Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Bez margām pagrabā nekāpt

„Man šogad būs 83 gadi. Kad būvēja mājas, bet būvēja tās jauniešiem, tad nedomāja, ka mēs dzīvosim ilgi. Pamēģiniet nokāpt pagrabā! Par to piecstāvu māju būvnieki nedomāja. Plikas sienas, pakāpieni vietām sadrupuši. Ja nokritīsi, bet es jau divas reizes piezemējos, tad nav pat pie kā pieķerties. Pat ja sadabūtu telefonu, kam lai zvana? Bērni dzīvo citā pilsētas rajonā, tādēļ nācās kaut kā tikt uz kājām un izlīst. Baidos, ka vairs nedošos uz pagrabu, ar divām reizēm pietika. 

Es uzrakstīju mājas pārvaldniekam, taču tā izrādījās pasaules mēroga problēma. Uztaisīt margas gar sienu vienā pusē – paņemt koka vai dzelzs cauruli, ko trīs vietās nostiprināt – tas, redzat, jāizlemj dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē. Mājas pārvaldnieks pats to nerisina. Viņš pat vaicā: „Kas jums darāms pagrabā?” Redzat, pagrabs bija būvēts, lai tur kaut ko glabātu, jo dzīvoklī nav glabājamo telpu, bet es nedomāju tikai par sevi. Cik cilvēku dzīvo piecstāvu mājās, un, ja viņu māju pagrabu kāpnēm izbūvēs margas, pateicīgi būs ne tikai veci, bet arī jauni.”

– Bez dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmuma pārvaldniekam ir atļauts tērēt mājas kopējos līdzekļus tikai avārijas situāciju likvidēšanai. Margu uzstādīšanu nevar klasificēt kā avārijas novēršanu. Lai margas uzstādītu, pārvaldniekam ir divi ceļi: vai nu iekļaut darbu 2023. gada darbu plānā, vai arī attiecīgais lēmums jāpieņem dzīvokļu īpašniekiem, turklāt kopsapulces lēmums ļaus darba izpildi veikt ātrāk. Lēmums ir nepieciešams, jo margu uzstādīšanas izmaksas tiks segtas no mājas uzkrājumu līdzekļiem, bet rīkoties ar kopīgiem uzkrājumiem var tikai ar dzīvokļu īpašnieku vairākuma atļauju, – skaidro tiesību zinātņu maģistre Marina Suhnova.

Numuru arhīvs: spied un lasi!