Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Zagļi posta siltummezglus – maksā dzīvokļu īpašnieki

Zagļi atkal ķērušies pie vecā rūpala – iekļūst ar signalizāciju neapsargātos pagrabos un sagādā mājai simtiem eiro lielus zaudējumus

Rīgā atkal aktivizējusies banda, kas specializējas siltummezglu aplaupīšanā, ziņo uzņēmumā Rīgas siltums. Zagļi uzlauž siltummezglu durvis pagrabos un nozog vērtīgākās iekārtas detaļas, kuras pēc tam realizē kā „krāsaino metālu”.

Negodīgākais šajā stāstā – zagļu „vinnests” ir daži desmiti eiro, bet iedzīvotājiem remonts nekad nav lētāks par vairākiem simtiem, reizēm var sasniegt pat tūkstoti eiro.

Rīgas siltums informē, ka tikai šogad jau tikuši uzlauzti 22 māju siltummezgli. Salīdzināšanai, šāds skaits tika aplaupīts visa 2015. gada laikā. Taču nepārspēts rekords tomēr bijis 2013. gads, kad nelieši sabojājuši 80 galvaspilsētas māju siltummezglus.

Siltumapgādes uzņēmumā stāsta, ka zagļi vispirms noskata tādus pagrabus, kuros iekļūšana ir pēc iespējas vienkāršāka. Piemēram, vecas durvis, visparastākās slēdzenes. Kaut arī lielākajā daļā Rīgas māju apsaimniekotāji jau ir ielikuši kārtīgas metāla durvis, zagļus tas nemulsina. Viņi iepraktizējušies šādas durvis „atgriezt kā konservu kārbas”.

Iekļuvuši siltummezglā, zagļi vispirms cenšas noņemt automātiskās vadības bloku, cirkulācijas sūkni, procesorus, termometrus, manometrus u.c. aprīkojumu. Diemžēl visa atlikusī iekārta vienalga ir sabojāta.

Pirmais signāls, ka mājas siltummezgls ir apzagts – krānos pazūd karstais ūdens, nākamais – atdziest radiatori.

– Apkures sezonas laikā, kā arī pie negatīvas āra gaisa temperatūras tas ir ļoti bīstami, – saka Rīgas siltums valdes loceklis Uģis Osis. Temperatūra dzīvojamās telpās samazinās ļoti strauji. Ja līdz avārijas remontdarbu sākumam iedzīvotāji dzīvokļos var sildīties ar elektrību, tad pagrabu, bēniņus vai kāpņu telpu tādā veidā sildīt nav iespējams. Ja ārā ir sals, tad līdz cauruļu aizsalšanai ilgi nav jāgaida. Kas notiek tālāk, ir skaidrs – caurules plīst un mājai jāgādā tūkstoši eiro to nomaiņai.

Rīgas siltums speciālisti apgalvo, ka līdz tam cenšas nenonākt un apzagtās mājām steidzamības kārtā nodrošina ar pagaidu siltumpadevi. Taču iedzīvotājiem tik un tā ir jāgādā līdzekļi siltummezgla atjaunošanai.

Apsaimniekotāji uzskata, ka vienīgais uzticamais veids kā pasargāt pagrabus no zagļu iebrukuma, ir apsardzes signalizācijas uzstādīšana. Kaut arī šāds pakalpojums rīdziniekiem izmaksā vidēji 50 centus mēnesī, apsardzei līdzekļus tērēt atļaujas tikai 160 no 4000 uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks apsaimniekošanā esošajām mājām.

Tikt pie signalizācijas nav sarežģīti – nepieciešams mājas vairākuma balsojums par šāda pakalpojuma nepieciešamību un tāme par darbu un vēlākās apkalpošanas izmaksām. Starp citu, zagļi ir atsākuši postīt ne tikai siltummezglus, bet nelaiž garām arī liftu motortelpas. Tādēļ prātīgi pie viena ar signalizāciju aprīkot arī mājas bēniņus.

Numuru arhīvs: spied un lasi!