Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Troksnis kāpņu telpā. Ko darīt?

„Labdien! Esmu strādājoša sieviete ceturtajā grūtniecības mēnesī. Kad atbraucu mājās pēc darba, vēlos mieru un klusumu. Hormonālo svārstību dēļ jau tā ir grūti komunicēt ar cilvēkiem, gribas norobežoties, šķiet, ka citi man traucē. Problēma ir tāda, ka dzīvoju parastā dzīvoklī un maniem kaimiņiem ir bērni, un bērni visu vakaru līdz vēlai naktij skraida, bļauj, spiedz, kliedz trepju telpā.

Agrāk esmu runājusi ar šiem bērniem, taču nekas nav mainījies. Nezinu, ko iesākt. Vai man vajadzētu runāt ar viņu vecākiem? Diemžēl ar kaimiņiem nekādas draudzības man nav, tikai satiekoties sveicināmies. Baidos sabojāt attiecības ar šiem cilvēkiem, tāpēc ciešu klusu, tāpat kā to dara pārējie kaimiņi. Dubulto durvju, kas pasargātu no trokšņa, mums nav. Ja, varat, tad palīdziet ar padomu.”

Atbild Rīgas pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Krieviņa:

– Iesākumā iedzīvotājai tomēr būtu jārunā ar bērnu vecākiem. Kāpņu telpa nav paredzēta rotaļām vai citādām aktivitātēm, tā ir koplietošanas telpa, un ar to ir jārēķinās. Ja nebūs komunikācijas ar bērnu vecākiem, vecāki un arī bērni par problēmu neuzzinās, līdz ar to arī situācija nemainīsies.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 23. pantā iekļauti bērna pienākumi pret sabiedrību un 5. daļā noteikts, ka bērnam jāievēro sabiedrībā pieņemtie uzvedības noteikumi. Bērns nedrīkst aizskart citu bērnu un pieaugušo tiesības un likumīgās intereses.

Bērns šos noteikumus var nezināt, tādēļ arī jāvēršas pie viņa vecākiem, jo atbilstoši likuma 24. panta 3. daļai vecāki ir bērna likumiskie pārstāvji. Viņu pienākums ir aizstāvēt bērna tiesības un ar likumu aizsargātās intereses.

Likuma 25. panta 1. daļas 2. un 3. punktā teikts, ka bērna tiesības uz privāto dzīvi, biedrošanās un vārda brīvību vecāki var ierobežot atkarībā no viņa brieduma pakāpes, lai aizsargātu sabiedrisko kārtību, iedzīvotāju tikumību un veselību, aizsargātu citu personu tiesības un brīvības.

Policija ik reizi šādos gadījumos aicina iedzīvotājus, kaimiņus savstarpēji komunicēt un sadarboties, nevis jautājumu aktualizēt ar policijas starpniecību. Tiesībsargājošo institūciju iesaistīšana ir galējā nepieciešamība. Saņemot sūdzības no iedzīvotājiem par trokšņojošiem kaimiņiem, policija izsaukumu apkalpo un rīkojas atbilstoši katrai situācijai. Situācijas ir ļoti dažādas, un arī risinājumi atšķiras. Ļaunprātīgas, apzinātas sabiedriskās kārtības traucēšanas gadījumos vainīgās personas tiek sauktas pie atbildības.

Numuru arhīvs: spied un lasi!