Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Vai drīkst paaugstināt īres maksu?

„Mūsu mājā Baldonē, Pasta ielā 20, paaugstina īres maksu pašvaldības dzīvokļu iemītniekiem. Vēlos zināt, vai SIA Rīgas pilsētbūvnieks ir tiesības tā rīkoties, ja līgumā ierakstīta apsaimniekošanas cena – 0,45 lati jeb 0,64 eiro!” Gaļina

Jurists Jurijs Sokolovskis atbild uz lasītāju jautājumiem no redakcijas pasta.

– Savulaik Rīgas dome iegādājās mājas ārpus pilsētas, lai izmitinātu dzīvokļu rindā reģistrētos iedzīvotājus. Visi, kas tādās mājās saņēma pašvaldības dzīvokļus, ir īrnieki, nevis dzīvokļu īpašnieki, tāpēc viņiem jāmaksā par īri.

Kādu īres maksu iedzīvotājiem var noteikt mājas īpašnieks? Saskaņā ar likumu „Par dzīvojamo telpu īri” maksa jāaprēķina, vadoties pēc reālajiem mājokļa uzturēšanas izdevumiem, tāpēc ir pilnīgi skaidrs, ka laiku pa laikam īres maksu nākas pārskatīt.

Nosacījumus, pēc kuriem vadoties mājas saimnieks var paaugstināt īres maksu, nosaka likums „Par dzīvojamo telpu īri” un īres līgums, turklāt līguma nosacījumi šai gadījumā var būt stingrāki nekā likuma nosacījumi. Parasti īres līgumi pašvaldības vārdā ir sastādīti korekti un tajos pārvaldniekam paredzētas tiesības paaugstināt īres maksu.

Ja dzīvokļa īrnieku neapmierina īres maksas palielināšana, viņš var iebilst un prasīt, lai konflikts tiktu atrisināts tiesas ceļā. Savukārt tiesa parasti pārbauda, vai spēkā esošā maksa sedz mājas uzturēšanas izdevumus. Ja saimnieks var pierādīt, ka viņam jāveic mājas apsaimniekošanas darbi, kas prasa papildu izdevumus, viņš tiesā uzvarēs, un tad jaunā maksa stāsies spēkā.

Ja īrnieks tiesā zaudēs, viņam nāksies par īri pēc jaunā tarifa maksāt no dienas, kad saimnieks bija paredzējis to noteikt. Nāksies arī samaksāt tiesas izdevumus.

Numuru arhīvs: spied un lasi!