Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Visekonomiskākais risinājums šobrīd!”

Daudzdzīvokļu mājai Vecmīlgrāvī atsaka atļauju siltināt gala sienu: kur problēma?

Simtiem daudzdzīvokļu mājām Rīgā, izmantojot profilētā dzelzs loksnes, ir nosiltinātas fasādes gala sienas. Pēc ekspertu domām, šāda izolācija spēj mazināt siltumenerģijas izmaksas mājā par aptuveni 3–5%, kā arī paaugstina komfortu mājas stūra dzīvokļos. Taču Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departamenta (PAD) darbinieki mājas Augusta Dombrovska ielā 41 iedzīvotājiem Vecmīlgrāvī šādam siltināšanas veidam atļauju nedeva.

Kāpēc būvniecību uzraugošās iestādes līdz šim iedzīvotājiem neliedza izvēlēties šo siltināšanas tehnoloģiju, bet tagad neļauj? Mēģinājām to noskaidrot.

Nav īstais dizains

Māju Augusta Dombrovska ielā 41 Vecmīlgrāvī apsaimnieko dzīvokļu īpašnieku kooperatīvā sabiedrība DzĪKS Ziemeļblāzma un uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Olga Ozerska stāsta, ka vēl 2023. gadā uzņēmums bez šķēršļiem organizējis citu māju gala sienu siltināšanu, izmantojot profilētās metāla loksnes.

– Taču 2024. gada sākumā no Pilsētas attīstības departamenta saņēmām vairākus iebildumus pret iecerētajiem darbiem mājā Augusta Dombrovska ielā 41. Pirmkārt, departaments mums lūdza iesniegt dzīvokļu īpašnieku lēmumu (balsojuma protokolu) par šādiem siltumizolācijas darbiem, ko mēs arī izdarījām. Otrkārt, rajona arhitekts savā slēdzienā norādīja, ka profilētā dzelzs loksnes izmantot nav pieļaujams, jo to izskats neatbilst fasādes apdarei. Mums ieteica izvēlēties citu gala apdares risinājumu, piemēram, cementa skaidu plātnes.

„Iedzīvotājiem tas nav izdevīgi...”

Līgums par mājas Augusta Dombrovska ielā 41 gala sienu siltināšanu noslēgts ar uzņēmumu A & A. Siltināšanas darbos pieredzējušais uzņēmuma vadītājs Aleksandrs Buņins neslēpj, ka, mainot iecerēto apdares materiālu, var rasties nopietns darbu izmaksu pieaugums:

– Būvniecības tirgū līdzīgu darbu veikšanai vislētākais materiāls ir profilētā dzelzs loksnes, ko Rīgā plaši izmanto daudzdzīvokļu māju gala sienu siltināšanas noslēdzošajā apdares kārtā. Cementa skaidu plātņu lietošana var palielināt darba izmaksas par 30–40%.

Vai šādas izmaksas iedzīvotājiem būs pa kabatai? Olga Ozerska par to nav pārliecināta, jo jau tagad daudzdzīvokļu mājās skaita katru eiro. Un pats galvenais, siltināšanas projekta saskaņošanas kavēšanās dēļ darbus var nākties pārcelt uz nākamo gadu, kas iedzīvotājiem arī nav izdevīgi, jo būvniecības pakalpojumu un materiālu izmaksas pastāvīgi aug.

– Mūsu kooperatīvs apsaimnieko 15 mājas un līdz šim esam siltinājuši tikai piecstāvu māju gala sienas, šī ir mūsu pirmā pieredze deviņstāvu 602. sērijas mājas gala sienu siltināšanā, – stāsta valdes priekšsēdētāja. – Taču jebkurā gadījumā siltumizolācija ir ļoti svarīga, jo tā ļauj uzreiz atrisināt divas problēmas: saglabāt siltumu stūra dzīvokļos un samazināt starppaneļu šuvju remonta izmaksas. Joprojām nezaudējam cerību, ka varēsim mājas Augusta Dombrovska ielā 41 gala sienas nosiltināt šajā sezonā, izmantojot lētas profilētā metāla loksnes.

„Lūdzam izsniegt atļauju”

DzĪKS Ziemeļblāzma apstrīdēja PAD sagatavoto lēmumu, vēršoties pie departamenta direktora vietnieka administratīvajos jautājumos. Savā iesniegumā kooperatīva vadītāja atsaucās uz to, ka pēdējo trīs gadu laikā, ievērojot dzīvokļu īpašnieku kopību lēmumus un izmantojot ventilējamo fasāžu tehnoloģiju, bet gala apdarē profilētās metāla loksnes, ir veiksmīgi realizēti astoņi (!) gala sienu siltināšanas projekti. Tādā veidā uzņēmums DzĪKS Ziemeļblāzma ir nosiltinājis mājas Vecmīlgrāvja 1. līnijā, 48, 50 un 54, Stiebru ielā 6, Kāvu ielā 1un Meldru ielā 28.

Visi minētie projekti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir saskaņoti Pilsētas attīstības departamentā un pēc darbu pabeigšanas veiksmīgi nodoti ekspluatācijā. Iedzīvotāji darbu kvalitāti ir novērtējuši kā teicamu un ir apmierināti ar sasniegtajiem rezultātiem. Daudzi pēc vienas gala sienas siltināšanas sākuši krāt naudu, lai siltinātu arī otru galu.

„Lūdzu vērst uzmanību uz faktu, ka blakus mājai Augusta Dombrovska ielā 41 atrodas līdzīgas mājas, kuru gala sienas ir nosiltinātas ar pelēkām profilētā metāla loksnēm, par piemēru minot mājas Kāvu ielā 10, Vecmīlgrāvja 1. līnijā, 32 un 37, Melīdas ielā 6C un Augusta Dombrovska ielā 13, 17 un 19 – PAD speciālistiem raksta Olga Ozerska.

DzĪKS lūdz departamentu ņemt vērā lielo iedzīvotāju interesi par siltināšanas procesu (par balsojuši 69% dzīvokļu īpašnieku) un to, ka iepriekš siltināšanas darbos profilētā metāla lokšņu izmantošana tika atļautas bez papildu nosacījumiem. Iedzīvotāju lūgums ir vienkāršs: „Lūdzam izsniegt atļauju darbu veikšanai arī mājai Augusta Dombrovska ielā 41!”

Kādi materiāli netiek aizliegti?

Pilsētas attīstības departamentā būšot nepieciešams laiks, lai pēc būtības izskatītu situāciju. Jau tagad vērsāmies pie speciālistiem, lai saprastu, kāpēc mājai Vecmīlgrāvī atteica siltināšanas projektu, ja tajā bija paredzēts izmantot visā Rīgā populārās profilētā metāla loksnes.

Departamenta pārstāve Sabīne Solovjova nekādu skaidrojumu par konkrēto projektu nesniedza, taču sacīja, ka noteikumi, kas reglamentē šādu darbu saskaņošanu Rīgā, nav mainījušies kopš 2021. gada:

– Siltināšanā lietojamo materiālu jautājumus regulē Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves saistošie noteikumi. Piemēram, šo noteikumu 315. punktā noteikts, ka, atjaunojot vai pārbūvējot vēsturisku ēku, jāizmanto materiāli, kas ir līdzvērtīgi tiem, kas sākotnēji lietoti konkrētas ēkas fasādes apdarei.

– Kāpēc šajā gadījumā desmitiem 602. sērijas māju visā Rīgā saņēmušas atļauju siltināt gala sienas, izmantojot profilētā metāla loksnes, bet mājai Augusta Dombrovska ielā 41 to liedza?

– Rīgas Pilsētas attīstības departaments katru konkrēto gadījumu vērtē atsevišķi.

– Šķiet, ka tagad departaments ir daudz stingrāks attiecībā uz siltināšanai izmantotajiem materiāliem. Bet kas notiks ar tām mājām, kurām gali jau ir nosiltināti ar metāla loksnēm?

– Projekti, kuriem departaments jau iepriekš ir devis saskaņojumu, nav jāpārskata. Bet, ja māja nosiltināta bez atļaujas, tad projekts būs jāsaskaņo, ņemot vērā spēkā esošos noteikumus.

Lai turpinātu meklēt atbildi, vērsāmies arī Rīgas Enerģētikas aģentūrā (REA). Tur zināja teikt, ka aģentūra neuzrauga, kādus materiālus dzīvokļu īpašnieki izvēlas savu māju norobežojošo konstrukciju siltināšanai.

„Galvenais ir ievērot RTU ieteikumus!”

– Katrā ziņā apsaimniekotājiem joprojām ir tiesības veikt gala sienu siltināšanu atbilstīgi iedzīvotāju lēmumam, te nekas nav mainījies, – skaidroja REA speciālists Arnis Lelītis. – Galvenais ir ievērot Rīgas Tehniskās universitātes ieteikumus, saskaņā ar kuriem starp metāla loksni un izolāciju ir nepieciešams gaisa slānis, pretējā gadījumā uz izolācijas veidosies kondensāts. Būvinženierim jāveic mitruma bilances aprēķins. Pirms siltināšanas REA iesaka veikt mājas energoauditu un tehnisko apsekošanu. Tagad rīdzinieki šiem mērķiem var saņemt pašvaldības līdzfinansējumu līdz pat 70% apmērā no pakalpojumu izmaksām, bet ne vairāk par 800 eiro energoaudita un 1100 eiro tehniskās apsekošanas atzinuma sagatavošanai.

Numuru arhīvs: spied un lasi!