Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kooperatīvs vēlas sodīt parādniekus, atslēdzot kanalizāciju!

„Dzīvojam Rīgā, un mūsu dzīvokļu īpašnieku kooperatīvajā sabiedrībā „Jubilejas” pēdējā laikā tiek apspriesta jauna iniciatīva. Valde piedāvā atslēgt kanalizāciju tiem dzīvokļiem, kuru īpašniekiem iekrājies liels parāds. Nesen pat sētniece apstaigāja kāpņu telpas un vāca dzīvokļu īpašnieku parakstus šā, ja var tā teikt, projekta atbalstam. Es sākumā nopriecājos un parakstījos, bet tagad domāju, ka tā nevajadzētu darīt. Kaut kur jau esmu lasījusi, ka noslēgt kanalizāciju parādniekiem nedrīkst, tas ir likuma pārkāpums, turklāt var radīt mājā antisanitārus apstākļus.

Kopumā mūsu mājā par kanalizācijas atslēgšanu nobalsojuši 53 procenti īpašnieku, un tagad nav skaidrs, ar ko tas viss beigsies. Sakiet, lūdzu, vai kanalizācija ir obligāts pakalpojums dzīvojamā mājā? Vai drīkst daudzdzīvokļu mājā atslēgt kanalizāciju par parādiem? Cik daudziem dzīvokļu īpašniekiem jābalso par atslēgšanu, lai tā tiešām tiktu īstenota? Vai pārvaldnieks var atslēgt parādniekam kanalizāciju bez īpašnieku kopības piekrišanas? Kādus pakalpojumus vēl pārvaldnieks var atslēgt par parādiem?”

Atbild Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta speciālisti

Atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. panta otrajai daļai kanalizācijas pakalpojumu nodrošināšana ir dzīvojamai mājai obligāti veicamā pārvaldīšanas darbība, kuras mērķis ir nodrošināt dzīvojamās mājas uzturēšanu (faktiski šajā gadījumā runa pat nav par uzturēšanu, bet par mājas fizisku saglabāšanu). Arī atbilstoši dzīvojamo telpu īres tiesiskajam regulējumam kanalizācija ir obligāti nodrošināms pamatpakalpojums, līdzīgi kā sadzīves atkritumu savākšana, jo no minēto pakalpojumu kvalitātes ir atkarīga apkārtējā vide, tajā skaitā tās sanitārā drošība.

Kanalizācija ir sabiedriskais pakalpojums. Kārtību, kādā pārtraucama sabiedrisko pakalpojumu sniegšana, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 298. Saskaņā ar minēto noteikumu 29. punktu, ja lietotājs – fiziskā persona – nemaksā par dzīvojamās telpās saņemtajiem pakalpojumiem ūdensapgādes un kanalizācijas nozarē, pakalpojuma sniedzējs var samazināt sniegtā pakalpojuma apjomu līdz Pasaules Veselības organizācijas noteiktajām minimālajām sanitārajām normām – 25 litriem ūdens uz vienu personu diennaktī, par to sastādot attiecīgu aktu. Tātad normatīvie akti neparedz iespēju pilnībā pārtraukt pamatpakalpojumu (kanalizācijas un ūdensapgādes) sniegšanu fiziskām personām.

Savukārt īres tiesiskajās attiecībās atbilstoši likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 28.2. pantam kā papildu sankcija par saņemto pamatpakalpojumu (t.sk. kanalizācijas) neapmaksāšanu ilgāk par trim mēnešiem ir noteiktas tiesības izbeigt īres līgumu.

Citiem vārdiem runājot, ar parādniekiem ir jācīnās, nevis atslēdzot kanalizāciju, bet gan vēršoties tiesā ar prasību par parāda piedziņu. Maksājumi par komunālajiem pamatpakalpojumiem nav tie apjomīgākie, tādēļ daļa no parādniekiem, saņemot brīdinājumu par prasības iesniegšanu tiesā par komunālo maksājumu parādu piedziņu, savus parādus tomēr samaksā. Ja pārvaldnieks regulāri strādā ar parādniekiem un neļauj uzkrāt milzīgas parādu summas, tad pastāv lielāka iespēja atgūt parādu bez tiesvedības, jo mazāku parādu gluži vienkārši ir vieglāk atmaksāt. Ja parāds ir iekrājies bezcerīgi liels, tad „nolaižas rokas” gan parādniekam, gan pārvaldniekam, un viennozīmīgi ir jāuzsāk garais tiesvedības ceļš.

Kas attiecas uz konkrēto dzīvokļu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības „Jubilejas” valdījumā esošās dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku lēmumu par komunikāciju atslēgšanu, situācija ir šāda. Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma un Kooperatīvo sabiedrību likuma nosacījumiem jebkuras mājas dzīvokļu īpašnieki, balsojot „par” vairāk nekā 50%, ir tiesīgi pieņemt attiecīgu lēmumu, savukārt pakalpojuma sniedzējs (konkrētajā gadījumā SIA Rīgas ūdens) ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu sniegšanu savas atbildības robežās ir tiesīgs pārtraukt atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 298 „Kārtība, kādā pārtraucama sabiedrisko pakalpojumu sniegšana” 26., 27. un 28. punktu prasībām vai atbilstoši 29. punkta prasībām samazināt fiziskai personai ūdens piegādi līdz Pasaules Veselības organizācijas noteiktajām minimālajām sanitārajām normām – 25 litriem uz vienu personu diennaktī.

Kooperatīvs „Jubilejas” bez dzīvokļu īpašnieku piekrišanas nav tiesīgs atslēgt parādniekiem komunikācijas. Bez dzīvokļu īpašnieku speciāla lēmuma pārvaldnieks tā var rīkoties tikai gadījumā, ja dzīvokļu īpašnieki ar atsevišķu lēmumu ir pilnvarojuši viņu tāda veida lēmumus pieņemt patstāvīgi.

Numuru arhīvs: spied un lasi!