Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Par mājdzīvnieku turēšanu

„Vai ir kādi noteikumi, kas regulē mājdzīvnieku turēšanu pilsētas dzīvokļos? Piemēram, ko darīt, ja nakts laikā (periodā no 23.00 līdz 1.00) kaimiņu suns intensīvi skraida pa dzīvokli, reizēm arī rej? Tas ir liels suns, un dzīvoklis atrodas mājā ar labu akustiku (kā jau visas padomju laika mājas), tieši virs mūsu dzīvokļa. Ja nakts laikā viņš skraida pa mūsu dzīvokļa griestiem, rīboņa ir pamatīga. Suņa īpašnieks (vārdu, uzvārdu nezinu) atbild, ka viņš sunim neko nevarot izdarīt un suņus turēt taču neesot aizliegts. Vai vērties pie jums ar iesniegumu?”

Atbildi sniedz Rīgas pašvaldības policijas komunikācijas diennesta speciālisti:

– Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai nosaka 2006. gada 4. aprīļa Ministru kabineta noteikumi Nr. 266 Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai, kur 52. pantā ir noteikti mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieka vai turētāja pienākumi, tostarp nodrošināt, lai mājas (istabas) dzīvnieks (smaka, riešana vai gaudošana) netraucētu mājas vai apkārtnes iedzīvotājiem. Gadījumā, ja mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks vai turētājs neievēro šos noteikumus, viņš tiek saukts pie administratīvās atbildības saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 106. pantu, kas paredz, ka par dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 7 līdz 350 eiro, bet juridiskajām personām – no 15 līdz 700 eiro, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas. Par tādiem pašiem pārkāpumiem, ja tie izdarīti atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas vai ja to dēļ nodarīts fizisks vai materiāls zaudējums, uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 15 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām – no 700 līdz 1500 eiro, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas.

Izskatīt administratīvā pārkāpuma lietas un pieņemt lēmumus par LAPK 106. panta pārkāpumiem ir tiesīgas Pašvaldību administratīvās komisijas un Pārtikas un veterināra dienesta amatpersonas.

Lai sauktu kaimiņus pie atbildības par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumu neievērošanu, nepieciešams vērsties ar rakstisku iesniegumu attiecīgā rajona/priekšpilsētas Rīgas pašvaldības policijas pārvaldē.

Numuru arhīvs: spied un lasi!