Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Renovācijas efektu jūtam jau tagad!”

Uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs vadībā atjaunota viena no skaistākajām mājām Brīvības ielā 

Kompleksā renovācija pabeigta daudzdzīvokļu mājai Brīvības ielā 352, Rīgā. Projektu sekmīgi un laicīgi izdevies realizēt apsaimniekošanas uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs uzraudzībā. Turklāt dzīvokļu īpašnieki no finanšu institūcijas Altum saņems ievērojamu Eiropas fondu atbalstu – vairāk nekā 373 tūkstošus eiro.

Pusgadsimts bez jaunas kanalizācijas sistēmas

Mājas Brīvības ielā 352 iedzīvotāji par atjaunošanu un siltināšanu sāka runāt jau 2014. gadā. Par to stāsta viena no mājas valdes loceklēm Mārīte Krasavceva.

– Mūsu māja ir celta 1956. gadā, tajā ir 38 dzīvokļi, – stāsta Mārīte. – Vēl nesen mājas stāvoklis bija bēdīgs. Galu galā iedzīvotāju neatcerējās, ka šeit kādreiz būtu mainīts jumts vai kanalizācijas sistēma.

Nonācām līdz situācijai, ka no jumta krita dekoratīvie elementi, balkoni pagalma pusē arī vairs neradīja uzticību.

Izvēlējāmies jaunu mājas apsaimniekotāju

Mārīte Krasavceva atzīst, ka mājas atjaunošanas organizēšana bijis smags darbs. Diskusija par to sākusies vēl pie iepriekšējā apsaimniekotāja, bet tur nekas vairāk par runāšanu nav sanācis. Iedzīvotāji nevarēja tikt pie pārvaldnieka pat uz parastu sarunu, atceras mājas pārstāve:

– Nebijām mierā ar tādu apsaimniekošanas modeli, tādēļ pirms dažiem gadiem izvēlējāmies citu apsaimniekošanas uzņēmumu – Rīgas namu apsaimniekotājs.

Piekrita pat pensionāri

Šis apsaimniekotājs iedzīvotājus atbalstīja, tomēr liela daļa no darba bija jāpaveic mājas aktīvistiem.

– Pirmajā balsojumā dzīvokļu īpašnieki ar lielu balsu vairākumu atbalstīja atjaunošanas ideju, – stāsta Mārīte. – Taču tad sākās pandēmija, neskaidrība par nākotni un siltināšanas atbalstītāju skaits nedaudz samazinājās. Man nācās doties pie katra dzīvokļa īpašnieka un izskaidrot situāciju.

Dzīvokļu īpašnieki Mārīti uzklausīja, jo viņa ir sena mājas iedzīvotāja. Galu galā pat pensionāri piekrita atbalstīt atjaunošanas projektu:

– Arī katram vecāka gadagājuma cilvēkam ir mantinieki, kuriem viņš vēlētos atstāt savu nekustamo īpašumu labā stāvoklī.

 
Projekta ietvaros tika pilnībā atjaunoti balkoni.

Specifiskās īpatnības

Mājas Brīvības ielā 352 atjaunošanas projektam bija savas īpatnības. Piemēram, šo veco māju nevarēja siltināt no galvenās fasādes. Siltināšanu veica tikai no pagalma puses.

– Siltināto dzīvokļu īpašnieki jau ir sajutuši pirmo efektu, – komentē Mārīte, – parasti vasarās istabās ir ļoti karsti, šovasar tādu karstumu viņi nejuta.

Projekta ietvaros tika pilnībā atjaunoti balkoni un uzlikts jauns jumts, arī bēniņi ir iztīrīti un nosiltināti. Pagrabstāvā, kas sākotnēji bija paredzēts kā plaša bumbu patvertne, ir nosiltināti pārsegumi.

– Atjaunota arī pamatu apmale, – turpina uzskaitīt mājas pārstāve. – Nomainīti kanalizācijas sistēmas guļvadi un stāvvadi. Uzstādīti jauni radiatori ar individuālo siltuma uzskaites sistēmu, tāpēc tagad katrs dzīvokļa īpašnieks maksās par reāli iztērēto siltumenerģiju.

Kā tiek uzskaitīts siltums?

Attiecībā uz siltuma uzskaiti dzīvokļu īpašnieki izvēlējās nevis alokatorus, bet siltumpatēriņa skaitītājus, kas uzstādīti uz katra apkures stāvvada dzīvoklī un ņem vērā siltumenerģiju, kas iztērēta konkrētas telpas apkurei.

Starp citu, ne visi iedzīvotāji piekrita projekta ietvaros uzstādīt jaunus radiatorus. Daudzi izvēlējās paturēt vecos čuguna radiatorus, kas tika modernizēti, lai iedzīvotāji varētu individuāli regulēt siltuma padevi.

Interesanti, ka mājas atjaunošanas projekta ietvaros dzīvokļu īpašniekiem nebija jāmaina karstā un aukstā ūdens padeves stāvvadi. Kāpēc tā? Izrādījās, ka šis darbs mājā jau bijis veikts agrāk, kad pirms vairākiem gadiem iedzīvotāji par to samaksāja no mājas uzkrājuma līdzekļiem.

 
Siltināšana veikta tikai no pagalma puses. „Siltināto dzīvokļu iemītnieki jau ir sajutuši efektu,” komentē Mārīte, „ parasti viņu istabās vasarās ir ļoti karsts,  bet šogad tādu karstumu nejuta.

„Ar būvniekiem sadzīvojām ļoti draudzīgi!”

Dzīvokļu īpašniekiem šajā mājā paveicās ar renovācijas kvalitāti, stāsta Mārīte Krasavceva:

– Esam ļoti apmierināti ar būvfirmas PRO DEV pakalpojumiem. Komanda strādāja perfekti, katrs rūpīgi darīja savu darbu. Visu šo laiku ar būvniekiem komunicējām ļoti draudzīgi.

– Vai visi darbi mājā tika pabeigti renovācijas projekta ietvaros?

– Pagaidām vēl nav veikts kāpņu telpu kosmētiskais remonts. Mēs to atstājām nākotnei. Katras kāpņu telpas iedzīvotāji jau spriež, kā pēc iespējas ātrāk organizēt šos darbus.

– Kas jums kā mājas vecākajai bija visgrūtākais uzdevums mājas atjaunošanas procesā?

– Dzīvokļu īpašnieku parakstu vākšana, skaidrojošais darbs kaimiņiem. Turklāt man bija jāparaksta ļoti daudz dokumentu.

– Cik dzīvokļu īpašnieki maksās par mājas atjaunošanu?

– Finanšu institūcijas Altum izsniegto aizdevumu esam sākuši atmaksāt avansā – šobrīd maksājums ir 1,52 eiro par vienu dzīvojamās platības kvadrātmetru, kas par dzīvokli mēnesī ir 70–90 eiro. Drīzumā tiks veikts individuāls aprēķins katra dzīvokļa īpašniekam atkarībā no tā, vai viņa dzīvoklī ir nomainīti logi, radiatori utt.

„Šī nauda ir dāvana iedzīvotājiem”

Mājas Brīvības ielā 352 atjaunošanas darbus komentē uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs attīstības direktors Aleksandrs Sakovskis:

– Šīs mājas atjaunošanas organizēšanu sākām 2018. gadā. Neslēpšu, ka bija dažas problēmas. Piemēram, mājai ir piebūve, kur iepriekš atradās bērnudārzs, kas tagad pārveidots par vairākiem dzīvokļiem. Šo dzīvokļu īpašnieki bija pret mājas atjaunošanu, jo uzskatīja, ka viņu piebūvē viss ir kārtībā. Tomēr viņiem bija jāpakļaujas vairākuma viedoklim.

– Cik izmaksāja renovācija un kādu līdzfinansējumu iedzīvotājiem izdevās saņemt?

– Kopējās darbu izmaksas bija viens miljons un 106 tūkstoši eiro (ar PVN). Vienlaikus finanšu institūcija Altum dzīvokļu īpašniekiem piešķīra Eiropas grantu 373 tūkstošu eiro apmērā. Tā ir nauda, ko iedzīvotāji saņēma kā dāvanu no valsts, kas nav jāatdod.

 
„Nebija iespējams nosiltināt mājas ārējo vēsturisko fasādi. Bet energoauditors to ņēma vērā savos aprēķinos,” stāsta būvuzraugs Andrejs Čevers.

Altum kredīts ļoti izpalīdzēja

– Kur dzīvokļu īpašnieki ieguva vēl 737 tūkstošus eiro, lai samaksātu atlikušās darbu izmaksas?

– Šādām mājām aizdevumu bankā saņemt ir ļoti grūti, tādēļ trūkstošo summu viņiem arī piešķīra Altum, taču nevis kā dotāciju, bet gan kā aizdevumu uz 15 gadiem ar 3,5% likmi gadā.

– Visur tiek stāstīts, ka esošās programmas ietvaros Altum iedzīvotājiem piešķīra Eiropas līdzfinansējumu 50% apmērā no mājas atjaunošanas darbu izmaksām. Kāpēc šajā gadījumā iedzīvotāji saņēma mazāk par pusi, drīzāk vien trešdaļu no izmaksām?

– Jāsaprot, ka finanšu institūcijā Altum Eiropas grantus piešķir tikai tiem darbiem, kas saistīti ar daudzdzīvokļu mājas energoefektivitātes paaugstināšanu. Mājas Brīvības ielā 352 dzīvokļu īpašnieki vienlaikus ar siltināšanu izvēlējās paveikt citus lielus darbus, piemēram, atjaunot balkonus. Viņiem tas bija jādara par saviem līdzekļiem.

„Šī ir mūsu darba neredzamā daļa”

– 2022. gadā Latvijā tika fiksēta ļoti augsta būvniecības inflācija, daudziem darbiem sadārdzinājums sasniedza pat 20–40%. Iedzīvotāji no cenu kāpuma nenobijās?

– Būvnieku cenu piedāvājums šim projektam bija izveidots 2022. gadā. No priekšlikuma izstrādes līdz darba sākšanai pagāja gandrīz gads. Šādās situācijās daudzas būvfirmas atsakās no neaktuālā piedāvājuma un dzīvokļu īpašniekiem izsniedz jaunas tāmes, kas atbilst aktuālajām cenām. Taču šajā gadījumā būvnieki turēja solījumu un pabeidza renovāciju atbilstīgi sākotnējam cenu piedāvājumam. Mums kā projektu vadītājiem nācās sēsties ar būvfirmas pārstāvjiem pie sarunu galda un rūpīgi pārrunāt visas šīs detaļas. Šī ir neredzamā, bet iedzīvotājiem ļoti svarīgā mūsu darba daļa.

 
Galvenā fasāde ir atjaunota, pieveršot lielu uzmanību detaļām.

Iedzīvotāji paši sev palīdzēja

– Vai mājas atjaunošanas organizēšanā aktīvi piedalījās arī paši iedzīvotāji?

– Jā, šajā mājā ir ļoti aktīva valde trīs cilvēku sastāvā. Aktīvo dalībnieku vidū ir viena ļoti cienījama gadagājuma kundze, kura ir klāt visās sanāksmēs un labprāt ierodas uzņēmuma birojā ar priekšlikumiem. Mums bija daudz strīdu, diskusiju, jautājumu, bija arī nesaprašanās brīži. Varu teikt, ka daži dzīvokļu īpašnieki neticēja, ka darbi tiks pabeigti, renovācijas projektu uzskatīja par pārāk grandiozu... Taču mums izdevās. Turklāt daudzus papildu darbus mājā organizējām jau saskaņotā finansējuma ietvaros. Tas kļuva iespējams tikai tāpēc, ka iedzīvotāji tieši iesaistījās diskusijās un izteica savus priekšlikumus.

Izvestas vairāk nekā 11 tonnas šīfera

Būvuzraugs Andrejs Čevers stāsta, ka mājas Brīvības ielā 352 jau pašā darbu sākumā radušās neparedzētas grūtības. Tomēr būvnieki kopā ar mājas apsaimniekotāju veiksmīgi tikuši galā ar šiem izaicinājumiem.

– Plānojot darbus, neviens nevarēja zināt, ka zem viļnota šīfera seguma uz mājas jumta ir vēl viena vecāka plakanu rombveida šīfera plaksnīšu kārta. Izrādās, būvnieki, savulaik remontējot jumtu, nebija ievērojuši tehnoloģiju un veco segumu nebija noņēmuši. Mums tas nozīmēja no jumta noņemamā un utilizējamā materiāla apjoma dubultošanos. Kopumā no šīs mājas nācās izvest 11–12 tonnas šīfera, kas radīja papildu izmaksas.

– Tagad māja izskatās skaista, bet kas notiks, ja pēc mēneša vai diviem iedzīvotāji darbā pamanīs slēptas nepilnības?

– Būvnieku garantija būs spēkā piecus gadus no objekta nodošanas ekspluatācijā. Ja siltinātās mājas iedzīvotāji atklāj kādus trūkumus vai defektus, viņi zvana man – būvuzraugam. Tālāk kopā ar izstrādātāju apsekojam attiecīgās vietas, fiksējam defektus un dodam laiku būvniekam to novēršanai.

– Šai mājai nebija iespējams nosiltināt fasādi, kas vērsta pret Brīvības ielu. Vai tas netraucēs sasniegt noteikto siltumenerģijas ietaupījumu?

– Jums taisnība, ārējā fasāde ir vēsturiska, to siltināt nebija ļauts. Taču energoauditors savos aprēķinos to bija ņēmis vērā. Viņš aprēķināja, ka lielākai efektivitātei mājā nepieciešams izmantot biezāku siltinājuma slāni iekšējo fasāžu siltināšanai. Ja parasti šiem nolūkiem izmanto 150 mm biezu vates slāni, tad šajā projektā tika izmantots 200 mm biezs slānis. Bēniņi siltināti ar 40 mm slāni, pagraba pārsegums ar 100 mm vates kārtu. Tas viss ir pietiekami uzlabojis mājas energoefektivitāti, un iedzīvotāji noteikti sajutīs siltuma ekonomiju.

Numuru arhīvs: spied un lasi!