Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Taupiet siltumu!

123rf.com

Kā rīkoties dzīvokļu īpašniekiem, lai samazinātu apkures rēķinus? Praktiskus padomus sniedz uzņēmuma Rīgas siltums eksperts 

Šoruden uzņēmums Rīgas siltums organizēja semināru ciklu dzīvokļu īpašniekiem par siltumenerģijas taupīšanu. Rīgas siltums mācību centra vadītājs Rihards Pulkstenis iedzīvotājiem deva dažus svarīgus padomus.

– Apkures sezonā daudziem iedzīvotājiem rodas jautājums, vai alokatori un siltuma skaitītāji palīdz ietaupīt samaksu par apkuri?

– Jā, tas ir iespējams, kad kopā ar alokatoru vai skaitītāju uz katra radiatora uzstāda termostatu, kas ļauj regulēt apkures temperatūru.

– Ko labāk izvēlēties – alokatoru vai siltuma skaitītāju?

– Ir svarīgi saprast šo ierīču darbības atšķirību. Alokators uzskaita, cik daudz no kopējā siltuma saņemts ar konkrēto radiatoru. Pēc tam pārvaldnieks izraksta atbilstīgu rēķinu. Siltuma skaitītājs ņem vērā, cik kilovatstundu siltumenerģijas ieplūdušas konkrētajā dzīvoklī. Taču, lai siltuma skaitītājus varētu uzstādīt sērijveidā būvētajās mājās, nepieciešama pilnīga apkures sistēmas modernizācija.

– Vai alokatorus uzstādīt ir vienkāršāk nekā skaitītājus?

– Jā, tas ir daudz vieglāk. Bet jāatceras, ka alokatoriem rādījumu attālināto nolasīšanu parasti veic kāda komercsabiedrība. Tas nozīmē, ka par katru rādījumu nolasīšanas reizi, mājas iedzīvotājiem būs jāpiemaksā.

– Vai mājoklī iespējami arī vienkāršāki risinājumi siltuma taupīšanai?

– Tā tiešām ir – vienkāršākais un ātrākais risinājums ir balansieru uzstādīšana uz katra apkures stāvvada. Apkures sistēmas balansēšana ļoti palīdz, ja, piemēram, daži radiatori mājā ir karsti, bet citi – vēsi. Balansieri ļauj izlīdzināt plūsmu temperatūru apkures sistēmas stāvvados. Vai tas mazinās dzīvokļu īpašnieku rēķinus? Visticamāk, ka ne. Bet komforta līmenis, ko saņemat par savu naudu, paaugstināsies.

– Cik maksā balansiera uzstādīšana?

– Cena ir atkarīga no tā diametra, bet minimālās izmaksas ir 80 eiro, pieskaitot vēl arī filtra cenu.

– Kam būtu jāatbild par sistēmas balansēšanu?

– Par to ir atbildīgs mājas pārvaldnieks. Parasti katram pārvaldniekam šiem mērķiem ir līgums ar uzņēmumu par iekšējo siltumtīklu apkalpošanu.

– Kā ar siltumenerģijas patēriņa samazināšanu? Ko šajā aspektā var darīt?

– Var, piemēram, uzstādīt termostatus katram radiatoram mājā (protams, vispirms ir jāpārliecinās, vai radiatoram ir speciāla pāreja, kura nodrošina, ka termostata aizvēršanas gadījumā siltumnesēja plūsma apkures sistēmā neapstāsies – red. piezīme). Šāda rīcība, pat neuzstādot alokatoru vai skaitītāju, samazinās kopējos mājas siltuma skaitītāja rādījumus.

– Cik maksā šāds termostats?

– Mūsdienās tirgus piedāvājums ir plašs – no vienkāršiem, mehāniskiem, termiskiem vārstiem līdz ierīcēm, kuras var regulēt attālināti, izmantojot WiFi. Taču gudrajiem termostatiem ir arī savi trūkumi. Piemēram, tiem ir akumulators, kas var izlādēties, kā rezultātā termovārsts nofiksēsies tādā stāvoklī, kādā tas tajā brīdī atradies. Turklāt gudrie termostati ir ļoti dārgi, taču tas nenozīmē papildu siltuma ietaupījumu.

– Vai ir jēga skalot vecos čuguna radiatorus?

– Jā, tas ir efektīvs pasākums, taču saprast, vai ir pienācis laiks to darīt, pašam ir ļoti grūti. Patiesībā radiatora augšējai daļai jābūt nedaudz karstākai nekā apakšējai. Ja radiators ir vienlīdz vēss vai karsts, iespējams, tas ir jāizskalo, ļaujot turpmāk iegūt par 10–15% vairāk siltuma.

Numuru arhīvs: spied un lasi!