Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Mainām ūdens skaitītājus!

123rf.com

Ko ņemt vērā pirms speciālista izsaukšanas? Padomus dod eksperte ar daudzu gadu pieredzi.

Katram dzīvokļa īpašniekam ūdens skaitītāji jāmaina ik pēc četriem gadiem. Ko ņemt vērā pirms meistara izsaukšanas? Kādu skaitītāju izvēlēties? Ar kādām kuriozām situācijām nākas saskarties? Šos un citus jautājumus apspriežam ar SIA Sanrems uzņēmuma vadītāju
Žannu Presu.

„Mainījām ūdens skaitītājus gados vecākiem radiniekiem. Darba gaitā meistaram nolūza un rokās palika sarūsējušas caurules gabals un no nolūzušās caurules gāzās ūdens. Meistars panikā aizbēga, mūsu radinieki applūdināja kaimiņus, tagad neko nevaram pierādīt, jo mums nav vienošanās ar skaitītāju uzstādītāju...,” raksta Natālija.

„Savukārt man piezvanīja no skaitītāju uzstādīšanas uzņēmuma un paziņoja, ka nākamajā dienā viņi ieradīsies nomainīt skaitītājus,” raksta Georgijs. – Sākumā piekritu, un tad, pārbaudot iepriekšējos verifikācijas aktus, ieraudzīju, ka iepriekš skaitītājus mainīja pavisam cits uzņēmums un skaitītāji derīgi vēl pusgadu. Esiet uzmanīgi!”.

„Uzņēmums man uzstādīja lietotus skaitītājus, kuru rādījumi pārsniedza 1000 kubikmetrus, par jaunu mēraparātu cenu – 30 eiro. Vēlāk uzzināju, ka uzņēmumi ar labu reputāciju šādus skaitītājus uzstāda par 20 eiro,” sūdzas Arnis.

Godīga cena

– Žanna, jūsu uzņēmums jau daudzus gadus uzstāda un maina ūdens skaitītājus. Sakiet, kāda cena šim pakalpojumam būtu uzskatāma par godīgu?

– Vidējā cena viena skaitītāja nomaiņai šobrīd svārstās no 15 līdz 20 eiro par mēraparātu, ja runājam par lietotiem skaitītājiem, kas veiksmīgi izturējuši metroloģisko pārbaudi. Pilnīgi jauna skaitītāja uzstādīšana maksā no 27 līdz 30 eiro. Jo vairāk skaitītāju ir atsevišķā dzīvoklī, jo lētāk īpašniekam izmaksā katru no tiem nomainīt. Pensionāriem, maznodrošinātajiem u. c. dodam atlaides.

– Kādus skaitītājus cilvēki izvēlas uzstādīt – lietotus vai jaunus?

– Tendence ir mainījusies, un tagad daudzi vēlas jaunus mēraparātus, īpaši dzīvokļos, kur jāmaina viena vai divas ierīces. Kāpēc jauni skaitītāji varētu būt labāki? Pirmkārt, ir samazinājusies cenu atšķirība starp jauniem un lietotiem skaitītājiem, otrkārt, iedzīvotāji izvēlas jaunus skaitītājus, paļaujoties, ka tie būs precīzāki, tā mazinot patēriņa starpību starp kopējo mājas ūdens skaitītāju un visas mājas dzīvokļu skaitītāju rādījumu summu, tā saukto, ūdens korekciju. Jo vairāk dzīvokļos mājā ir jauni skaitītāji, jo mazāki ūdens zudumi, jo mēraparāti patiesi ir precīzāki un tos nevar ietekmēt no ārpuses.

Ja cilvēks izīrē dzīvokli un vēlas mazināt risku, ka īrnieki neatļauti manipulēs ar skaitītāju rādījumiem, vēlams uzstādīt pilnīgi jaunas ierīces, kas uz magnētiem nereaģē.

70% veco skaitītāju var apturēt ar magnētiem

– Iedzīvotāji uztraucas, ja nomaiņas laikā tiek uzstādīti ļoti veci skaitītāji. Vai apritē ir palicis daudz šādu ierīču?

– Jā, daudz, līdz 70–80% no kopējā apjoma. Turklāt aptuveni 70% šādu skaitītāju var apturēt ar magnētiem.

– Bet šie skaitītāji pamazām tiek izspiesti no tirgus?

– Tā ir taisnība, bet galvenokārt tas notiek uz godīgu cilvēku rēķina, kuri iepriekš nav ietekmējuši skaitītājus ar nelikumīgām metodēm. Cilvēki, kuri ir pieraduši pie krāpšanās, nesteidzas ar neietekmējamu ierīču uzstādīšanu. Šeit daudz kas atkarīgs no mājas dzīvokļu īpašnieku kopības un pārvaldnieka. Ja dzīvokļu īpašnieku kopība nolemj vienā reizē vai pakāpeniski visā mājā uzstādīt jaunus skaitītājus, tad situācija uzlabojas. Neatkarīgi no tā, vai no jauna uzlikti skaitītāji ar attālinātās nolasīšanas sistēmu vai vienkārši visas mērierīces ir nelietotas – jaunas, to uzstādīšana visos dzīvokļos palīdz mazināt patērētā ūdens starpību līdz 10% vai pat vēl mazāk.

„Atdodiet manus skaitītājus, esmu par tiem samaksājis!”

– Kas mainīsies, ja jaunu skaitītāju uzstādīs tikai viens dzīvokļa īpašnieks?

– Tas palielinās uzskaites precizitāti viņa dzīvoklī, turklāt jaunie skaitītāji kalpos visus četrus gadus – laiku, kāds noteikts starp pārbaudēm. Savukārt lietotie skaitītāji no vecuma kļūst mazāk uzticami, nav garantijas, ka tie neizies no ierindas pēc diviem vai trim gadiem. Mūsu pieredze liecina, ka 1996. gadā ražotās – tā sauktās pirmās paaudzes ierīces – joprojām spēj izturēt verifikācijas pārbaudi. Tas nozīmē, ka ikreiz, kad dzīvokļa īpašnieks ir izvēlējies maiņai lietotu skaitītāju, viņš var saņemt šādu veterānu.

– Mūsu lasītājs raksta, ka pirms četriem gadiem samaksājis krietnu summu par četru jaunu skaitītāju uzstādīšanu un jautā, vai pēc verifikācijas termiņa beigām var lūgt tehniķim šos pašus skaitītājus aizvest uz laboratoriju, verificēt un uzstādīt viņa dzīvoklī vēlreiz?

– Šādos gadījumos klientam parasti piedāvājam uzstādīt citus skaitītājus, piemēram, tādus, kas kalpojuši tikai pirmos četrus gadus. Patiesība ir tāda, ka dzīvokļa īpašnieka privāto skaitītāju noņemšana, nosūtīšana pārbaudei un atkārtota uzstādīšana savā dzīvoklī ir ļoti dārgs pakalpojums. Galu galā meistaram uz šo adresi būs jādodas divas reizes.

– Tātad klientam, kurš pasūta skaitītāju maiņu, par savām vēlmēm ir jāinformē uzņēmuma dispečeris?

– Jā, un profesionāli uzņēmumi parasti cenšas klienta vēlmes izpildīt.

Darba kārtībā, kaut arī aizsvīdis

– Gadās, ka pēc skaitītāja uzstādīšanas tas aizsvīst. Vai tas nozīmē, ka skaitītājs nedarbojas labi?

– Ja skaitītājs aizsvīst, tas neietekmē tā darbību, tā korpuss nesāks tecēt un neizraisīs kaimiņu applūdināšanu. Tas nozīmē tikai to, ka ir bojāta iekšējā blīve, kas atrodas skaitītāja korpusā. Ja aizsvīduma dēļ rādījumi nav saskatāmi, tad ierīce ir jāmaina, pretējā gadījumā dzīvokļa īpašnieks nevarēs pareizi norēķināties par ūdeni. Ja uz ciparnīcas stikliņa veidojas nedaudz pilieniņu, uztraukumam nav pamata – skaitītājs darbosies. Tikai jāpatur prātā, ka ir firmas, kas lietotiem skaitītājiem garantiju nedod vispār. Piemēram, mēs dodam trīs mēnešu garantiju. Ja skaitītājs aizsvīst pirmajos trīs mēnešos, es ieteiktu to nomainīt pirms garantijas termiņa beigām.

– Tātad dzīvokļa īpašniekam pirms skaitītāju verifikācijas pasūtīšanas jāpajautā uzņēmuma pārstāvjiem, kādu garantiju viņi dod?

– Obligāti! Parasti šī informācija ir norādīta skaitītāju nomaiņas aktā, taču lielākā daļa mūsu cilvēku nelasa dokumentus, ko paši paraksta.

Pēc nomaiņas ūdens patēriņš palielinājies, ko tas nozīmē?

– Lasītāji sūdzas, ka pirms skaitītāju nomaiņas dzīvoklī dzīvojošie mēnesī tērējuši 2 kubikmetrus ūdens, bet pēc nomaiņas patēriņš pieaudzis līdz 3 kubikmetriem. Vai tas nozīmē, ka jaunais skaitītājs slikti darbojas?

– Gadījumi, kad skaitītāja verifikācija metroloģijas laboratorijā tiek veikta nekvalitatīvi, ir ļoti reti, taču gadās. Piemēram, mūsu uzņēmums gada laikā ar šādu parādību var sastapties vienu reizi, vai arī nemaz. Pirms sūdzēties par skaitītāju, iesaku īpašniekam rūpīgi pārbaudīt santehniku savā dzīvoklī. Visbiežāk izrādās, ka cēlonis ir tualetes poda skalojamā tvertne, kur ūdens noplūde var būt tik niecīga, ka grūti saskatāma ar neapbruņotu aci. Taču tā nopietni ietekmē ūdens patēriņa datus. Lai noteiktu šādu teci, ūdens iztekas vietā jāpieliek papīra dvielis vai salvete.

– Kas notiek, ja īpašnieks ir pārliecināts par savu santehniku un uzstāj, ka ūdens skaitītājs ir bojāts?

– Šādā gadījumā atkārtoti jāuzaicina tā uzņēmuma darbinieki, kas uzstādīja mēraparātu. Darbinieks noņems skaitītāju un nosūtīs to atpakaļ uz metroloģisko pārbaudi. Ja laboratorija apstiprinās, ka skaitītājs darbojas pareizi, dzīvokļa īpašniekam nāksies segt visas izmaksas, kas saistītas ar atkārtotu pārbaudi. Ja izrādīsies, ka skaitītājs ir bojāts, dzīvokļa īpašniekam garantijas laikā to nomainīs bez maksas.

Ko darāt ar vecajiem ūdens skaitītājiem?

– Kā rīkoties, ja skaitītājs pārstājis griezties pavisam?

– Ja tas atgadījies jaunam skaitītājam, tad garantijas laikā – divu gadu periodā – bojātā ierīce ir jānomaina bez maksas. Savukārt lietotu skaitītāju uzņēmums nomainīs tikai nomaiņas aktā noteiktajā garantijas termiņā.

– Vai skaitītājs, kas jau uzskaitījis 1000 vai vairāk kubikmetru, tīri teorētiski var darboties pareizi?

– 1000 kubikmetru, tas pat nav slikti. Šādi rādījumi nozīmē, ka skaitītājs nepārtraukti ir darbojies un visu laiku to skalojis ūdens. Daudz sliktāks ir skaitītājs, kas ražots 1996. gadā un uzskaitījis tikai 20–50 kubikmetrus ūdens. Tas nozīmē, ka tā caurplūde jau ir aizaugusi.

– Vai pasūtītājs var redzēt, kad skaitītājs izgatavots?

– Šie dati parasti ir norādīti uz skaitītāja. Ja datums nav norādīts atsevišķi, izgatavošanas gadu var uzzināt pēc ierīces sērijas numura. Ražošanas gads ir numura pirmie cipari.

– Vai skaitītājiem ir kalpošanas laiks?

– Nē, skaitītājs tiek uzskatīts par derīgu, ja tas bez problēmām iztur verifikāciju reizi četros gados. Turklāt vecās ierīces parasti tika ražotas Eiropā un pat tagad ļoti reti neiztur pārbaudes. Kad mēraparātu ražošana daļēji tika pārcelta uz Ķīnu, iespējams, tas izskaidro tur ražoto modeļu sliktāko kvalitāti.

Notrūkusi plomba, kā rīkoties?

– Dzīvoklī notika cauruļu maiņa, un meistari norāva skaitītājiem uzstādītāja uzliktās plombas. Ko darīt dzīvokļa īpašniekam?

– Noņemt skaitītājus pašam ir nepareizi.

– Kā pareizi rīkoties?

– Pirms šāda remonta jāsazvana uzņēmums, kas montēja skaitītājus, un jāsastāda demontāžas akts. Pēc darba pabeigšanas atkal jāaicina meistars noplombēt skaitītājus un sastādīt aktu.

– Kas notiek, ja dzīvokļa īpašnieks to nedara?

– Var gadīties, ka tiek zaudēta garantija uzstādīšanas darbiem. Atgādināšu, ka visi uzņēmumi šādiem darbiem dod divu gadu garantiju, kas ietver atbildību par pareizu ierīču uzstādīšanu. Piemēram, ja skaitītāja savienojuma vietā sākas tece, tās novēršana attiecas uz garantiju.

– Mūsu lasītāja piemērā plombas jau ir norautas, ko viņam iesakāt?

– Cik drīz vien iespējams, zvanīt tehniķim uz uzņēmumu, kas sākotnēji uzstādīja skaitītājus, lai tos noplombētu. Ja apsaimniekošanas uzņēmuma pārstāvji nejauši ieradīsies apsekot ūdens skaitītājus un atradīs norautas plombas, īpašnieks saņems sodu atbilstīgi normatīvajos aktos noteiktajam.

– Pieņemsim, ka kāds cilvēks nejauši vai apzināti norāvis skaitītāju plombas un nav izsaucis santehniķi, lai plombējumu atjaunotu. Ko uzstādītājs darīs, kad šo pārkāpumu atklās nākamajā skaitītāju nomaiņas laikā?

– Montāžas firmas meistari šādus pārkāpumus nefiksē un nevienam neziņo.

Ja skaitītājs bojāts apzināti, informēs apsaimniekotāju

– Visi jaunie ūdens skaitītāji esot noturīgi pret ārēju iedarbību. Vai tiešām nav iespējams tos ietekmēt, lai apturētu uzskaiti?

– Tādu skaitītāju var tikai fiziski salauzt, varbūt izurbt. Bet mēs par šādiem gadījumiem ziņojam apsaimniekotājam. Iedzīvotājiem neieteiktu apzināti bojāt skaitītājus, jo sods par pretlikumīgu rādījumu ietekmēšanu būs lielāks par ietaupījumu.

– Dzīvokļu īpašnieki bieži domā par vienotas markas skaitītāju uzstādīšanu savā mājā. Cik tas aptuveni maksātu?

– Labu skaitītāju nevar uzstādīt lētāk par 27 eiro, ieskaitot uzstādīšanas izmaksas.

– Kā iedzīvotājiem saprast, kādus jaunos skaitītājus izvēlēties?

– Visiem skaitītājiem tagad jāatbilst Ministru kabineta noteiktajām prasībām. Tādēļ dažādu ražotāju skaitītāji ir ļoti līdzīgi un jebkurš no tiem ir izmantojams. Jautājums var būt tikai par šo ierīču ilgmūžību, tāpēc mēs iesakām izvēlēties Eiropā ražotus skaitītājus.

– Ja mājā ir uzkrājumi jauniem skaitītājiem visiem dzīvokļiem, taču attālinātās nolasīšanas sistēmai naudas pietrūkst. Vai šo sistēmu var instalēt vēlāk?

– Ūdens skaitītājus ar attālinātās nolasīšanas moduli aprīkot tieši dzīvoklī nav iespējams. Skaitītāji būs jānoņem un jānosūta specializētam uzņēmumam pārveidošanai un programmēšanai. Proti, iedzīvotājiem ir izdevīgāk uzreiz pieņemt lēmumu un uzstādīt skaitītājus ar attālinātās nolasīšanas sistēmu.

– Ja pēc dzīvokļu īpašnieku lēmuma visos ēkas dzīvokļos ir uzstādīti vienas markas skaitītāji, tad tie atkal jāmaina pēc četriem gadiem?

– Nē, ar dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmumu var noteikt citu nākamās pārbaudes termiņu. Tas ir tikai loģiski, ja visi skaitītāji darbojas pareizi un mājā nav lielas ūdens starpības. Latvijā ir apsaimniekotāji, kas ieviesuši šādu sistēmu, – pēc ierastā pārbaudes laika beigām uzņēmuma pārstāvji apseko dzīvokļus un sastāda aktu par skaitītāju darbību. Ja atsevišķa ierīce pietiekami labi nedarbojas, to nomaina atsevišķi.

Meistar, palīdziet!

– Kāpēc pēc skaitītāja nomaiņas ūdens no krāna sāk tecēt vājāk?

– Tas notiek tāpēc, ka mūsu mājās cauruļvadi ir veci. Mainot skaitītājus, maisītāja filtrā nokļūst netīrumi vai rūsas gabaliņi no caurulēm. Lai no tā izvairītos, dzīvokļa īpašniekam, kamēr tehniķis atrodas uz vietas, uzreiz pēc skaitītāju nomaiņas jāpārbauda ūdens spiediens. Ja spiediena samazināšanās pamanīta vēlāk, vienalga ziņojiet par to uzstādītājiem un viņi bez iebildumiem nosūtīs meistaru, kas iztīrīs krāna sietiņu.

– Kādās situācijās, nomainot skaitītāju, meistaram ir jāiztīra pirms skaitītāja uzstādītais filtrs?

– Šis filtrs ir bronzas detaļa ar vāciņu, kuru var noskrūvēt un iztīrīt. Ja pirms ūdens skaitītāja nomaiņas dzīvoklī nav bijušas problēmas ar ūdens spiedienu, parasti šos filtrus netīra. Tomēr ir dzīvokļu īpašnieki, kas uzstāj, ka filtrs jātīra. Tas ir maksas pakalpojums, un, uzstādot skaitītāju, pēc klienta pieprasījuma meistars noteikti iztīrīs filtru un to noplombēs.

Kā atpazīt krāpnieku?

– Iedzīvotāji ziņo, ka nezināmu firmu – skaitītāju uzstādītāju – pārstāvji viņiem zvana uz privātiem tālruņiem un uzbāžas ar saviem pakalpojumiem. Turklāt viņi to dara daudz agrāk, nekā ir pienācis faktiskais ierīču verifikācijas termiņš...

– Iedzīvotājiem šādos gadījumos jābūt ļoti modriem. Viena bēda, ja meistari – blēži vienkārši zvanītu klientiem, bet nupat viņi sākuši iet uz cilvēku dzīvokļiem. Seniores apmulst un piekrīt skaitītāju nomaiņai: kā lai atsaka, – uz sliekšņa taču stāv santehniķis! Tikai nevajadzētu aizmirst, ka tādā brīdī cilvēks savā dzīvoklī ielaiž nezināmus cilvēkus. Šis pavisam noteikti nav santehniķis no apsaimniekošanas uzņēmuma vai uzņēmuma ar labu reputāciju.

– Bieži dzirdam, ka skaitītāji dzīvokļos ir uzstādīti nepareizā pozīcijā. Kā meistars rīkosies, nomainot ierīci?

– Ja tas fiziski būs iespējams, meistars skaitītāju uzstādīs pareizi. Tomēr jāsaprot, ka daudzos dzīvokļos ir veikts remonts vai ir uzstādītas iebūvētās mēbeles, un skaitītāju pareizajā pozīcijā novietot nav iespējams. Šajā gadījumā tas paliks tādā stāvoklī, kādā atradās pirms nomaiņas.

Kādos gadījumos skaitītāju nav iespējams nomainīt?

– Mūsu lasītāji stāsta, ka meistars atteicies mainīt viņu skaitītāju sliktā cauruļu stāvokļa dēļ. Vai tā var būt?

– Meistaram vienkārši ir pienākums atteikties mainīt skaitītājus, ja caurules nav kārtībā. Viņš klientu informē, ka dzīvoklī ir sarūsējusi caurule vai bojāts noslēgvārsts. Dzīvokļa īpašniekam ir pienākums izsaukt apsaimniekotāja pārstāvi, kas novērsīs trūkumus, un tikai pēc tam atkārtoti pieaicināt meistaru skaitītāju nomaiņai.

– Vēl nepatīkams atgadījums: meistars mainīja skaitītāju un ūdens caurule viņa rokās salūza. Meistars apjuka, nobijās un aizbēga no dzīvokļa. Kā rīkoties šāda dzīvokļa īpašniekam?

– Ir arī gadījumi, kad tā notiek. Protams, meistars rīkojās nepareizi, aizbēgot un atstājot dzīvokļu īpašniekus bez palīdzības. Visticamāk, tas bija meistars – iesācējs, viņš vienkārši bija apjucis. Kā rīkoties dzīvokļu īpašniekiem? Ja caurule ir salūzusi tā, ka ūdeni atslēgt nav iespējams, var izmantot tautas metodi un sabāzt caurulē kartupeļus. Reiz mūsu firmas meistari izvilka tādu kartupeli no karstā ūdens caurules, kas tur bija vienkārši izvārījies.

– Dzīvokļa, no kura izbiedētais meistars aizbēga, iedzīvotāji saka, ka tagad nevarot pierādīt viņa vainu, jo viņiem nebija vienošanās ar uzstādītāju. Vai uzņēmumam būtu jāslēdz šāds līgums pirms ūdens skaitītāju nomaiņas?

– Līguma vietā uzņēmumi izmanto skaitītāja nomaiņas aktu, kurā norādīti visi garantijas dati un nosacījumi.

– Ar kādiem interesantiem gadījumiem jūs saskaraties savā praksē?

– Interesantu gadījumu ir mazāk. Senāk noņēmām daudz vairāk skaitītāju ar mehāniskiem bojājumiem, tagad tādu gadījumu praktiski vairs nav. Ja iedzīvotāji ietekmē skaitītājus, tad ar magnētu palīdzību, ko mēs, protams, neredzam.

Ja mājā pieaug ūdens zudumi, jālūdz uzņēmumam Rīgas ūdens pārbaudīt un nepieciešamības gadījumā nomainīt mājas ievadskaitītāju. Īpaši tas ir aktuāli, ja iedzīvotāji visos mājas dzīvokļos uzstādījuši vienādas markas skaitītājus, bet ūdens zudumi mājā nemazinās.

Numuru arhīvs: spied un lasi!