Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Tek dvieļu žāvētājs!

„Labdien! Mēs steidzami vēlamies noskaidrot kādu lietu! Dzīvoklī Rīgā, Lielupes ielā 60 radās noplūde dvieļu žāvētājā. Avārija notika dzīvokļa saimnieces prombūtnes laikā, tāpēc apakšējais dzīvoklis nopietni cieta. Šajās dienās augšējā dzīvokļa saimniece no apdrošināšanas kompānijas saņēma 800 eiro lielu rēķinu. Apdrošinātāji uzskata, ka tieši viņa ir vainojama apakšējo kaimiņu applūdināšanā.

Taču mēs ne reizi vien esam lasījuši, ka mājas iekšējās inženierkomunikācijas ir kopīpašums, tātad par to stāvokli atbildīgs ir pārvaldnieks. Vai tas ir taisnīgi, ka rēķins izrakstīts gados pavecajai saimniecei, kura nevarēja paredzēt avāriju un vēl ne tik nevarēja to novērst?”

Atbild Sanita Vaļuma no SIA Rīgas namu pārvaldnieks komunikāciju nodaļas:

– Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 3. panta otro daļu inženiertīkli un inženierkomunikācijas atsevišķā dzīvokļa īpašumā LĪDZ KOPĪPAŠUMA STĀVVADIEM, tai skaitā arī dvieļu žāvētāji, ir šā atsevišķā dzīvokļa īpašuma elementi. Tas pats attiecas uz virtuves aprīkojumu, ventilācijas ierīcēm, tualetes, dušas un vannas aprīkojumu.

Tas nozīmē, ka par šo ierīču un aprīkojuma tehnisko stāvokli atbildīgs ir pats dzīvokļa īpašnieks.

Saskaņā ar SIA Rīgas namu pārvaldnieks noslēgto līgumu šo ierīču un aprīkojuma remontu un tehnisko apkopi pēc iedzīvotāju pieprasījuma veic AS Rīgas siltums. Avārijas gadījumā ierīces tiek bez maksas atslēgtas, ja avārijas nav, tad par dvieļu žāvētāja atslēgšanu ir jāmaksā.

Nebūs lieki arī atgādināt Dzīvokļa īpašuma likuma 14. panta pirmajā daļā ietverto normu, proti, ka dzīvokļa īpašnieks ir atbildīgs par zaudējumu nodarīšanu citiem dzīvokļu īpašniekiem. Zaudējumi viņam jāatlīdzina normatīvajos aktos, dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumos vai savstarpēji noslēgtajos līgumos noteiktajā kārtībā. Ja dzīvokļa īpašnieks nav ar mieru labprātīgi atlīdzināt zaudējumus cietušajiem, strīds jārisina tiesas ceļā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!