Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā komunicēt ar būvdarbu veicējiem

Mūsdienu būvmeistari ir lieliski aktieri un psihologi. Būdami pieredzējuši cilvēki, viņi uzreiz atklās jūsu trūkumus – nekompetenci, smalkjūtību, bezrūpību, uzticēšanos, piekāpību. Vispirms viņi sāks pieļaut sīkus, gandrīz nemanāmus pārkāpumus. Ja jūs tos nemanīsiet vai neuzskatīsiet par vajadzīgu reaģēt, strādnieki sāks justies brīvi, un drīz vien iniciatīva būvniecības vai remontdarbu vietā piederēs viņiem, nevis jums.

Lai nodrošinātu brigādes godprātīgu darbu un labu rezultātu, pats svarīgākais ir iegūt būvmeistaru cieņu – patiesu, nevis tēlotu. Te nelīdzēs kopīga iedzeršana vai dāsnas prēmijas (tādu pasūtītāju uzskatīs vai nu par žūpu, vai cilvēku, kurš nezina naudas vērtību un bezjēdzīgi ar to mētājas).

Lūk, daži padomi, kas palīdzēs pasūtītājam sasniegt vēlamo rezultātu.

■ Pievērsiet uzmanību līguma slēgšanai. Līguma parakstīšanas stadijā jūs atrodaties izdevīgākā stāvoklī nekā būvbrigāde. Strādniekiem vajadzīgs darbs, un šis ir īstais brīdis, lai jūs viņiem darītu zināmas visas savas prasības. Viss, ko jūs būsiet piemirsuši vai uzskatījuši par nevajadzīgu ierakstīt dokumentā, vēlāk kļūs par iemeslu nikniem strīdiem. Jebkuras jūsu papildu prasības tiks uztvertas agresīvi, par to izpildi pieprasot papildu samaksu.

■ Komunikāciju ar nolīgto brigādi vēlams uzticēt vīrietim. Ja māju būvē vai remontē ģimene, tad vīram, ja to dara vientuļa sieviete, tad būs vērts paaicināt palīgā kādu radinieku vai paziņu. Vīrietim nav obligāti jābūt būvniecības speciālistam, pietiks vairāk klausīties un mazāk runāt, reizēm piekrītoši pamājot ar galvu vai iestarpinot daudznozīmīgu frāzi. Daudzos gadījumos tas strādniekus dara piesardzīgus.

■ Iespējami vairāk laika pavadiet būvlaukumā, tas neļaus strādniekiem atslābināties un halturēt. Iemācieties rīkoties ar līmeņrādi, svērteni un leņķmēru, pastāvīgi ar tiem pārmēriet visu, ko vien var. Cieņu ar to jūs neiemantosiet, bet radīsiet skrupuloza un kompetenta pasūtītāja iespaidu.

■ Vairieties būt familiārs. Visus jautājumus kārtojiet ar brigadieri, ar strādniekiem tikai sasveicinieties. Esiet laipns, bet bez lišķības. Centieties izvairīties no kopīgām pīppauzēm vai maltītēm. Nekādā gadījumā nemēģiniet strādniekiem palīdzēt darbā, tas ir tikai viņu uzdevums. Neiesaistieties domu apmaiņā, jūs strādniekiem maksājat par darbu, nevis viņu viedokli.

■ Nekādā gadījumā neļaujiet būvstrādniekiem objektā lietot grādīgus dzērienus. Lieciet viņiem saprast, ka tā ir viņu darba vieta, nevis bārs. Ja tomēr gribat sarīkot kopīgu mielastu, tad tikai pēc darbu pabeigšanas kā pateicību par labu strādāšanu.

■ Lēnāk brauksi, tālāk tiksi. Neceriet, ka darba rezultāts interesē vēl kādu bez jums! Neesiet slinks, iedziļinieties instrukcijās un tehnoloģijās un pieprasiet to precīzu izpildi. Īpaši tas attiecas uz materiālu sacietēšanas vai izžūšanas laiku. Pat ja betons izskatās sacietējis, bet grunts nožuvusi, un strādnieki vēlas ar steigu sākt nākamo operāciju (piemēram, krāsošanu), neļaujieties sevi pierunāt. Tieši nelielas atkāpes no tehnoloģijas noved pie lielām nepatikšanām.

Jāņem vērā trīs neapstrīdamas lietas:

• Instrukcijas neraksta muļķi.

• Jūsu dzīvoklis nav poligons, kur eksperimentēt ar paātrinātām tehnoloģijām.

• Strādnieki vienmēr steidzas. Laiks ir nauda!

■ Ja jums kaut kas nepatīk, nevajag uzreiz rīkot skandālu. Neļaujieties sevi izprovocēt. Nomierinieties, padomājiet, apsveriet, cik pamatotas ir jūsu pretenzijas, un tikai tad runājiet ar brigadieri. Laiku pa laikam „uzbraukt” ir derīgi, bet tikai tad, ja tam ir pamats. Lieki konflikti ne pie kā laba neved. Ja vēlaties paust savu neapmierinātību ar brigādes darbu, tiekoties tikai pamājiet sveicienu, bet nesarokojieties kā parasti. Tas atstāj iespaidu.

■ Nesteidzieties piekrist izmaiņām projektā. Vispirms visu labi apdomājiet, apsveriet, konsultējieties ar kādu, kam par tādām lietām ir saprašana. Ļoti bieži gadās, ka darbuzņēmējs vēlas izdarīt izmaiņas, jo viņam tai brīdī nav attiecīgas kvalifikācijas speciālistu, vai arī viņš vēlas samazināt darbietilpību, nemazinot samaksu.

■ Profesionāļi strādā tikai ar saviem darbarīkiem. Ja jums pastāvīgi prasa urbi vai knaibles, tas nozīmē, ka pie jums atsūtīti gadījuma cilvēki, lai mazliet piepelnītos. Un tad rodas jautājums, vai viņi pratīs darbu padarīt pienācīgā kvalitātē.

■ Raugieties, lai objektā valdītu tīrība. Laikus neaizvākti gruži ir trauksmes signāls. Tas nozīmē, ka brigādē ir slikti organizēts darbs, vāja disciplīna un neviens negrib darīt netīros darbus.

■ Stingri jāievēro subordinācija. Jācenšas visus jautājumus risināt ar brigadieri, nekādā gadījumā ne ar strādniekiem. Ja ar brigadieri jautājumu neizdodas nokārtot, jāvēršas pie firmas vadības.

■ Ievērojiet darba samaksas grafiku. Maksājiet tikai par tiem darbiem, kas paveikti laikus un pienācīgā kvalitātē.

Numuru arhīvs: spied un lasi!