Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Uzveikt mitrumu! Ietaupīt siltumu!

Latvijā ienākuši jauni paņēmieni māju aizsargāšanai no mitruma un siltuma zudumiem. Kompānija Sanne Baltik atgādājusi šurp materiālus, ko jau sen lieto Eiropā. Izrādās, ka tam, lai māju padarītu siltu un likvidētu pelējumu stūros, nemaz nav vajadzīga liela nauda. Vērsties pēc palīdzības pie speciālistiem var gan lielo māju pārvaldnieki, gan privātmājiņu un dzīvokļu īpašnieki.

Ivans Jekimovs, kompānijas Sanne Baltik tehniskais direktors, pastāstīja:

– Mūsu galvenais materiāls saucas secoTHERM. Tas izmēģināts Eiropā, atzinīgi novērtēts un plaši tiek lietots Anglijā. Pēc konsistences materiāls ir līdzīgs kefīram, un to ar veltnīti klāj uz mājas ārsienas. Nožuvis tas kļūst caurspīdīgs un tikai akcentē sienas dabisko krāsu. Pēc pārklāšanas ar secoTHERM sienā vairs neiesūcas mitrums.

Šķiet, kas nu tur liels – tikai mitrums? Taču zinātnieki jau sen noskaidrojuši, ka tieši mitras sienas ir galvenais ceļš, pa kuru no mūsu mājām izplūst siltums. Izmēģinājumi pierādījuši, ka tikai 5% mitruma saturs ķieģeļa sienas siltumizolācijas spēju var samazināt par 50%.

– Sienai jābūt sausai un „jāelpo”, lai izvadītu laukā mitrumu, kas uzkrājas mājoklī, un secoTHERM pārklājums mājas fasādei nodrošina šīs īpašības, – saka Ivans Jekimovs.

Izmēģinājumu rezultāti liecina, ka secoTHERM palīdz saglabāt līdz 30% siltumenerģijas, kas parastos apstākļos izplūst caur mājas sienām. Ar to var pārklāt jebkuras minerālmateriālu virsmas, un to izmanto gan vēsturisko ēku, gan sērijveida mājokļu siltumnoturības uzlabošanai. Arī cena iepriecina: sienas viena kvadrātmetra apstrāde daudzdzīvokļu mājā izmaksā aptuveni 5 eiro (kopā ar darbu). Tātad pārklāt ar hidrofobizējošo* materiālu ēkas gala sienu iespējams tikai par 1500 eiro. Salīdzinājumam: līdzīgas platības siltināšana ar vati maksā aptuveni 10 000 eiro.

– Starpība ir tik liela, ka vērts pamēģināt! – uzskata kompānijas Sanne Baltik tehniskais direktors.

Māju pārvaldnieki un īpašnieki var arī pasūtīt tikai materiālu bez darba izpildes. Privātmājas saimnieks, piemēram, pats it labi var ar veltnīti apstrādāt mājas fasādi vai gala sienu. Ar kārbu secoTHERM, kuras cena ir 170 eiro, pietiks 50 kvadrātmetru lielas virsmas apstrādei.

hidrofobizējošais materiāls iesūcas dziļi sienā, tāpēc nekādi sienas nošķēlumi nevar mazināt tā īpašības. Vienīgais nosacījums: materiālu labāk klāt sausā laikā, kad gaisa temperatūra nav zemāka par +5 grādiem.

– Materiāls palīdz novērst mitruma problēmu dzīvokļos. Ja pelējums dzīvokļos rodas mitra pagraba dēļ, mums ir cits risinājums – secoMUR želeja.

Par mājas pamatu hidroizolācijas problēmām liecina fasādes apmetuma un krāsojuma bojājumi, tapešu atlīmēšanās, baltas sāls apsarmes veidošanās un pelējuma smaka dzīvoklī.

– Tā notiek, ja ir bojāta ēkas hidroizolācija vai arī celies gruntsūdens līmenis, – stāsta Ivans Jekimovs. – Tādos gadījumos mēs sienā iespējami tuvu zemei veidojam virkni urbumu un ievadām tajos secoMUR želeju. Nanokristāli aizpilda tukšumus sienas struktūrā, un ūdenim vairs nav kur celties. Cilvēki uz visiem laikiem aizmirst par mājokļa kaktos ložņājošo mitrumu.

Hidroizolācijas atjaunošana ar nodalošo metodi plaši tiek izmantota Eiropā. Pagājušajā gadā izstādē Minhenē demonstrēja kādus septiņus līdzīgus produktus. Diemžēl Latvijā līdz šim tika piedāvāts pats dārgākais variants: hidrofobizējoša materiāla iepildīšana sienā ar spiedienu. Šāda darba izmaksas ir aptuveni 180 eiro par garuma metru. SecoMUR sienā ievada pakāpeniski, izmaksas ir aptuveni 30 eiro par sienas garuma metru.

– Tiek uzskatīts, ka materiāls saglabā efektivitāti, kamēr vien stāv māja, – stāsta Ivans Jekimovs.

Vēl viens hidrofobizējošais līdzeklis, ko piedāvā kompānija Sanne Baltik, saucas Superdry. Tas ir pats ekonomiskākais materiāls, ar ko var apstrādāt gan sienas, gan kārniņu jumtus. Tas aizsargā virsmas no mitruma un netīrumiem, jumts vairs neapsūnos, bet ūdens no sienas notecēs kā no lotosa lapas.

Superdry aizsargā virsmu no bojājumiem un palīdz taupīt siltumenerģiju, jo sausas sienas un jumts labāk saglabā siltumu, – skaidro Ivans Jekimovs. – Turklāt apstrāde ar šo materiālu maksā tikai aptuveni 3 eiro par kvadrātmetru.

Kompānija Sanne Baltik piedāvā iedzīvotājiem un māju pārvaldniekiem jaunās paaudzes hidrofobizējošos līdzekļus, kā arī organizē visu darbu kompleksu ar piecu gadu garantiju. Sīkākas ziņas interneta vietnē www.nanoaquastop.com un pa tālruni 22004239.


* Hidrofobizācija ir piesūcināšanas metode, ar kuru materiālam piedod spēju atgrūst ūdeni, reizē saglabājot spēju „elpot”, tas ir, saglabājot gāzu un tvaiku caurlaidību. Ar to hidrofobizācija atšķiras no hidroizolācijas, kura pilnībā bloķē materiāla virsmu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!