Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā zāģēt un kā stādīt

„Vēlētos noskaidrot, kur man būtu jāvēršas, lai iegūtu atļauju apzāģēt zarus pie mājas augošajām liepām, un kas šādus darbus Rīgā veic. Vēl man interesē, vai ir kādi nosacījumi, kādā attālumā drīkst stādīt tūjas pie kaimiņu zemes robežas?” Roberts

Atbild Rīgas domes Mājokļu un vides departaments:

– Par apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību ir atbildīgs zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs. Piemēram, ja daudzdzīvokļu māja Rīgā nav noņemta no pašvaldības bilances, par tai piesaistīto zemes gabalu atbild apsaimniekotājs SIA Rīgas namu pārvaldnieks. Ja iedzīvotāji uzskata, ka liepa pie mājas ir pārāk sakuplojusi, viņiem, lai veiktu jebkādas darbības, vispirms ir jāsaņem rakstiska atļauja no zemes īpašnieka vai valdītāja. Apstādījumu uzturēšanu un aizsardzību galvaspilsētā pārrauga Rīgas pilsētas būvvalde.

Bet atgriezīsimies pie zaru apzāģēšanas. Kokus Rīgas pašvaldības teritorijā drīkst kopt tikai profesionāla koku kopēja arborista uzraudzībā. Zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam pašvaldības atļauja koku vainagu kopšanai (zaru zāģēšanai) nav nepieciešama, bet tas jādara saskaņā ar arborista norādījumiem, tātad jāvēršas pie sertificēta arborista pēc padoma vai praktiskas palīdzības.

Un tagad par koku stādīšanu. Normatīvie akti nenosaka koku stādīšanas attālumu līdz zemesgabala robežai, žogam un tamlīdzīgi, bet pastāv nerakstīts likums, ko labi kaimiņi ievēro, – stādīt kokus ne tuvāk par diviem metriem no žoga vai robežas. Tas ir minimālais attālums, lai koku vainagi un saknes netraucētu kaimiņus.

Ja iedzīvotāji vēlas stādīt kokus vai krūmus pie savas daudzdzīvokļu mājas, viņiem jāievēro Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 34 „Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi”, kas nosaka, ka publiskās ārtelpas apstādījumus veido un rekonstruē tikai un vienīgi saskaņā ar Būvvaldē akceptētu projektu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!