Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kāpēc nekustamā īpašuma nodoklis vēl nav atcelts?

Facebook / Krišjānis Kariņš

Krišjāņa Kariņa valdība ir sasniegusi savas valdības darba ilguma rekordu, bet tas nenozīmē, ka valsts iedzīvotāji ir pilnīgi apmierināti. Viens no galvenajiem jautājumiem Ministru kabinetam kārtējo vēlēšanu priekšvakarā joprojām ir šāds: kāpēc līdz šim vēl nav notikusi nekustamā īpašuma nodokļa reforma? 

2016. gadā tautas iniciatīvas portālā manabalss.lv tika publicēta petīcija par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim. Tā ļoti ātri savāca vajadzīgos 10 000 pilsoņu parakstus un tika iesniegta Saeimai, tomēr tas neko nemainīja. Sekojot aktualitātei, politiķi, gatavojoties 13. Saeimas vēlēšanām, ātri uzķēra iedzīvotāju interesi par šo tēmu un iekļāva nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu savos priekšvēlēšanu kampaņas lozungos.

2017. Saeimas vēlēšanās cilvēki labprāt atdeva balsis par partijām, kuras solīja nodokļa atcelšanu. Arī Krišjāņa Kariņa jaunās valdības deklarācijā viens no galvenajiem mērķiem bija „taisnīgākas nodokļu politikas ieviešana, nosakot ar nodokli neapliekamo minimumu ģimenes vienīgajam mājoklim”.

2018. gada martā bija sagatavoti grozījumi likumā Par nekustamā īpašuma nodokli un iesniegti Valsts sekretāru sanāksmē. Tika paredzēts, ka nodoklis vienīgajam ģimenes mājoklim tiks atcelts no 2022. gada 1. janvāra, taču, sākoties strīdiem starp koalīcijā ietilpstošajām partijām, likuma spēkā stāšanos iesaldēja.

Pašlaik zem petīcijas par nodokļa atcelšanu ir parakstījušies teju 60000 Latvijas pilsoņu, kuri joprojām gaida, ka viņus sadzirdēs.

Numuru arhīvs: spied un lasi!