Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kā sniegs uz galvas!

123rf.com

Līdz ar ziemas iestāšanos galvaspilsētas iedzīvotāji atkal sūdzas par slidenām ielām un slikti notīrītiem celiņiem

Sofija Kaca dzīvo Dammes ielā Imantas apkaimē Rīgā. Pēc lielās snigšanas decembra sākumā rīdziniecei ir radušies nopietni jautājumi, ko uzdot mājas apsaimniekotājam. – Sniegu no ietvēm pie mūsu mājas sāka novākt tikai 9. decembrī, – stāsta sieviete, – tas ir, sešas dienas pēc puteņa.

„Kaimiņmāju sētnieki strādāja, bet mūsējie pamodās pēc sešām dienām…”

Sofija Kaca dzīvo piecstāvu, tā sauktajā lietuviešu projekta, mājā. Mājā ir daudz pensionāru, kā arī ģimenes ar bērniem.

– Pēc lielās snigšanas 3. decembrī iedzīvotāji paši uz ietvēm iemina nelielas taciņas, – stāsta dzīvokļa īpašniece. – Pēc dažām dienām sniegs vietām bija pārvērties vienlaidu masā, bet vietām kļuvis ciets kā akmens. Pa ceļam uz mājām vairākas reizes gandrīz pakritu, jo kājas slīdēja pa šādiem sniega pauguriem.

Daudzās dzīvojamās mājas Dammes ielā apsaimnieko dažādas organizācijas, piemēram, dzīvokļu īpašnieku kooperatīvi Celtnieks, Lāčplēsis un Zolitūde. Pēc Kacas kundzes teiktā, šīm mājām ar sniega tīrīšanu problēmu nav bijis:

– Kooperatīvu apsaimniekoto māju sētnieki katru rītu bija darbā un notīrīja ietvi visā garumā un platumā. Ja snigšana sākās dienas otrajā pusē, sētnieki ieradās pildīt darba pienākumus arī vakaros, – stāsta mūsu lasītāja.

Četri darbinieki salauza ledu ar lāpstām

Kacas kundze un viņas kaimiņi ietves notīrīšanu sagaidīja tikai pēc nepilnas nedēļas. Pie mājas piebrauca autobuss ar četriem darbiniekiem Rīgas namu pārvaldnieka formās. Strādājot ar lāpstām, viņi ar pūlēm atskaldīja samīdīto un sacietējušo sniegu, ko izmētāja pa zālienu.

– Esmu aktīvs cilvēks un lasu ziņas. Zinu, ka mūsu pārvaldniekam apsaimniekošanā ir daudz māju un trūkst sētnieku. Ziņās teica, ka pats apsaimniekošanas uzņēmuma vadītājs ar biroja darbiniekiem ir devies palīgā tīrīt sniegu. Tā, protams, ir slavējama iniciatīva, bet problēmas simtos māju tas nerisinās, – spriež Kacas kundze. 

Viņa stāsta, ka dzīvokļu īpašnieki par mājas un sanitāro uzkopšanu maksā pat vairāk nekā kaimiņi kooperatīvu apsaimniekotajās mājās, bet pakalpojumu nesaņem vai saņem to ar iespaidīgu kavēšanos. Rīgas domes noteikumos teikts, ka sētniekiem sniegs jānotīra līdz plkst. 8.00 un tas jādara katru dienu. Decembra pieredze rāda, ka sētnieku brigāde var ierasties pie mājas tikai pēc piecām – sešām dienām.

Pēc Sofijas vārdiem, sakarā ar šādu situāciju mājas aktīvisti atkal sāka runāt par to, lai par apsaimniekotāju izvēlētos kādu no kaimiņos esošajiem kooperatīviem vai mājas pārvaldīšanu ņemtu savās rokās.

– Lūdzu, uzrakstiet avīzē, kā labam pārvaldniekam ir jānovāc sniegs pie savu klientu mājas, – lūdz rīdziniece. – Lai visi iedzīvotāji uzzina, ko prasīt no savas mājas apsaimniekošanas uzņēmuma!

Rīgas pašvaldības atbilde: „Sniegs jānovāc laikus, pretējā gadījumā – sods!”

Numuru arhīvs: spied un lasi!