Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā pareizi iestiklot balkonu?

„Labdien! Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā Imantā, dzīvokļa īpašnieks ir mans vīrs. Vēlamies šovasar beidzot iestiklot balkonu, taču esam dzirdējuši, ka tas jāsaskaņo ar pārvaldnieku, kaimiņiem un būvvaldi. Pieņemsim, ka iestiklošanas projektu mēs sagādāsim un ar pārvaldnieku vienosimies. Bet kā ar kaimiņiem? Vai mums jādabū tikai tuvāko dzīvokļu īpašnieku piekrišana, vai arī jāapstaigā visa māja? Manuprāt, tā ir tikai lieka noņemšanās. Balkons pieder mums, kāda kaimiņiem daļa, ko mēs ar to darām?” Anita

Mīļā Anita, jūs kļūdāties, saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu visas ēkas ārējās norobežojošās konstrukcijas – balkoni, terases, galerijas un lodžijas, koplietošanas telpu logi un durvis – ir mājas kopīpašums. Protams, balkonu lietot var tikai konkrētā dzīvokļa īpašnieks, bet to iestiklot vai pārbūvēt drīkst vienīgi ar pārējo mājas īpašnieku piekrišanu, jo jebkura tamlīdzīga pārbūve maina mājas kopējo izskatu.

Visas darbības ar kopīpašumu regulē Civillikuma 1068. pants: „Rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

Neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne arī kautkādi to pārgrozīt. Tādēļ katram kopīpašniekam ir tiesība protestēt pret tādu viena vai visu pārējo kopīpašnieku rīcību, un šo tiesību viņam nevar atņemt ar balsu vairākumu”.

Tātad, lai pārveidotu balkonu vai lodžiju, jums būs nepieciešama pārējo atsevišķo dzīvokļu īpašumu īpašnieku piekrišana. Turklāt būs vajadzīgi pilnīgi visu īpašnieku paraksti, jo Civillikuma izpratnē tikai vienam vienīgam kaimiņam vajag iesniegt sūdzību par jūsu iestiklojumu, un jūsu pienākums būs balkonu sakārtot sākotnējā izskatā.

Tāda pati saskaņošanas kārtība ir spēkā arī attiecībā uz jebkurām citām mājas fasādes izmaiņām, piemēram, antenu un kondicionieru uzstādīšanu.

Cilvēkiem, kas iegādājušies dzīvokli ar iestiklotu balkonu vai lodžiju, ir svarīgi pārliecināties, ka darbi veikti likumīgi, citādi ar būvvaldi būs jāskaidrojas mājokļa jaunajam īpašniekam, un viņam tiks uzlikts naudas sods. Būvvalde var arī pieprasīt, lai īpašnieks veiktos darbus legalizē ar atpakaļejošu datumu vai novāc iestiklojumu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!