Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Uzmanību, iespējams tarifu pieaugums!

Freepik.com

Kāda būs situācija apkures sezonas sākumā?

Pēdējo nedēļu laikā pasaulē vērojams kārtējais dabasgāzes cenu kāpums, saistībā ar ko daudzus Latvijas iedzīvotājus, sākoties jaunajai apkures sezonai, gaida nepatīkams siltumenerģijas cenu pieaugums.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (Regulators) apstiprina, ka daudzi siltumenerģijas ražotāji Latvijā vēršas komisijā ar lūgumu pārskatīt pašreizējos tarifus. Tiesa, šobrīd daži uzņēmēji pat samazina siltumenerģijas cenu.

Tarifu samazinājuši četri ražotāji

Augustā ir stājušies spēkā četri tarifu samazinājumi, bet sešās apdzīvotās vietās tie ir paaugstināti. Tā kopš 1. augusta siltumenerģijas cenas samazinātas Brocēnos (84,09 eiro/MWh), Kuldīgā un Kuldīgas novada Priedainē, Padurē, Pelčos, Ozolos, Rendā un Mežvaldē (81,55 eiro/MWh); Mārupē, Skultē un Tīrainē (86,91 eiro/MWh), bet no 15. augusta tarifs samazināts arī Preiļos (64,62 eiro/MWh).

Savukārt no 1. augusta tarifs pieaudzis Aizkrauklē un Aizkraukles pagastā (no 62,42 eiro/MWh uz 63,62 eiro/MWh), Cēsīs (no 70,13 eiro/MWh uz 70,99 eiro/MWh), Ikšķilē (no 81,03 eiro/MWh uz 81,91 eiro/MWh), Olainē un Pārolainē (no 72,54 eiro/MWh uz 75,99 eiro/MWh), Jaunolainē Sunīšos (no 83,42 eiro/MWh uz 83,59 eiro/MWh), Rēzeknē (no 82,64 eiro/MWh uz 88,79 eiro/MWh) un Valmierā (no 67,80 eiro/MWh uz 71,62 eiro/MWh).

Gāze var sajaukt kārtis

Kā skaidroja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā,  tā šobrīd izskata vēl 26 projektus siltumenerģijas tarifa maiņai, un tas ne vienmēr ir saistīts ar gāzes cenu pieaugumu. Gandrīz katru nedēļu tiek iesniegti jauni projekti.

– Uzņēmēji aktīvi iepērk šķeldu, gatavojoties jaunajai apkures sezonai, – skaidroja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas Enerģētikas departamenta direktora vietnieks Aivars Reinholds. – Šobrīd šāda veida kurināmā cena ir stabila, novērojamas tikai nelielas svārstības. Taču, tuvojoties apkures sezonai, redzam dabasgāzes cenu pieaugumu.

Ja februārī biržā gāzes vidējā cena bija 25,88 eiro/MWh, tad augustā tā sasniedza jau 40 eiro/MWh.

Šīs izmaiņas skar tos siltumenerģijas ražotājus, kuri atjauno līgumus par gāzes piegādi vai norēķinās par zilo kurināmo atkarībā no biržas tarifa, norāda Regulatora eksperts.

Kas gaidāms Rīgā?

Rīgā, kur izmanto siltumenerģiju, kas galvenokārt tiek saražota Latvenergo termoelektrostacijā, par kurināmo izmantojot dabasgāzi, pagaidām cenu ietekmi uz iedzīvotāju maksājumiem prognozēt grūti. Šobrīd rīdzinieki par siltumenerģiju maksā 82,63 eiro/MWh (bez PVN). Taču Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā saskaņošanas procesā ir šī tarifa pazemināšanas projekts – no 1. oktobra tas tiks samazināts līdz 76,49 eiro/MWh (bez PVN). Cerēsim, ka situācija gāzes tirgū šos plānus neizjauks.

Numuru arhīvs: spied un lasi!