Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Lielas izmaiņas iedzīvotājiem

Freepik.com

Vai tiesa, ka no 2025. gada1. janvāra zemes izpirkuma cena zem daudzdzīvokļu mājām strauji pieaugs?

Finanšu ministrija brīdinājusi, ka no 2025. gada 1. janvāra Latvijā vienlaikus būs spēkā divas īpašuma kadastrālās vērtības: fiskālā un universālā. Šī iemesla dēļ daudziem dzīvokļu īpašniekiem pieaugs izmaksas, izpērkot zemi zem mājām.

Fiskālā kadastrālā vērtība tiek aprēķināta, balstoties uz nekustamā īpašuma tirgus cenām 2012. gadā, tādēļ daudzos gadījumos tā būs zemāka par universālo kadastrālo vērtību, kas savukārt tiks noteikta, par pamatu ņemot nekustamā īpašuma tirgus vērtību 2022. gadā.

Jau šobrīd ir zināms, ka no 2025. gada 1. janvāra maksa par zemes lietošanu zem daudzdzīvokļu mājām tiks aprēķināta pēc universālās kadastrālās vērtības.

■ ■ ■

Finanšu ministrija jau veikusi aprēķinus, ka šī iemesla dēļ no 2025. gada 1. janvāra daudziem iedzīvotājiem ļoti krasi pieaugs maksa par zemes lietošanu zem mājas. Lai kāpums nebūtu tik liels, valdība ir ieviesusi ierobežojumus: zemes lietošanas maksas kāpumu sadalot uz četriem gadiem ar nosacījumu, ka maksa katru gadu var pieaugt ne vairāk kā par 30%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Likuma anotācijā kā piemērs minēts trīsistabu dzīvoklis Majoros. Ja 2024. gadā tā īpašnieks par zemes lietošanu zem mājas maksāja 135 eiro, tad līdz 2029. gadam šis maksājums pakāpeniski var pieaugt līdz 800 eiro.

■ ■ ■

Šī iemesla dēļ daudzi daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieki sākuši domāt par zemes izpirkšanu.

„Tā vietā, lai tādu naudu maksātu zemes īpašniekam, mēs ar kaimiņiem nolēmām izmantot Dalītā īpašuma izbeigšanas likumā doto iespēju un izpirkt zemes gabalu zem mājas. Mūsu gadījumā pirkuma cena pie pašreizējās kadastrālās vērtības ir aptuveni 28 000 eiro, kas dzīvojamai mājai ar 15 dzīvokļiem ir liela nauda, tomēr iedzīvotāji ir gatavi savilkt jostas, – raksta Jānis Miķelsons no Rīgas. – Viens no mūsu kaimiņiem ir jurists un viņš sacīja, ka, sākot ar 2025. gadu, pieaugs arī zemes pirkšanas cena. Lūdzu, pastāstiet, vai tā ir taisnība?”

Ar lasītāju jautājumiem vērsāmies Valsts zemes dienestā, departamenta eksperti ir sagatavojuši šādas atbildes.

■ ■ ■

– Pēc kādas kadastrālās vērtības šobrīd nosaka izpirkšanas cenu zemei zem mājām?

– No 2023. gada 1. janvāra šim mērķim tika aprēķināta speciālā kadastrālā vērtība, kas atbilda nekustamā īpašuma tirgus cenai 2019. gada 1. janvārī (tā sauktā prognozētā kadastrālā vērtība – red. piezīme, ar kuru var iepazīties vietnē https://kadastrs.lv) .

Likums nosaka, ka šī kadastrālā vērtība zemes iegādei tiek izmantota līdz brīdim, kad Ministru kabinets pieņems noteikumus par jaunu kadastrālo vērtību bāzi 2025., 2026., 2027. un 2028. gadam.

– Tad kāda kadastrālā vērtība tiks piemērota zemes iegādei no 2025. gada 1. janvāra?

– Sākot ar nākamo gadu, zemes cenu tās izpirkšanai izmantos jauno universālo kadastrālo vērtību.

– Dzīvokļu īpašnieku aizsardzībai no 2025. gada 1. janvāra maksas pieaugumam par īpašniekam piederošas zemes lietošanu ir noteikti 30% griesti. Vai tie attieksies arī uz īpašnieka zemes izpirkšanu?

– Likums noteic, ka izpirkuma cena no 2025. gada 1. janvāra tiks noteikta atbilstīgi aktuālajai kadastrālajai (universālajai) vērtībai. Tas nozīmē, ka īpašnieka zemes iegādes cenas pieaugumam nav noteikti griesti.

– Tātad tā ir taisnība, ka no 2025. gada 1. janvāra krasi pieaugs īpašnieka zemes izpirkšanas izmaksas?

– Iepriekš pirkuma cenas aprēķins tika balstīts uz 2019. gada datiem, turpmāk aprēķinu bāze būs dati par 2022. gadu. Varam nomierināt iedzīvotājus, ka ne visās teritorijās zemes tirgus vērtība kopš 2019. gada ir pieaugusi. Turklāt, aprēķinot universālo kadastrālo vērtību, tirgus cenām tiek piemērots koeficients 0,8. Tādējādi universālā kadastrālā vērtība attiecībā uz dažādiem īpašnieka zemes gabaliem no nākamā gada var vai nu pieaugt, palikt nemainīga vai pat samazināties.

Precīzi dati par konkrēta dzīvokļa, mājas vai zemes gabala universālo kadastrālo vērtību pagaidām nav zināmi. Valsts zemes dienests tos turpina aprēķināt.

Numuru arhīvs: spied un lasi!