Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Pieprasām remontdarbu atcelšanu!”

Pexels.com

Dzīvokļu īpašnieki nebija pievērsuši vērību apsaimniekotāja darba plānam un tagad neko vairs nevar mainīt?

Uzņēmumi, kuri apsaimnieko dzīvokļu īpašnieku pārvaldīšanā nepārņemtās mājas, katru gadu līdz 15. oktobrim publicē remontdarbu plānus nākamajam gadam. Bieži vien dzīvokļu īpašnieki neuzskata par vajadzīgu iepazīties ar šiem plāniem, līdz nākamajā pavasarī viņi uz savas ādas izjūt šīs neuzmanības sekas.

Sāks lauzt sienas pēc dažām dienām

– Es vēlos precizēt vienu jautājumu, – raksta Arkādijs. – Mūsu mājā Caunes ielā 10 pagājušajā gadā Rīgas namu pārvaldnieks plānoja karstā un aukstā ūdens apgādes un kanalizācijas stāvvadu remontdarbus. Kā ierasts, neviens no iedzīvotājiem uz šiem priekšlikumiem nereaģēja. Tagad Rīgas namu pārvaldnieks ir nolīdzis darbuzņēmēju Smart Comfort Group un plāno sākt šos vērienīgos remontdarbus tuvāko dienu laikā.

Pēc Arkādija teiktā, vairums kaimiņu iebilst pret šiem remontdarbiem: „Mēs veicām apgaitu pa dzīvokļiem, lai noskaidrotu vispārējo viedokli. Protams, iedzīvotāji nevēlas mainīt caurules, jo lielākā daļa no tām ir aizšūtas ar rīģipša sienu un sienas flīzētas. Turklāt remontdarbu tāmi neesam redzējuši. Tagad mājai naudas pietiek, lai caurules nomainītu pirmajā un otrajā kāpņu telpā, taču mums nav ne jausmas, kad darbi tiks veikti mājas trešajā kāpņu telpā. ”

Uzņēmumā Rīgas namu pārvaldnieks dzīvokļu īpašniekiem paskaidroja, ka interesi par remontdarbiem viņi sākuši izrādīt novēloti: līgums par komunikāciju maiņu jau noslēgts, materiāli iepirkti un darbi sāksies ar iedzīvotāju piekrišanu vai bez tās.

„Esmu piedzīvojusi šīs šausmas... ”

Arī dzīvokļu īpašnieku viedokļi atšķiras. „Es nevēlos mainīt caurules, jo esmu jau pieredzējusi šīs šausmas citā savā īpašumā, ” saka Alla. „Strādnieki urba sienā no vannas istabas puses un tualetē izkrita sienas gabals. Izlūzušo gabalu sienā nesalaboja, lai gan viņiem bija betona masa tieši šādiem darbiem. Stāvvada cauruli kaut kā ielika, bet kanalizācijas cauruli ielika šķībi. Uz jautājumu – kāpēc? – ar gudru seju atteica, ka citādi ūdens neaizplūdīs; uz piezīmi, ka apmēram 30 gadus viss aizplūda ideāli un vecā caurule stāvēja taisni, paziņoja, ka mēs neko nesaprotam. Tad viņi nogrieza dvieļu žāvētāju, bet vecos asos un robainos ap 2 cm garos stiprinājumus – atstāja. Tikai pēc sūdzības priekšniekam viņi nogrieza stiprinājumus tuvāk sienai un nedaudz noslīpēja. Pilnībā noņemt stiprinājumu atteicās, jo tas neesot iespējams (vairāk gan šķita, ka liela ķēpāšanās). Griesti bija sabojāti, jo savienojot stāvvadu ar augšējo dzīvokli, viss tā arī palika: mums pašiem nācās nolīdzināt putu slāni un ar izlīdzinošo betonu salabot griestus. Tualetes pods tika uzstādīts tā, kā viņiem patika un bija ērti, taču ne tā, kā bija agrāk – tuvāk sienai. Pods tagad atrodas gandrīz mazās telpas vidū, attālums no sienas ir 22 cm (bija 10 cm).”

Taču Viktorija stāsta, ka nevar sagaidīt, kad tiks ieliktas jaunās caurules: „Es tikai gaidu, kad meistari nonāks līdz maniem stāvvadiem, visas caurules jau ir noklātas ar rūsu un nav tālu no avārijas!”

Apsaimniekotājs neko nepārkāpj

Jurists Viktors Kuriņš, kuram uzdevām Arkādija atsūtīto jautājumu, skaidro, ka Rīgas namu pārvaldnieks ir tiesīgs sākt plānotos darbus, neskatoties uz iedzīvotāju iebildumiem:

– Atbilstīgi normatīvajam regulējumam apsaimniekošanas uzņēmumam ir pienākums līdz 15. oktobrim iepazīstināt dzīvokļu īpašnieku valdījumā nepārņemto māju dzīvokļu īpašniekus ar remontdarbu plāniem nākamajam gadam. Lietā nav strīda par to, ka darbu plāns mājai Caunes ielā 10 tika publicēts laikā. Dzīvokļu īpašniekiem ir dotas sešas nedēļas, lai apspriestu plānu un veiktu tajā izmaiņas, piemēram, balsotu par to, vai tie paši darbi tiks pabeigti pēc trīspusējās vienošanās vai pēc cita grafika. Tā kā dzīvokļu īpašnieki laikus nepieņēma kopības lēmumu, tālākais ir atkarīgs no apsaimniekotāja. Saņēmis sūdzību no iedzīvotājiem, apsaimniekotājs pēc paša vēlēšanās var nākt viņiem pretim un darbus atlikt, taču, ja tomēr darbus sāks un veiks pēc iepriekš plānotā grafika, neviens normatīvais akts netiks pārkāpts.

Numuru arhīvs: spied un lasi!