēlas. Parakstīt mums līgumu ar apsaimniekotāju?” Ar cieņu, Natālija

Uz jautājumu atbild Rīgas Apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Igors Trubko:

– Ja runa ir par jaunu apsaimniekotāju, ko jūsu māja ir izvēlējusies, tad viņa izvairīšanās no atklātības ir aizdomīgs simptoms. Pirmkārt, apsaimniekotājam, kurš vēlas godīgi sadarboties ar mājas dzīvokļu īpašniekiem, ir jāsaskaņo ar viņiem apsaimniekošanas līgums. Otrkārt, viņš ar mierīgu sirdi var iedzīvotājiem parādīt līgumprojektus ar pakalpojumu piegādātājiem. Tiesa, šīs iedzīvotāju prasības apmierināšana pēc likuma nav obligāta, bez tam pastāv nianse – apsaimniekotājs līgumu ar pakalpojumu piegādātāju var noslēgt tikai pēc tam, kad mājas kopība (kopsapulce) viņu ir pilnvarojusi slēgt līgumus iedzīvotāju vārdā. Taču ikvienam pieklājīgam apsaimniekošanas uzņēmumam ir pakalpojumu piegādātāju līgumu paraugi. Kāpēc ar tiem neiepazīstināt jaunus klientus? Līgumu nosacījumi ar pakalpojumu piegādātājiem ir standartveida, tādēļ šajā jautājumā dzīvokļu īpašniekiem nav vajadzības satraukties. Vienīgā pozīcija, kas katrai mājai ir individuāla – iepriekšējā perioda parāda dzēšanas kārtība.

Tāpat iedzīvotājiem ir visas tiesības prasīt, lai jaunais apsaimniekotājs parāda atskaites par savu finansiālo darbību iepriekšējos periodos. Vislabāk to izdarīt vēl pirms mājas kopsapulce balso par konkrēto apsaimniekotāju.

Ja minētais apsaimniekotājs jau ilgi pārvalda jūsu māju, tad dzīvokļu īpašniekiem ir visas tiesības iepazīties ar spēkā esošiem līgumiem par komunālajiem pakalpojumiem, tāpat arī pieprasīt pilnu atskaiti par mājas naudas izlietojumu.

Ja apsaimniekotājs šādu informāciju nesniedz, to jāpieprasa tiesas ceļā vai arī jāsāk domāt par negodīgā apsaimniekotāja maiņu.

Otrs variants mājai noteikti izmaksās lētāk un aiztaupīs nevajadzīgu nervozēšanu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!