Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Pietiesāja mātes īres parādu...

„Labdien! Esmu ceturtā kursa students, dzīvoju Ogrē. Problēma ir tā, ka 2012. gada 5. novembrī mana māte noslēdza dzīvokļa īres līgumu ar pašvaldības aģentūru Mālkalne. Līgums tika slēgts ar manu māti un jaunāko brāli, par mani nekādu datu šajā dokumentā nav. Pašvaldības piešķirtajā istabā bija dzīvošanai visai nepiemēroti apstākļi, tāpēc mūsu ģimene tur nekad nedzīvoja, mēs īrējām citu dzīvokli. Es pat nezināju, kur atrodas mums piešķirtais dzīvoklis! Bet pēc gada saņēmu vēstuli no tiesu izpildītāja un uzzināju, ka saskaņā ar tiesas spriedumu no manis un mātes solidāri tiek piedzīts komunālo maksājumu parāds – 1825 eiro.

Tai laikā māte bija sākusi maksātnespējas procesu, no viņas nebija ko ņemt, tāpēc visa parāda summa tika pārlikta uz mani. Kā tā var izrīkoties ar studentu? Par ko man jāmaksā? Tagad man ir bloķēti konti, ar tādu parādu es nevaru sākt patstāvīgu dzīvi.” Sergejs

Jurists Jurijs Sokolovskis atbild uz lasītāju jautājumiem no redakcijas pasta.

– Tātad ģimene no pašvaldības kā palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā saņēma dzīvokli, taču nekad īrētajā pašvaldības dzīvoklī netika dzīvojusi un sakrāja parādu. Pirmā kļūda ir tā, ka ģimene noslēdza īres līgumu, lai gan negrasījās dzīvokli lietot.

Vajag saprast: kamēr jūs skaitāties pašvaldības dzīvokļa īrnieks, jūsu pienākums ir maksāt par visiem komunālajiem pakalpojumiem. Ja vēlaties pārtraukt attiecības ar pārvaldnieku, nepietiek vienkārši aiziet no dzīvokļa vai paziņot, ka jūs tur nekad neesat dzīvojis. Savs lēmums jādara zināms pašvaldībai un oficiāli jāizbeidz līgums. Tādā gadījumā jums vairs nekrāsies parāds par komunālajiem pakalpojumiem.

Otra lieta saistīta tieši ar Sergeja situāciju. Ļoti svarīga nozīme ir tam, kādā sastāvā ģimene bija reģistrēta rindā pēc pašvaldībai piederošās dzīvojamās telpas (vai pašvaldība ņēmusi vērā Sergeju, kad piešķīra viņa mātei dzīvokli), kā arī skaidri jāzina, vai jaunā cilvēka vārds ir vai nav bijis ierakstīts īres līgumā. Ģimenes locekļi, kas kopā dzīvo vienā dzīvoklī, saskaņā ar likumu ir solidāri atbildīgi kreditora – namu pārvaldes priekšā. Tas nozīmē, ka pārvaldnieks var piedzīt parādu ne tikai no tiešā īrnieka, bet arī no jebkura cita dzīvokļa iemītnieka.

Ja Sergejs nebija kopā ar ģimeni reģistrēts rindā un viņa vārds nebija ierakstīts īres līgumā, tad attiecībā uz viņu ir pārkāptas procesuālās normas. Diemžēl jaunais cilvēks to nezināja un nepaspēja apstrīdēt tiesas spriedumu. Tagad viņam ir palikusi tikai viena iespēja – vērsties pie ģenerālprokurora ar prasību atjaunot sprieduma pārsūdzēšanas termiņu. Panākt pārsūdzēšanas termiņa atjaunošanu ir grūti, bet iespējami.

Numuru arhīvs: spied un lasi!