Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Atkal papildu rēķini par ūdeni!

„Gribu pažēloties par rēķinu, ko pirms mēneša saņēmu no namu pārvaldes. Pārvaldnieks pierakstījis man gandrīz 200 kubikmetru ūdens. Kad pajautāju, par ko man jāmaksā tik traka nauda, saņēmu atbildi: „Jūs aizmirsāt nodot dzīvokļa ūdens skaitītāju rādījumus, tas ir sods!” Bet es nebiju aizmirsusi nodot rādījumus, es gandrīz pusgadu dzīvoju Anglijā. Kāpēc gan pārvaldniekam būtu vajadzīgi mani nulles rādījumi? Lai atsūta komisiju un pārliecinās, ka sešos mēnešos neesmu iztērējusi nevienu kubikmetru ūdens. Uzskatu, ka esmu sodīta netaisnīgi!”

Komentē Rīgas apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Igors Trubko:

– Man bieži nācies cilvēkiem atgādināt, ka kārtību, kādā jānorēķinās par patērēto ūdeni, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 1013. Šis normatīvais akts tiešām paredz sodu, ja laikus nav nodoti dzīvokļos uzstādīto skaitītāju rādījumi vai skaitītāji nav verificēti. Tādā gadījumā vainīgajam dzīvokļa īpašniekam izraksta rēķinu par ūdens patēriņu atbilstoši pēdējo triju mēnešu vidējam rādījumam. Tāda kārtība saglabājas trīs mēnešus, ceturtajā mēnesī pārvaldnieks aizmāršīgajam dzīvokļa īpašniekam rēķinā ieraksta visas mājas ūdens patēriņa starpību. Esmu saņēmis vēstules no cilvēkiem, kas tādējādi saņēmuši papildu rēķinus par 200–300 un pat 900 eiro.

– Vai tad tas ir pareizi?

– Ministru kabineta noteikumi Nr. 1013 attiecas uz īpašnieku nepārņemtajām mājām. Ja mājā ir nodibināta īpašnieku biedrība vai ievēlēta pilnvarotā persona un pati māja pārņemta no pašvaldības vai valsts bilances, tad dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības pašiem apstiprināt komunālo maksājumu aprēķināšanas metodiku.

– Ko tas nozīmē?

– Pārņemto māju iedzīvotājiem Ministru kabineta noteikumi Nr. 1013 nav saistoši, īpašnieku kopībai ir tiesības atteikties no tāda soda kā ūdens patēriņa starpības pierakstīšana cilvēkiem, kuri aizmirsuši nodot skaitītāju rādījumus vai nav verificējuši mēraparātus.

– Pieņemsim, ka mēs esam nolēmuši atteikties no sodīšanas. Bet ko tad darīt ar kaimiņiem, kuri aizmirst nodot rādījumus vai laikus pārbaudīt savus skaitītājus?

– Pēc mūsu uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs pieredzes varu teikt, ka labāk tādiem cilvēkiem izrakstīt rēķinu atbilstoši normatīvam – pa 10 kubikmetriem ūdens (seši kubikmetri aukstā un četri kubikmetri karstā ūdens) katrai dzīvoklī deklarētajai personai. Šādam sodam būs audzinoša nozīme un reizē tas nebūs pretrunā ar veselo saprātu. Cilvēks var izlietot 10 kubikmetru ūdens mēnesī, bet kā iespējams izliet 200–300 kubikmetru?

– Ko darīt, ja māja nav pārņemta, bet dzīvokļa īpašnieks uz ilgāku laiku aizbrauc un nevar nodot skaitītāju rādījumus?

– Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1013 dzīvokļa īpašniekam laikus jābrīdina pārvaldnieks par gaidāmo aizbraukšanu. Tādā gadījumā namu pārvaldei nav tiesību uzrēķināt cilvēkam papildu maksu par ūdeni.

– Pat ja skaitītāji dzīvoklī nav laikus verificēti?

– Jā.

– Ko jūs domājat par MK noteikumos paredzētajiem sodiem dzīvokļu īpašniekiem?

– Uzskatu, ka nedrīkst tik bargi sodīt cilvēku, kurš visu mūžu ir godīgi maksājis par komunālajiem pakalpojumiem un tīrās nejaušības pēc vai nu aizmirsis nodot skaitītāju rādījumus, vai arī laikus nav nodevis mēraparātus verifikācijai. Pieļauju, ka var izrakstīt rēķinu pēc vidējā patēriņa vai atbilstoši noteiktajam normatīvam (10 kubikmetru vienam cilvēkam), bet nākamajā mēnesī, ja cilvēks kļūdu labo, būtu jāizdara pārrēķins.

– Cietušie iedzīvotāju jautā, kāpēc pārvaldnieks viņus nav brīdinājis, ka pienācis laiks verificēt skaitītājus, bet uzreiz sācis sodīt.

– Namu pārvaldes brīdina klientus par verifikācijas laiku. Šī informācija ir ierakstīta dzīvokļa rēķinā. Nelaime tā, ka cilvēki nepievērš uzmanību tādiem brīdinājumiem. Vai pārvaldniekam būtu jāzvana dzīvokļa saimniekam un jāatgādina tā pienākumi? Uzskatu, ka ne. Tas jau ir katra uzņēmuma resursu jautājums. Bet īstā problēma ir cita: šobrīd Ministru kabineta noteikumi Nr. 1013 liek cilvēkiem maksāt par nesaņemtu pakalpojumu. Patērētāju tiesību aizsardzības likums tādu ļaunprātību nepieļauj, saskaņā ar šo likumu cilvēkam jāmaksā tikai par tām precēm vai pakalpojumiem, ko viņš tiešām ir izmantojis. Likums stāv pāri valdības noteikumiem, tāpēc, ja lieta tiktu skatīta tiesā, cietušais cilvēks, manuprāt, varētu pierādīt, ka papildu rēķins par ūdeni viņam nav jāmaksā.

– Tātad jāmeklē aizstāvība tiesā?

– Nē, tas ir dārgs un ilgs process. Daudz vienkāršāk un lētāk būtu dzīvokļu īpašniekiem sapulcēties, pārņemt mājas pārvaldīšanas tiesības un apstiprināt taisnīgāku aprēķinu metodiku. Ja arī tas šķiet sarežģīti, tad iesaku norakstīt ūdens patēriņa skaitītāju nākamās verifikācijas termiņus un ievērot tos. Tad nebūs arī sodu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!