Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Ģimenes trīs paaudzes vienā dzīvoklī!

Kam ir tiesības uz dzīvokļa apstākļu uzlabošanu, ja ģimenē ir pieaugums?

„Labdien! Vai varētu uzzināt, kādu atbalstu Rīgas pašvaldība sniedz jaunajām ģimenēm ar diviem bērniem, pamatojoties uz likumu „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”? Vai pastāv kāds reģistrs, kur godīgi var stāties rindā, cerot uz sadzīves apstākļu uzlabošanu?

Mūsu situācija īsumā ir šāda: visi ģimenes locekļi ir Latvijas pilsoņi, izauguši Rīgā. Kopš 1989. gada dzīvojam municipālā dzīvoklī Rīgā. 46 kvadrātmetru platībā mājo triju paaudžu pārstāvji. Šī ir ģimenes vienīgā dzīvesvieta.  Parādu mums nav, īpašumu, ko pārdot, lai uzlabotu apstākļus, arī nav.  Nav arī cerību, ka esam Latvijai vajadzīgi, kaut gan maksājam visus nodokļus! 2011. gadā, kad meitai piedzima otrs bērns, Rīgas domes Dzīvokļu pārvalde atteicās viņu uzņemt rindā, dodot rakstisku ieteikumu parūpēties par sevi pašiem. Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa deva atteikumu ar pamatojumu, ka „diemžēl jūsu ģimenē neaug bērns invalīds”, jo tādā gadījumā laikam gan atrastos attiecīgs reģistrs! Arī Administratīvajai rajona tiesai bija tas pats arguments atteikumam: ja ģimenē nav invalīda, neredzam problēmu, kāpēc triju paaudžu cilvēki nevar turpināt dzīvot divās istabiņās kā līdz šim.

Tā arī joprojām dzīvojam vienā dzīvoklī – es, mans vīrs, meita, znots, mazdēls (dzimis 2003. gadā) un mazmeita (dzimusi 2011. gadā). Meita strādā Iekšlietu ministrijas iestādē, maksā nodokļus, arī znots strādā un maksā nodokļus. Sakrāt naudu pirmajai iemaksai, lai ņemtu bankas kredītu, neizdodas, tā ir liela summa. Kur atrast „pareizo reģistru”, kas ļautu jaunai ģimenei cerēt uz  „laimīgu nākotni Latvijā”?”

Ar cieņu, Dace

Atbild Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta speciālisti

Spēkā esošie normatīvie akti paredz palīdzības sniegšanu dzīvokļa jautājumu risināšanā ļoti ierobežotam personu lokam. Šobrīd ģimene, kura audzina divus nepilngadīgus bērnus, nevar pretendēt uz palīdzības saņemšanu dzīvokļa jautājuma risināšanā, ja vien šī ģimene nav denacionalizētās mājas īrnieki vai kādam no bērniem nav noteikta invaliditāte. Ja ģimene lieto nepietiekami lielu dzīvojamo telpu, jautājums par citas dzīvojamās telpas īri risināms patstāvīgi. Pašvaldība, protams, varētu sniegt palīdzību īrētās dzīvojamās telpas apmaksai, ja ģimenei pašai tas nav pa spēkam. Par iespēju saņemt dzīvokļa pabalstu var uzzināt Rīgas domes Sociālajā dienestā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!