Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Rīgas namu apsaimniekotājs: remonti par pusmiljonu eiro

Apsaimniekošanas uzņēmumam no iedzīvotājiem nav noslēpumu!

Maijā uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs piedāvāja klientiem iepazīties ar savu gada bilanci. Tādā veidā privāts apsaimniekošanas uzņēmums, kurš apsaimnieko vairāk nekā 150 māju Rīgā un tās apkārtnē, parādīja pilnīgu atklātību. “Atskaitīties par visiem tēriņiem, uzrādīt dokumentus un atbildēt uz ikvienu iedzīvotāja jautājumu ir mūsu darbības princips,” saka uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs valdes priekšsēdētājs Igors Trubko.

Apsaimniekošanas uzņēmumā uzskata, ka īstie saimnieki mājā ir dzīvokļu īpašnieki, bet pārvaldnieks tikai izpilda viņu lēmumus un vēlmes (vajadzības gadījumā palīdzot ar padomu un kopsapulču organizēšanu). Tāda lietu kārtība dod negaidītus rezultātus. Pagājušajā gadā uzņēmuma klienti savu māju remontos ieguldīja gandrīz pusmiljonu eiro, bet šogad prasa darbu turpinājumu.

Palīdzēs ikvienai mājai

Uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs ir dibināts 2005. gadā, bet apsaimniekošanas darbu sāka 2006. gadā.

– Pirmie mūsu klienti bija septiņu māju iedzīvotāji Salaspilī. Patlaban apsaimniekojam vairāk nekā 150 māju, – stāsta I. Trubko. Tikai 2016. gadā mūs par apsaimniekotāju izvēlējās vēl 19 daudzdzīvokļu mājas (535 dzīvokļi), šajā gadā process nav apstājies – gada pirmajos mēnešos klāt nākušas 9 mājas ar 261 dzīvokli.

Uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs no citiem atšķiras ar to, ka klientus nedala – uzklausa ne tikai lielas, bet arī mazas, visai bieži arī diezgan bēdīgā stāvoklī esošas mājas iedzīvotājus. Šādu 6–8–10 dzīvokļu mājās ir nepieciešama nopietna palīdzība, lai saorganizētos, pieņemtu lēmumus, uzkrātu līdzekļus un veiktu remontu. Tādēļ mājās, kuru iedzīvotāji gadiem ir dzirdējuši tikai vienu atbildi: ”Naudas nav!”, tagad notiek jumtu remonts, komunikāciju nomaiņa, pagrabu nostiprināšana.

Remonti kļūst pieejami

Viens no iemesliem, kādēļ dzīvokļu īpašnieki izvēlas Rīgas namu apsaimniekotāju, ir vēlme pašiem kontrolēt savas mājas finanses. Savukārt uzņēmums finanšu un citā dokumentācijā nodrošina pilnīgu caurspīdīgumu. Reizēm dzīvokļu īpašnieki izvēlas uzņēmumu Rīgas namu apsaimniekotājs, jo viņu iepriekšējais pārvaldnieks neefektīvi izlietojis remontiem uzkrātos līdzekļus. Citos gadījumos iedzīvotāji sūdzas, ka vecais pārvaldnieks piedāvājis pavisam citus remontdarbus, nekā viņam prasīti, turklāt sadārdzinājis cenas.

– Piemēram, dzīvokļu īpašnieki Rīgā, Valdeķu ielā 55, jau sen vēlējās jumta remontu, – stāsta I. Trubko, – un, pārņemot šo māju apsaimniekošanā, mums izdevās darbu paveikt par 50 tūkstošiem eiro lētāk, nekā bija piedāvājis iepriekšējais pārvaldnieks.

Savukārt māja Rīgā, Ezera ielā 5A, pārnākot apsaimniekošanā uz uzņēmumu Rīgas namu apsaimniekotājs, varēja novērst avārijas situāciju un nostiprināt mājas pagraba pārsegumus, ieekonomējot 60 tūkstošus eiro. Igors Trubko stāsta:

– Pagājušajā gadā mēs septiņām mājām nomainījām jumtus, un pēc Salaspils iedzīvotāju uzdevuma sākām teritoriju labiekārtošanas darbus, tā kā desmit gadu laikā, kopš strādājam šajās mājās, lielākā daļa iekšdarbu jau ir paveikti.

Apsaimniekošanas uzņēmuma paveikto remontdarbu skaits pastāvīgi palielinās:

– Piemēram, 2015. gadā mēs iedzīvotājiem palīdzējām veikt remontdarbus par 364 tūkstošiem eiro, bet 2016. gadā – jau par 486 tūkstošiem eiro. Katru gadu mūsu klienti sakrāj ap pusmiljonu eiro, turklāt pirmie, kuriem darbus izdevies veiksmīgi izpildīt, paši nāk ar lūgumu palielināt uzkrājumiem paredzēto līdzekļu apjomu.

Svarīgi, ka dzīvokļu īpašniekiem nav jāuztraucas par savas mājas remontdarbu uzkrājuma fonda likteni. Neatkarīgs revidents savā slēdzienā par uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs darbību ir atzīmējis, ka uzņēmuma uzkrājumi nedrošiem parādiem uz 2017. gadu ir 517 tūkstoši eiro. Tas nozīmē, ka uzņēmuma akcionāri gadiem nav izņēmuši nopelnītās dividendes, bet novirzījuši peļņu uzņēmuma stiprināšanai.

Latvija nepadodas!

– Jāatzīmē, ka Rīgā un Rīgas apkārtnē ir saglabājušies vairs tikai divi lieli apsaimniekošanas uzņēmumi ar latviešu kapitālu: tas ir pašvaldības uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks un privātais uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs, – stāsta I. Trubko. Pārējos apsaimniekotājus – SIA LATIO Namsaimnieks, SIA RBS Skals apsaimniekošana, AS Hausmaster, SIA Labo namu aģentūra u.c. – ir iegādājies Lietuvas investors. Sekas tam ir konkurences saasināšanās, tādēļ ka lietuviešu uzņēmumi strādā agresīvi. Tomēr priecājamies, ka šajā sarežģītajā tirgus situācijā pārstāvam vietējo uzņēmējdarbību…

Par izaugsmi runājot, uzskatu, ka tā notiek tādēļ, ka aktīvi kontaktējam ar iedzīvotājiem, iespējams, savu daļu ”nospēlē klusais telefons”, jo dzīvokļu īpašnieki dalās pieredzē, – saka I. Trubko.

Iedzīvotāji paši vēlas komplekso renovāciju

Interesanti, ka beidzamā gada laikā daudzas mājas, kuras apsaimnieko uzņēmums Rīgas namu apsaimniekotājs, ir aizdomājušās par mājas komplekso renovāciju, piesaistot Eiropas Savienības struktūrlīdzekļu līdzfinansējumu.

Pagājušajā gadā šādu vēlmi izteica aptuveni 20 mājas. Pagaidām viena māja – Celtnieku ielā 2, Salaspilī – ir veikusi visas procedūras, kas saistītas ar dokumentācijas noformēšanu un gatavojas konkursam, lai izvēlētos būvdarbu veicēju. Vēl piecas mājas ir pieņēmušas lēmumu (savākušas nepieciešamo balsu skaitu) un tagad gatavo energoauditu, tehniskās apsekošanas dokumentāciju un projektu. Piecās mājās notiek aptauja lēmuma pieņemšanai.

– Septiņās mājās aptauja tika veikta, bet pēc balsu apkopošanas izrādījās, ka ”par” balsojuši vairāk nekā puse, bet vajadzīgās 2/3 balsu savākt nav izdevies. Protams, tiem, kuri cerēja uz renovāciju, ir skumji, bet nav nekas traģisks, šādās mājās darbus var veikt pakāpeniski, pa etapiem, – stāsta Igors Trubko.

Numuru arhīvs: spied un lasi!