Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Tarakānus uzveicām, bet pārvaldnieks ignorē!

“Nesen mūsu ģimene no vecas koka mājas pārcēlās uz labiekārtotu dzīvokli Ķengaragā. Māja pieder kooperatīvam. Mūsu priekam nebūtu robežu, ja vien to nenomāktu milzīga izmēra tarakāni. Savā dzīvē nebiju tarakānus pat redzējusi, kā lai zinu, kā ar tiem cīnīties? Gāju uz kooperatīvu ar lūgumu veikt dezinsekciju pagrabā un kāpņu telpā, bet man atteica. Tarakānus redzēju arī kāpņu telpā – viņi lien no visurienes, arī caur logu pa ārsienu no kaimiņienes dzīvokļa.

Māja kopumā pieklājīga, varbūt tādēļ neviens no kaimiņiem neatzina esošo problēmu. Taču stāvā, kurā dzīvoju es, mitinās arī veca sieviete ar suni, kurš netiek vests pastaigās. Kāpņu telpā smird, reizēm šķiet, ka smirdoņa spiežas cauri dzīvokļa sienām. Pārrunas un aprunāšanās par nepieciešamību dzīvokli reizēm izmazgāt, uz kaimiņieni neiedarbojas. Smirdoņa reizēm uzdzen nelabu dūšu.

Ko lai darām? Man ir mazs bērns. Kā lai iedarbojos uz kaimiņieni, un kā apsaimniekotājam jāreaģē uz mūsu sūdzībām par tarakāniem? Manā dzīvoklī visur izlikti tarakānu ķērāji, bet tie kustoņi taču pārvietojas pa visu māju, kurā ir sešas kāpņu telpas.”

Tatjana

Atbild Valsts veselības inspekcijas pārstāve Ieva Raboviča:

– Sūdzības par kukaiņiem un grauzējiem vispirms jāadresē organizācijai, kas apsaimnieko minēto māju. Ja pārvaldnieks par ziņojumu neliekas ne zinis, nākamais solis – jāvēršas Veselības inspekcijā. Inspekcijai ir tiesības mājā veikt pārbaudi. Lai to panāktu, iedzīvotājiem savā iesniegumā jānorāda mājas adrese un kontaktpersonas koordinātes. Iesniegumu Veselības inspekcijā var iesniegt personīgi vai sūtīt pa pastu uz adresi: Klijānu ielā 7, Rīgā, LV-1012. Papildu informāciju var uzzināt pa tālruni 67819685.

Šādi iedzīvotāju iesniegumi tiek izskatīti bez maksas.

Iedzīvotājiem der ielāgot, ka ne tikai pašvaldības vai valsts iestāžu, bet arī komerciestāžu un privātmāju īpašniekiem (daudzdzīvokļu mājā tie ir visu dzīvokļu īpašnieki) ir pienākums uzturēt sev piederošo īpašumu un tā teritoriju tādā kārtībā, kas atbilst higiēnas normu prasībām. Tas ietver arī kukaiņu un grauzēju iznīcināšanu.

Ja pārbaudes laikā inspekcijas pārstāvji mājā atradīs tarakānus, apsaimniekotājam tiks dotas divas nedēļas dezinsekcijas, dezinfekcijas un deratizācijas veikšanai (atkarībā no pārbaudē konstatētā pārkāpuma apjoma). Pēc tam pārvaldniekam ir pienākums informēt Veselības inspekciju par veiktajiem pasākumiem.

Atgādinām, ka bieži no iedzīvotājiem tiek saņemtas sūdzības, kas pierāda viņu neizpratni par apsaimniekošanas kārtību.

Iedzīvotāji sūdzas par to, ka apsaimniekotājs neveic dezinsekciju viņa privātajā dzīvoklī. Atgādinām – apsaimniekotāja pienākums ir veikt dezinsekciju, dezinfekciju un deratizāciju mājas koplietošanas telpās: bēniņos, pagrabos un kāpņu telpās. Cīnīties ar kaitēkļiem savā dzīvoklī ir paša īpašnieka pienākums.

Numuru arhīvs: spied un lasi!