Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Maksājiet avansā!

Freepik.com

Avansa maksa par apkuri: vai tas ir labi vai slikti daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem? 

Daži apsaimniekotāji Latvijā piedāvā iedzīvotājiem ērtu sistēmu – veikt avansa maksājumus par apkuri vasaras mēnešos, lai samazinātu rēķinus apkures sezonā. Vai apsaimniekotājam var uzlikt par pienākumu iekasēt avansa maksājumus, ja tas to nedara? Vai tādai praksei būtu jāsaņem dzīvokļu īpašnieku piekrišana?

Avansa maksājumi ir mūsu interesēs

Mūsu lasītāja savā vēstulē detalizēti stāsta, kādas ir avansa maksājumu priekšrocības.

– Dzīvoju Rīgā, daudzdzīvokļu mājā, ko apsaimnieko uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks, – raksta Margarita. – Mani ļoti uztrauc gaidāmie apkures rēķini un iespējamie kaimiņu parādi, kuru dēļ māja vispār var palikt bez apkures. Es personīgi vēlētos, lai mūsu mājā apsaimniekotājs jau vasarā ieviestu avansa maksājumus par apkuri.

Piemēram, tā dara dzīvojamo māju kooperatīvs Celtnieks Rīgā, kas apsaimnieko manas mammas māju. Pēc apkures sezonas beigām kooperatīvs iedzīvotājiem turpina izrakstīt avansa rēķinus, kuros ir iekļauta daļēja samaksa par siltumenerģiju, ko māja saņems nākamajā sezonā. Mamma par divistabu dzīvokli mēnesī piemaksā aptuveni 40 eiro. Ziemā kooperatīvs par iemaksāto summu samazina apkures rēķinu.

Rezultātā es par savu vienistabas dzīvokli Ķengaragā šoziem maksāju 280 eiro, bet mamma par divistabu dzīvokli kooperatīva mājā šajos mēnešos samaksāja ne vairāk par 260 eiro.

Manuprāt, avansa maksājumi ir laba ideja. Vasarā, kad samazinās kopējie rēķini par dzīvokli, iedzīvotājiem ir vieglāk veikt avansa iemaksas par nākamo apkures sezonu. Tas ir viņu pašu interesēs, jo tādējādi nākamā ziema finansiāli būs vieglāka un – pats galvenais – ziemā māja neaudzēs parādu.

Šo sistēmu ierosināju mūsu kaimiņiem, bet, protams, ka vairākums nepiekrita, argumentējot, ka vismaz vasarā vēlas atpūsties no lielajiem rēķiniem, tomēr bija arī manas idejas piekritēji. Vēlos uzzināt, ko darīt mājas aktīvistiem, lai apsaimniekotājs vasaras rēķinos iekļautu avansa maksājumus par siltumu.

Efektīvs risinājums

Uz mūsu jautājumiem par avansa maksājumiem atbildēja Rīgas valstspilsētas pašvaldības Mājokļu un vides departamenta pārstāve Inese Vorkule.

– Vai Mājokļu un vides departamentā ir ziņas par apsaimniekotājiem, kuri Rīgā praktizē avansa maksājumu iekasēšanu par gaidāmo apkures sezonu?

– Departamentam ir zināms tikai viens šāds piemērs – uzņēmums CiViNiTy Mājas (iepriekš AS Hausmaster) 2019. gada vasarā iekasēja avansa maksājumus nākamajai apkures sezonai.

– Vai tad, kad mājas pārvaldnieks ievieš avansa maksājumu sistēmu par apkuri, viņam ir jānodrošina dzīvokļu īpašnieku vairākuma piekrišana?

– Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajam šādu lēmumu var pieņemt tikai dzīvokļu īpašnieki ar balsu vairākumu. Kā viņi pieņem lēmumu – sasaucot iedzīvotāju kopsapulci vai veicot aptauju – ir brīva viņu izvēle. Lai lēmums būtu spēkā, par to jānobalso dzīvokļu īpašnieku vairākumam (50% + 1 balss). Lēmumā jānorāda avansa maksājumu apmērs, datums, no kura tos sāks maksāt, un maksāšanas periods (mēnešos). Dzīvokļa rēķinā jānodrošina atsevišķa ailīte, kurā skaidri norādīts, ka šis maksājums attiecas uz nākamo apkures sezonu.

– Vai dzīvokļu īpašnieki var pieprasīt, lai viņu apsaimniekošanas uzņēmums vasaras mēnešos iekasētu avansa maksājumus par apkuri? Kas, lai to panāktu, ir jādara?

– Neviens normatīvais akts apsaimniekošanas uzņēmumam neuzliek par pienākumu iekasēt no dzīvokļu īpašniekiem avansa maksājumus, gluži tāpat, kā dzīvokļu īpašniekiem nav pienākums veikt avansa maksājumus par nākamo apkures sezonu, ja viņi paši šādu lēmumu nav pieņēmuši.

Var gadīties, ka šādu praksi mājas pārvaldnieks ievieš pēc brīvprātīgas vienošanās ar dzīvokļu īpašniekiem, tas ir, ar viņu kopīgu lēmumu, jo dzīvokļu īpašnieku zemās maksātspējas un uzkrāto parādu dēļ bieži pārvaldniekam pietrūkst apgrozāmo līdzekļu, lai pilnībā atmaksātu pakalpojumu sniedzēju rēķinus.

Apsaimniekošanas uzņēmumā, kurš iekasē avansa maksājumus par nākamo apkures sezonu, par labu praksi tiek uzskatīts ikmēneša rēķinā ieviest atsevišķu aili Apkures avansa maksājums un norādīt apmaksājamo summu. Savukārt, ja dzīvokļa īpašnieks nav samaksājis avansa maksājumu par apkuri, apsaimniekotājam nav tiesību viņu sodīt, piemēram, aprēķināt soda naudu.

– Vai dzīvokļa īpašnieks pats bez kaimiņu piekrišanas var veikt avansa maksājumus vasarā, lai ziemā samazinātu apkures rēķinu?

– Viņš var veikt avansa maksājumus pēc saviem ieskatiem, tikai šo naudu nevarēs uzskatīt par avansa maksājumu tieši apkurei. Visas dzīvokļa rēķinā norādītās pozīcijas tiks atskaitītas no avansa iemaksas.

Izmantojiet citas alternatīvas!

Situāciju ar avansa maksājumiem komentē Latvijas lielākā apsaimniekošanas uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks pārstāve Laura Vaļuma.

– Vai Rīgas namu pārvaldnieks pieņem avansa maksājumus par nākamās sezonas apkuri?

– Nē, patlaban mēs šādus aprēķinus nevaram ieviest ar grāmatvedības uzskaiti saistīto sarežģījumu dēļ.

– Vai avansa maksājumiem ir alternatīvas?

– Protams, ir citas iespējas. Lai ziemā varētu apmaksāt kā apkuri, tā citus komunālos maksājumus, dzīvokļa īpašniekam vasarā obligāti nav jāmaksā avanss. Viņš vienkārši var veidot iekrājumu savā bankas kontā, turklāt dzīvokļa īpašnieks var samaksāt lielāku summu, veicot ikmēneša dzīvokļa rēķina apmaksu. Visa pārmaksa, kas izveidosies īpašniekam, samazinās rēķinus apkures sezonā.

Kas notiek reģionos?

Avansa maksājumu sistēma Ventspilī darbojas pilsētas mērogā. Uzņēmums Ventspils siltums saviem klientiem piedāvā veikt avansa maksājumus pēc brīvas izvēles un izvēlētajā apmērā, lai izveidotais uzkrājums ļautu samazināt maksājumu apjomu apkures sezonā.

Apsaimniekošanas uzņēmums Talsu namsaimnieks piedāvā iedzīvotājiem samaksāt par apkuri avansā viņu izvēlētajā apmērā.

Avansa maksājumu sistēma Tukumā darbojas kopš 2014. gada. Pilsētas iedzīvotājiem vasaras mēnešos, kā arī septembrī un oktobrī ir vienots apkures tarifs – 0,57 eiro/m². Ja iedzīvotāji nevēlas maksāt avansā, viņiem par to jāpaziņo uzņēmumam Tukuma nami.

Neliela Rīgas iedzīvotāju aptauja parādīja, ka ideja par avansa maksājumiem vasaras mēnešos joprojām tiek vērtēta ļoti pretrunīgi.

„Iedzīvotājs vēlas, lai pārvaldnieks ievieš avansa maksājumus par siltumu? Kas viņam liedz pašam katru vasaras mēnesi patstāvīgi veikt 40–50 eiro pārmaksu? Pārmaksātā summa taču atspoguļojas dzīvokļa rēķinā, ko ziemas mēnešos tērē, kā gribi – katru mēnesi pa druskai vai vienā mēnesī izmanto visu. Vai tādēļ visi mājas iedzīvotāji vienotā barā jādzen pēc laimes?” uzskata Aleksandrs.

„Es vēlētos, lai mājā tiktu ieviesti avansa maksājumi. Mūsu māju apsaimnieko kooperatīvs, un mēs katru rudeni saņemam brīdinājumu ar ziņām, cik mājai liels parāds par saņemto siltumenerģiju, un brīdinājumu par iespējamu apkures nepieslēgšanu. Beidzamais laiks ieviest avansa maksājumus, jo cilvēki patiešām nevar tikt galā ar milzīgajiem rēķiniem ziemā, neskatoties uz visiem valsts atbalstiem,” stāsta Jasmīna.

Redakcija atgādina, ka no 2022. gada 13. oktobra siltumenerģijas piegādātāji, to starpā AS Rīgas siltums, vairs nevar atteikties pieslēgt apkuri mājai, ja iedzīvotāji ir apmaksājuši vismaz 80% no saviem siltumenerģijas patēriņa rēķiniem par beidzamajiem 12 kalendārajiem mēnešiem. Izrādās, ka dzīvokļu īpašniekiem pieļautais parāds ir 20% no mājas ikgadējā siltumenerģijas patēriņa pašizmaksas. Tiesa, lai Rīgas siltums neatteiktos pieslēgt mājai apkuri, apsaimniekotājam ir pienākums savlaicīgi sākt parāda piedziņu no nemaksātājiem, nosūtot kaut vai atgādinājumus par pienākumu apmaksāt rēķinus.

Numuru arhīvs: spied un lasi!