Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Vai norobežojošās margas atjaunos?

Rīgā balkonus remontē 34 mājās, iedzīvotājiem radušies jautājumi 

Rīgā, Imantas apkaimē sākti vērienīgi balkonu atjaunošanas darbi. Iedzīvotāji ir neapmierināti: vieni par to, ka netika iepriekš brīdināti par nepieciešamību no balkoniem izvākt lietas, citi tādēļ, ka nesaprot, vai apsaimniekotājs – Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) – gatavojas atjaunot demontētās konstrukcijas.

Aiznagloja ar dēļiem

Garāmgājēji bija pirmie, kas sacēla trauksmi pēc tam, kad pamanīja sastatnes pie 602. sērijas deviņstāvu ēkām Dammes un Kleistu ielā.

„Dažu balkonu konstrukcijas viņi vienkārši nozāģēja, – raksta Jeļena Čuiko. – Radās sajūta, ka dzīvokļu īpašnieki vispār netika iepriekš brīdināti, jo lietas no balkoniem nebija novāktas. Dzīvokļiem, kur notika demontāža, balkonu durvis vienkārši aiznagloja ar dēļiem. Un iedzīvotājiem uz balkoniem palikušas dažādas lietas – kam kastes, kam podi un kastroļi, kam puķes... Tagad nenovāktie priekšmeti varēs krist uz galvas garāmgājējiem.”

Olga Ivanova raksta, ka būvniecību uzraugošās iestādes lēmums atļaut demontēt atsevišķu balkonu margas šķiet nepamatots: „Arī kaimiņu dzīvokļu balkoni ir tikpat bojāti, pamatnes plāksnes visiem vienos caurumos. Turklāt cilvēki bija jābrīdina par gaidāmām darbībām – tagad ir tā, ka pie pirmā stiprā vēja visas atstātās lietas ielidos mājas logos. Kādam var īpaši paveikties, kad no devītā stāva nokritīs velosipēds.”

Kā var nepamanīt sastatnes?

Citi Imantas iedzīvotāji ir pārliecināti, ka RNP nesāka darbus pirms iedzīvotāju brīdināšanas: „Turklāt pie mājas fasādes Dammes ielā 7 vairākas nedēļas tika būvētas sastatnes,” raksta Aļona Zaiceva. – Ir grūti nepamanīt aiz sava loga metāla konstrukciju, par kuru pārvietojas svešs vīrietis darba ķiverē. Un dīvains izklausās paziņojums: „Ak, mēs nezinājām, ka balkonus remontēs un divas nedēļas uz mūsu balkona nemanījām strādniekus ar atskaldāmo āmuru, mēs vienā rītā pamodāmies un 12 krēsli un sievasmātes briljanti no pils bija pazuduši! Tomēr kopumā ir labi, ka apsaimniekotājs beidzot ir ķēries pie rekonstrukcijas un kapitālajiem remontiem. Citādi visa Imanta sadalīsies mēslos un smiltīs, no kuriem tā savulaik uzcelta. Ir pienācis pēdējais laiks rajonu savest kārtībā, pirms mājas kopā ar puķēm uz balkoniem nenobrūk uz mūsu galvām.”

Paši nepamanīja

Zināmu skaidrību par izveidojušos situāciju viesa iedzīvotāji no mājas Dammes ielā 7: „Es dzīvoju šajā mājā,” stāsta Tatjana Jefimova. – „Bija paziņojums, ka no 19. augusta notiks balkonu remontdarbi. Iedzīvotājus aicināja atbrīvot savus balkonus un paziņoja, ka pirms darbu sākuma tiks izveidoti saraksti ar dzīvokļiem, kuru balkonus remontēs. Tiesa, noteiktajā dienā un gandrīz mēnesi pēc tam nekādas darbības nenotika. Vēl jokojām, ka ar Rīgas namu pārvaldnieks nevar saskaņot cenas. Šodien pēkšņi atbrauca pacēlāji un sāka demontēt trīsistabu dzīvokļu balkonus.”

Kopumā jāsecina, ka informācija par gaidāmajiem balkonu remontdarbiem iedzīvotājiem bija gan, tikai darbu sākums konkrētā dienā un laikā daudziem bija pārsteigums. Tāda pati situācija radās arī mājā Kleistu ielā 19, kuras iedzīvotāji Darīsim kopā! redakcijā žēlojās, ka nezina savu balkonu nākotni: „Mums vispār nepaskaidroja, vai tiks atjaunotas noņemtās norobežojošās konstrukcijas.”

Tiks uzstādīti vieglas konstrukcijas norobežojošie paneļi

Sazinājāmies ar uzņēmumu Rīgas namu pārvaldnieks un lūdzām atbildi uz iedzīvotāju jautājumiem.

„Mājā Kleistu ielā 19 balkoni netiek nojaukti, bet gan atjaunoti, lai tie atkal būtu droši un varētu ilgi kalpot dzīvokļu īpašniekiem,” pastāstīja apsaimniekošanas uzņēmuma pārstāve Inita Kabanova. – Atjaunošana nozīmē, ka meistari noņem vecos norobežojošos paneļus, atskalda no balkona pamata plātnes atslāņojušos betonu, uzliek pretkorozijas apdari metāla margām un balstošajām konstrukcijām, pārbetonē un noklāj ar hidroizolāciju grīdas plātni. Nobeigumā visiem balkoniem uzstādīs jaunus, vieglas konstrukcijas norobežojošos paneļus.

Visās mājās balkonu atjaunošanas darbi ietver arī dzelzsbetona pamata plātnes tīrīšanu, vecā cementa slāņa noņemšanu, stiegrojumu apstrādi ar pretkorozijas līdzekļiem un konstrukciju pārklāšanu ar hidroizolācijas materiāliem.

– Kāpēc Imantā balkonu remontdarbi sākās vienlaikus vairākās deviņstāvu ēkās?

– Daudzu sērijveida māju balkonu stāvoklis ir neapmierinošs, tādēļ, sastādot remontdarbu plānu, paredzējām balkonu remontu.

– Vai šādi darbi notiek tikai Imantā?

– Nē, šādi remontdarbi notiek visā Rīgā neatkarīgi no rajona, kurā māja atrodas.

– Cik mājām šogad tiks atjaunoti balkoni?

– Kopumā šajā gadā plānojam darbus veikt 34 mājās.

Kapitālais remonts ir ļoti dārgs

– Kādas ir viena balkona remonta izmaksas?

– Nevaram runāt par vienotām darbu izmaksām, jo balkoni ir ļoti dažādi, arī to nolietojuma pakāpe ir atšķirīga. Varam runāt par vidējām balkonu remonta izmaksām: konstrukcijas remonts līdz piektajam stāvam maksā 1140 eiro kvadrātmetrā, bet augstāk par piekto stāvu dārgāk – 1440 eiro kvadrātmetrā. Savukārt, ja balkons ir ļoti sliktā stāvoklī un nepieciešams kapitālais remonts ar pastiprinošiem elementiem, tad izmaksas ir lielākas – vidēji 3259 eiro par kvadrātmetru.

– Vai šie ir plānoti remontdarbi?

– Jā. Katru gadu mājas iedzīvotāji saņem informāciju par plānotajiem remontdarbiem nākamajiem trim gadiem. Katrs īpašnieks savas mājas remontdarbu plānu jebkurā laikā var apskatīt RNP mobilajā aplikācijā vai portālā e-pārvaldnieks.lv.
Ja internets nav pieejams, šo plānu varat saņemt klientu apkalpošanas centros visā Rīgā. Pēc remontdarbu plānu publicēšanas dzīvokļu īpašniekiem normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir tiesības pieņemt kopības lēmumu par to, vai viņi piekrīt paredzētajiem darbiem un to izpildes kārtībai.

Pirms konkrētu darbu sākuma dzīvokļu īpašnieki saņem informāciju par laiku, kad darbi skars viņu dzīvokli. Skaidrs, ka mājā Kleistu ielā 19 iedzīvotāji šo informāciju laikus netika saņēmuši. Uzņēmums atvainojas par sagādātajām neērtībām un pārbaudīs, kāpēc tā notika, lai turpmāk no līdzīgas situācijas izvairītos citās mājās.

Nepieciešamie līdzekļi savākti

– Vai visām mājām ir pietiekams līdzekļu apjoms, lai atjaunotu balkonus un vai negadīsies tā, ka vecās margas noņemtas, bet jaunajām naudas pietrūkst?

– Nē, ja tiek pildīti plānotie remontdarbi, šāda situācija nav iespējama. Darbi tiek sākti tikai tad, kad mājas uzkrājuma fondā ir nepieciešamais līdzekļu apjoms un dzīvokļu īpašnieki neiebilst pret remontu. Savukārt situācijā, kad balkons kļuvis bīstams, un gaidīt, līdz uzkrāsies līdzekļi, nav iespējams, darbi bīstamības novēršanai tiek sākti nekavējoties. Tā kā balkons ir daļa no mājas fasādes un visu dzīvokļu īpašnieku kopīpašums, pēc tā atjaunošanas izmaksas tiek sadalītas proporcionāli katra dzīvokļu īpašnieka domājamās daļas apmēram.

Un kad citām mājām?

– Mājas Kleistu ielā 17 iedzīvotāji stāsta, ka pirms dažām dienām viņu mājā nokritusi daļa balkona, taču apsaimniekotājs vēl nav ziņojis ne par avārijas, ne par plānotajiem remontdarbiem. Vai šajā mājā ir paredzēts remontēt balkonus?

– Daudzām mājām balkoni ir sliktā stāvoklī, arī Kleistu ielā 17 tie agrāk vai vēlāk būs jāremontē. Tomēr šajā mājā prioritāri ir citi remontdarbi, un balkonu remonts plānā ir iekļauts kā papildu darbs. Tas nozīmē, ka, dzīvokļu īpašniekiem nobalsojot, viņi šo remontu var pievienot savam prioritāšu sarakstam. Mājas, kurās ir nepieciešams gan balkonu remonts, gan citi darbi, aicinām pieteikties kompleksai renovācijai ar Altum līdzfinansējumu. Tādā veidā pusi no visu lielo darbu izmaksām, ieskaitot balkonu, stāvvadu, jumta u. c. remontu, atmaksās no Eiropas Savienības fondiem. Ja mājas iedzīvotāji šo iespēju neizmantos, tad visi darbi būs jāfinansē pašiem, atjaunošanas procesi ievilksies, bet konstrukcijas bojāsies arvien vairāk un remontdarbi būs tikai grūtāki un dārgāki.

Numuru arhīvs: spied un lasi!